Akciğere Ne İyi Gelir ? – İşte Akciğerlerinizi Korumanın En Doğal Yolları

Kalabalıklaşan şehirler, kirlenen hava, egzoz dumanları, sanayi ve sigara gibi birçok sayabileceğimiz birçok faktörden akciğerlerimiz ciddi manada etkileniyor, vücudumuza giren toksinler, zararlı maddeler onları da rahat bırakmıyor. Haliyle biz de tam anlamıyla “rahat bir nefes” alamıyoruz bildiğiniz gibi. Gelecek daha da endişe veren bir hal almış durumda. Geçelim o zaman akciğer nasıl temizlenir ve akciğere ne iyi gelir yazımıza..

Çünkü dışarıdan vücudumza giren toksinler ile kirlenen ciğerlerimiz, doğal olarak solunum sistemimizin zayıflamasına, bu da çeşit çeşit hastalıklara neden oluyor. Hal böyle olunca bize düşen görev akciğerlerimizi elimizden geldiğince iyi bakmak, sigarayı aktif olarak içmememiz gerektiği gibi “pasif içicilik” olarak tabir edilen durumdan da uzak durmamalıyız, elimizden geldiğince hava kirliliğinden, tozdan, alerjen maddelerden kendimizi korumamız gerekiyor.

Bu yazımızda ise tüm bunların yanı sıra beslenme düzenimizde değişiklikler yaparak ve akciğer detoksu ile nasıl ciğerlerimizin sağlığına katkıda bulunabileceğimizden bahsedicez.

akciğere ne iyi gelir

Akciğerler, dışarıdaki havanın kan dolaşımımıza katılmasını sağlayan, solunum sisteminin en önemli organı olduğunu hepimiz biliyoruz. Akciğerlerin düzgün şekilde ve tam kapasiteyle çalışabilmesi için, düzenli olarak detoks yapılarak temizlenmesi gerekir. Akciğerlerinizi toksinlerden arındırmak için ve bronşlardaki tahriş edici hasarlardan kurtarmak için en etkili yöntem ise akciğer detoksu. 

Peki akciğer detoksu nedir, nasıl uygulanır?

blank
akciğere ne iyi gelir

Karbondioksiti metabolizmamızdan uzaklaştıran ve en önemli organlarımızın başında gelen akciğer, kirli havadan, sigara kullanımından ve çevresel faktörlerden dolayı sağlığını zamanla kaybedebiliyor ve aslında sürekli olarak temizlenmeye ihtiyaç duyuyor. Akciğer detoksu ise, akciğerin fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için uygulanan, oldukça pratik ve kolay detoks yöntemidir. Daha rahat nefes alabilmenizi sağlayan akciğer detoksu, hayat kalitenizi artırırken, cildinize de olumlu etkiler sağlar. Doğru nefes alabilmek, uyku kalitenizi artırarak sabahları çok daha dinlenmiş uyanmanızı sağladığı için, günlük yaşantınızda kendinizi çok fazla enerjik ve sağlıklı hissedeceksiniz. Akciğer detoksunu pek çok farklı yöntemle rahatlıkla uygulayabilirsiniz. 

Akciğer detoksunun faydaları

blank

Akciğerleriniz için düzenli olarak detoks yapmak;

  • Akciğerlerin ve solunum sisteminin kendini arındırmasına,
  • Vücuttaki toksin oranının ciddi düşüşler,
  • Sindirim sisteminin daha stabil çalışmasına,
  • Mukoza zarının kendini temizlenmesine,
  • Solunum sisteminin onarılmasına,
  • Sinir sisteminin rahatlamasına ve gevşemeye yardımcı olması,
  • Organlara ve hücrelere giden oksijen oranının da ciddi artışa,
  • Kan basıncının düzenlenmesine,
  • Bağışıklık sisteminin soğuk algınlığı ve alerjilere karşı güçlenmesine yardımcı olur.

Akciğer egzersizleri

Akciğerlerimiz ölene kadar sürekli çalışan organlar olmasına rağmen, çoğu zaman tam kapasiteyle çalışmaları mümkün olmuyor. Yüzeysel nefes alışverişi ve akciğer egzersizlerinin ihmal edilmesi, bu durumu güçleştirir durumda.

Akciğerleri güçlendirmek  ve temizleyebilmek için, egzersiz yapmak tahmin ettiğinizden daha önemli. Çünkü spor yapmak, düzenli nefes alışverişini sağlamanın ve akciğerleri geliştirecek derin nefesler almanın en etkili ve kolay yöntemidir. Akciğerlerinizin kapasitesini geliştirmek ve tam kapasiteyle çalışmasını sağlamak için aşağıda ki egzersizleri yapabilirsiniz;

  • Kardiyo egzersizleri ,
  • Yüzme,
  • Yürüyüş,
  • Yoga,
  • Nefes egzersizleri,
  • Vücudun üst bölgesini esnetme egzersizleri yapabilirsiniz.

Akciğer temizleme diyeti

Akciğerlerinizi toksinlerden temizleyebilmek için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de beslenme alışkanlıklarınız. Aşağıdaki listede bulunan maddelerin bir kısmı, toksinlerin vücudunuzdan direk uzaklaşmasını sağlarken, diğer kısmı da ciğerlerinizin onarımını sağlayarak güçlenmelerine yardımcı olacaktır.

  • Bol bol sıvı tüketin: Akciğerlerinizi temizleyebilmek için, sıvı tüketiminizi arttırın. Su, organlarınızın kendilerini yenilemelerine yardımcı olacaktır.
  • Mukus oluşumuna neden olan yiyeceklerden kaçının: Mukus tabakası, vücuda zarar verecek maddelerin soluk borusuna yapışmasına neden olarak, akciğerlere ulaşmasına neden olur. Süt ve süt ürünleri, mukus üretimini arttırdığından, bu süreçte kaçınmanız gereken gıdalardır.
  • Mukus salgısını azaltan besinler tüketin: Soğan, sarımsak, zencefil ve biber tüketimi, vücuttaki mukus üretimini yavaşlatır.
  • Antioksidanlardan yardım alın: Yeşil çay gibi yüksek antioksidan içeren besinleri tüketmeye özen gösterin. Toksinlerle savaşarak ciğerlerinizi güçlendirecek, A, C, E vitaminleri ve selenyum bakımından zengin besinler tüketin.

GEÇELİM AKCİĞERE İYİ GELEN BESİNLERE (akciğere ne iyi gelir)

ÖNCELİKLE: Aşağıda bahsi geçen herhangi bir besine karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa mutlaka bu besinlerden uzak durmalı, çok ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz doktorunuza danışmadan herhangi bir ürünü düzenli olarak kullanmamalısınız. Biliyoruz, siz zaten yaparsınız ama biz yeniden hatırlatmış olalım.

Sarımsak Çayı Tarifi

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Sarımsağın şifalı bir besin kaynağı olduğu zaten asırlardır biliniyor. Halk arasında ona “doğal antibiyotik” de deniyor. Neredeyse tepeden tırnağa kadar vücudumuzun her köşesine bir faydası bulunan bu minik yiyecek, içindeki alisin adlı madde nedeniyle akciğerlerimize de CİDDİ manada faydası var.

Genellkle vücutta mukus oluşmasını engelleyerek nefes darlığı, boğazda rahatsızlık ve hırıltı gibi sorunlarla baş ediyor, antioksidan özellikleri sayesinde ciğerlerin temizlenmesine yardımcı oluyor. Bu faydalarından yararlanmak için onu çiğ olarak tüketmek ya da çayını yapıp içmek en doğru yollar arasında görülüyo

Kereviz

blank

Kereviz özellikle akciğer kanserinde koruyucu bir rol oynayan önemli bir besindir. Kanserojen pek çok maddenin oluşmasında negatif etki yaratan kereviz, sebze yemeği şeklinde pişmiş ya da salatalar da çiğ olarak tüketildiğinde akciğerleri temizler. Akciğerlerde oluşabilecek olan hastalıklara ve nitrozaminlere karşı koruyucu etki sağlar. Kereviz, mevsiminde haftada 2-3 defa tüketilebilir.

Ebegümeci Çayı

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

aşırtıcı olsa da içinde bolca C vitamini bulunan, bu nedenle bağışıklık sisteminin en yakın dostlarından olması gereken ebegümeci, özellikle mukus oluşumunu önlemesi sayesinde balgam söktürme, öksürüğü kesme ve ciğerleri rahatlatma konusunda uzman isimlerden. Bunu günde 1 fincan kadar ebegümeci çayı tüketerek sağlayabilirsiniz üstelik.

Ekinezya

ekinezya çayının faydaları
ekinezya çayının faydaları

A,B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi birçok faydalı minerali de içinde barındıran ekinezya, kış aylarının vazgeçilmez isimlerinden. Zira kendisi tam bir hastalık kovar, tam bir akciğer dostu. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği yetmiyormuş gibi vücutta oluşan iltihaplanmarın da önüne geçiyor. Daha da ne yapsın zaten?

Soğan (akciğere ne iyi gelir)

blank
akciğere ne iyi gelir

Soğan ve sarımsak zaten ayrılmaz ikili. Tıpkı sarımsak gibi soğan da antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuar özellikler bakımından zengin bir yiyecekken neden sarımsaktan ayrı düşünelim ki zaten? Ancak onu da tıpkı sarımsak da olduğu gibi pişirerek kullanmak yerine çiğ olarak tüketmek büyük önem taşıyor, bizden söylemesi.

Üzüm çekirdeği

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Kanser oluşumunun engellenmesi için vücutta antioksidan miktarının arttırılması gerekmektedir. Kuvvetli bir antioksidan olan üzüm çekirdeği ya da ekstresi, vücudun ihtiyacı olan gereksinimi sağlayarak akciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Vücudun oluşturduğu serbest radikallerle savaşarak akciğerleri korur. Üzüm yerken bazı kişiler genellikle çekirdeklerini çıkarmak eğilimi gösterir. Oysaki özellikle siyah üzümün çekirdeği asıl sağlık kaynağıdır. Üzüm çekirdekleri ile tüketilmelidir.

Zerdeçal

blank
akciğere ne iyi gelir

Zerdeçalın içinde yer alan kurkumin adlı madde, antikanserojen ve antiaterojenik özellikler taşıdığı için, zerdeçal aynı zamanda antiviral ve antienflamatuar özellikler de barındırdığı için tüm bu özellikler bir araya geldiğinde akciğerlerde biriken toksinlerle mücadele etme konusunda da oldukça başarılı oluyor. Bu nedenle toz zerdeçalı günlük beslenme programımızdan eksik etmememiz gerekiyor.

“Tere”

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir


Folik asit, demir, kalsiyum, linolik yağ asidi ve C-E-A vitaminleri içererek tam bir vitamin ve mineral deposu olan tere; akciğerler için olmazsa olmaz bir besindir. Yeşil besinler arasında özellikle akciğerleri temizleme konusunda oldukça etkilidir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile akciğerlerde kontrolsüz hücrelerin oluşmasını engeller ve kansere karşı koruyucu etki oluşturur. Hijyenik koşullarda yıkandıktan sonra salata olarak ya da biraz su içerisinde bekletilerek direkt tüketilebilir. Yıkandıktan sonra tekrar yeni bir su içinde bir süre bekletilebilir ve bu şekilde suyu da içilebilir.

Greyfurt ve ananas

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Akciğerlerin temizlenmesinde en önemli rolü antioksidan özellikler gösteren besinlerin kaptığını söyleyebiliriz. İşte greyfurt ve ananas da tam olarak onlardan ikisi. Bu nedenle her sabah uyandığınızda güne greyfurt ya da ananas suyuyla başlamanız öneriliyor, bu sayede akciğerler rahat bir nefes alacak ortamı bulmuş oluyor.

Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor (akciğere ne iyi gelir)

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Akciğerlerin sağlıklı olması için ilk olarak toksinlerden arınması gerekmektedir. Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir. Astım ve benzeri akciğer hastalıklarının iyileşme sürecinde de fayda gösterdiğine dair birçok çalışma mevcuttur.

Okaliptüs (akciğere ne iyi gelir)

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Okaliptüs, içindeki uçucu yağlar nedeniyle akciğer enfeksiyonlarına iyi geliyor, mukus oluşumunu da elinden geldiğince engelliyor. Bu nedenle eğer aktarınızda bulabilirseniz okaliptüs çayını almanız, bulamazsanız okaliptüs yağıyla buhar banyosu yapmanız büyük önem taşıyor. Buhar banyosu nasıl olur derseniz, kaynatıp ayrı bir cam kaseye aldığınız suyun içine 5-10 damla kadar okaliptüs yağı damlatın. Biraz karıştırdıktan sonra başınızı bu sudan yükselen buhara tutarak nefes alın. İşte bu kadar.

Ve tabii ki: Su (akciğere ne iyi gelir)

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Bunu zaten hepimiz biliyoruz ama söylemeden geçmek olmaz. Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.

Başka akciğere ne iyi gelir ona bakacak olursak..

“Geçelim önemli bir konuya” bonusu: Akciğerlerin temizlenmesi için yapılabilecekler

akciğere ne iyi gelir
akciğere ne iyi gelir

Akciğerlerimizin dostu olan besinlerden söz ettik ama bitmedi. Hatta asıl önemli konuya şimdi geldik diyebiliriz. Zira eğer sigara içmek gibi kötü bir alışkanlığınız varsa ya da sigara dumanı, aşırı kirli hava gibi durumlara maruz kalanlardansanız akciğerlerinizi temiz tutmak ve varsa toksinlerden kurtulmak için beslenme programınızı biraz değiştirmeniz gerekebilir.

Öncelikle (içiyorsanız) derhal sigarayı bırakmakla, içmiyor ama sigara dumanına ya da hava kirliliğine maruz kalıyorsanız kendinizi olabildiğince bu ortamlardan uzak tutmakla işe başlayın. Başladıktan sonra en az 2 gün boyunca bol bol su ve tabii ki yukarıda saydıklarımız başta olmak üzere bitki çaylarından destek alın. Eğer sigara içiyorsanız aşağıda ki belgeseli izlemenizi tavsiye ederiz.

Ardından her sabah kalkınca bir su bardağı ılık suyun içine limon sıkıp bir miktar bal ekleyerek içmeye başlayın ve bunu alışkanlık haline getirin. Aynı şekilde akşamları da uyumadan en az 1 saat önce seçeceğiniz bitki çayını için ve vücudunuzun yavaş yavaş temizlenmesine zemin hazırlayın.

(akciğere ne iyi gelir)

Bu sırada gün içinde yiyecekleriniz arasına mümkünse sarımsak ve soğanı çiğ olarak ekleyin. Kokuyor diye endişeleniyorsanız bunu akşam yemeklerine saklayabilir, hemen ardından dişlerinizi fırçalayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Vazgeçmek yok.

Bu süre içinde diğer birçok sebzeden de bol miktarda tüketebilir, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, greyfurt, ananas gibi C vitamini yüksek besinleri değerlendirebilirsiniz.

Bu arada 15 günde ya da ayda 1 olmak üzere okaliptüs yağıyla buhar banyosu yapabilir, mukus ya da balgam probleminizin ortadan kalktığını, öksürüğünüzün kesilmeye başladığını hissettiğinizde bu uygulamayı bırakabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kısa da olsa yapacağınız yürüyüşlerle egzersiz yapmayı ihmal etmeyin, hatta egzersiz temponuzu da vücudunuza uygun şekilde artırarak bu süreci kalıcı hale getirmeyi unutmayın. Akciğerlerinizde oluşacak gelişimi siz de hissedeceksiniz, eminiz.

Kötü alışkanlıkları bırakmak her ne kadar zor olsa da imkansız değil, bunu unutmayın. Vücudunuza daha fazla zarar vermeden, çok geç olmadan sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz. Yeter ki inanın ve yukarıda anlattığımız önerilere uymaya, hatta tüm bunları bir alışkanlık haline getirmeye çalışın. Detoks suları yazımızı okumak için tıklayın.

(akciğere ne iyi gelir)

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir