Araba Alırken Ne Yapılır ?
2. El araç alırken bilinmesi gerekenler
ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok konu var. Bu yazımızda ( Araba Alırken Ne Yapılır ) ile ilgili tüm ayrıntıları listelemeye çalışacağız. Aksi takdirde bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Aracı gerçek piyasa değerinin çok daha üstüne satın alabilir veya aldığınız araçtan memnun kalmayabilir ve zarar edebilirsiniz en kötüsü araç elinizde kullanılmaz hale gelebilir. Biz de sizlere, araç satın almadan önce bu gibi sorunların önüne geçmeniz için ufak öneriler. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Nelere Dikkat Etmeliyiz :
İlk önce tabi ki dikkat etmeniz gereken bütçe. Araba almakla bitmeyecek. Siz aracı kullanmasanız bile arabanın her ay düzenli gideri olacak. O yüzden ekstra harcamalar olacağını göz önünde bulundurun. Ona göre bütçe hesabınızı yapın. Ayrıca bütçenizi hesaplamaya başlayınca satın alma işlemleri sırasında, devir işlemleri, vergiler, sigortalar ve fiyata dahil olmayan daha birçok masraf çıkacağını göz ardı etmeyin. Bu masraflar seçtiğiniz aracın modeli, markası ve yaşına göre değişecektir.
Doğru aracı seçtiğinizden emin olun.
Bütçenizi belirledikten sonra sizin için en uygun aracı seçtiğinizden emin olmalısınız. Kulaktan dolma bilgilerle araç seçmeniz sizin için büyük hayal kırıklığı olabilir. Aracı neden istediğinizi, sizin için ne gibi artıları olduğunu kendi kendinize sorun. Ayrıca bazı model araçlarda çözülemeyen kronik problemler olduğunu unutmayın. Bunun yanında aracı ne amaçla kullanacağınızı iyi tespit edin. Örneğin; Ailecek pikniğe mi gideceksiniz? Tatile mi çıkacaksınız yoksa işe mi gideceksiniz? Güvenli bir otomobil mı istiyorsunuz yoksa az yakıt tüketen bir otomobil mi? Otomatik mi olmalı arabanız yoksa düz vites mi? Bunların hepsi önemli kriterler olmalı.
Almadan önce kendinize 4-5 araç alternatif liste hazırlayın ve en sona kalan araçları Aracın estetik özelliklerine, donanımına ve kullanışlılığına göre karşılaştırmalar yapın.
Aracın piyasa değerini öğrenin.
Satıcı ile irtibata geçmeden önce, seçtiğiniz aracın piyasa değerlerini öğrenin. Araştırdığınız diğer araçların, aynı model, aynı yaşta ve aynı motor gücünde olmasına dikkat edin. Daha sonra satıcı ile görüşmenizde, fiyat karşılaştırmanızı daha iyi yapabileceksiniz.
GELELİM ARAÇ KONTROLÜNE
Öncelikle otomobili kesinlikle gözünüzle görmelisiniz. Herhangi bir gözle görülür hasar var mı kontrol edin. Temel noktaları kontrol edin.Aracı gün ışığında kontrol edin. Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını açın. Karoser çizikleri, delikler ve paslanma var mı kontrol edin. Aracın etrafında bir iki tur atın ve tüm parçalarının aynı renk olup olmadığına bakın.
Şasi ve motor numarasını kontrol edin.
Numaraların aracın ruhsatında yazan şasi numarası ve motor numarası ile aynı olup olmadığını kesinlikle kontrol edin. Bu numaralar sayesinde araç hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Test sürüşüne çıkın. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Araç hakkında bilgi edinmenin, aracı tanımanın en güzel yollarından biri tabi ki otomobil ile test sürüşüne çıkmak. Ama sadece kısa bir süreliğine aracı kullanmakla yetinmeyin. Radyo ve koltukların hareketinden tutun ısıtma sisteminin sıcak ve soğuk ayarına kadar kontrol edin. Motorun çalışma seside size ufakta olsa kendini gösterecektir. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
En Önemli adım : Aracı işini bilen bir ekspertize götürün ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Makul bir ücret karşılığında, aracınızı iyi bir ekspertize göstermelisiniz. Araç servis bakımlı ise ilgili markanın servisine uğrayarak servis kayıtlarını isteyebilirsiniz. Bir çok insan maalesef otomobil alırken test ettirmeden alıyorlar. Çünkü otomobil peşinde koşturmaktan yoruluyorlar, bunalıyorlar işte esas yanlış burda başlamaktadır. Satıcıya güvenip noterde 5 dakika da arabanın satışını alıp, parasını ödüyorsanız şayet süreç burda başlıyor; şansınız var ise bizde böyle umut ediyoruz ki! Araba düşündüğünüz gibi olsun. Kısa bir süre sonra bakım için servis’e gittiğinizde araçta varsa şayet değişen, boyanan parçalar ve kazalar gibi kusurları öğreniyorsunuz. Tabi ki yapacak bir şey yok araba artık sizin. Bir müddet sonra aracı satacaksınız veya model yükselteceksiniz problem burada başlayacak. Bakıyorsunuz ki alıcı insanlar size soruyorlar? Otomobilinizde kaza, değişen, boyanan parça var mı ? “Ben alırken yok demişlerdi” veya bildiğiniz kadarıyla kaza, değişen ve boyanan parçalarını söylüyorsunuz. Çünkü; oto ekspertiz işlemini yapmadığınız için aracınızı tanımıyorsunuz. Ama alıcı ekspertiz yaptırmak istiyor ve gerçek durumu ortaya çıkıyor. Alıcı bilinçli alıcı her zaman otomobili ilk önce ekspertize götürür.
Sigorta şirketinizden yardım alın. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Varsa sigortacınıza, yoksa herhangi bir sigorta acentesine gidip plaka ve şasi numarasından kasko ve kaza sorgulaması yaptırın. Böylece aracın geçmişte kaza kaydı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sürprizlere hazırlıklı olun. Uzaktan bilgileri vererek bile halledebilirsiniz.
Pazarlığınızı iyi yapın ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Satıcı pazarlık payı olmadığını söylese bile siz mutlaka pazarlık yapın. Herhangi bir kusur fark ederseniz satıcıya bahsedin ve bunun için fiyat indirimi isteyin. Piyasa fiyatlarından bahsedebilirsiniz. Pazarlık planınızı görüşmeye gitmeden önce belirleyin. Bunlar mutlaka işe yaracaktır. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Kaza Yapmış Araçların Değer Kaybı Konusu ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Gelelim kaza yapmış araçların değer kaybına: Aracın kaza yapmış ve boyanmış parçalarını incelettiğimizde aracın şase dediğimiz ana iskeletinin zarar görmediği burada esas önemli husustur. Bu gibi durumlarda -ki bu tür kazalarda özelikle yeni model araçlarda maliyeti yüksek olan hava yastıkları da açılmış olur- değer kaybı elbette ki daha fazla olacaktır. Hava yastığı açılmış aracı kesinlikle almamanızı tavsiye ederiz.
Eğer çok uyguna buldum illa ağır hasarlı ve hava yastığı açılmış olsa bile alacağım diyorsanız. En çok dikkat edilmesi gereken mesele bu araçların pert kayıtlarının olup olmadığıdır. Bu tür araçların pert kaydının olup olmadığı Tramer sisteminden aracın geçmişine bakılarak çok rahat bir şekilde öğrenilebilirsiniz. Bu da artık çok kolaydır. Bütün sigorta acenteleri hatta telefonla bazı numaralara mesaj atarak bile bu bilgiye ulaşılabilirsiniz
Eğer biraz bu işten anlıyor ve alacağınız aracın servis ya da Tramer kayıtlarına çok önem vermeyip kaderinize razı geliyorsanız hiç değilse kandırılmamak için bazı şeyleri siz de kontrol edebilirsiniz. ( Araba Alırken Ne Yapılır )
Aracın kaputunu açtığınızda özelikle kaput ve çamurluklarının şaseyle birleşme noktalarındaki punta ve somunlara dikkat edin. Eğer bu bölgelerde aşınma ya da boya lekeleri varsa şüphelenin. Daha da usta bir alıcıysanız boyanın dış yüzeydeki dalgalanmasından tutunda pıhtılar ve aracın diğer parçalarındaki renk uyumsuzluğunu da zaten fark edeceksinizdir. Tabi ki bunun için en az yirminci kez araç alıyor olmanız gerekmektedir. En iyi güvendiğiniz bir servise götürüp baktırmak. ( Araba Alırken Ne Yapılır )https://www.cardekho.com/cars/Force