Bebeklerde Konak Neden Olur ? Bütün Detaylarıyla

Yeni doğan bebeklerin kafasının üzerinde kepek şeklinde pulcuklar oluşabilir. Bebeklerde aslında çok sık görülebilen seboreik dermatit denilen ve KONAK adıyla bilinen bu durum aslında çok zararlı bir durum değildir. Fakat maalesef konak tedavisi için hızlı bir yöntem bulunmamaktadır, ancak bebeğinizin cildini rahatlatmaya yardımcı olmak için deneyebileceğiniz şeyler vardır. O zaman bebeklerde konak neden olur incelemeye başlayalım.

Öncelikle Konak Nedir Detaylı Biçimde Anlatalım

bebeklerde konak neden olur
bebeklerde konak neden olur

Konak denilen durum yenidoğan bebeğinizin kafasında kalın, kabuğumsu, yağlı ya da pul pul görünen parçalardır. Bununla beraber hafif bir kızarıklık ya da isilik eşlik edebilir. Konak ayrıca bebeğinizin kulakları, göz kapakları ve burun da dahil olmak üzere yüzünde ve kasık bölgesinde de görülebilir. İyi tarafı, bu durum bulaşıcı değildir ve genellikle ağrılı ya da kaşıntılı değildir. Ayrıca sonrasında iz de kalmaması biraz olsun endişenizi azaltabilir.

Konak kolayca egzama ya da kepeklenmeyle karıştırılabilir, fakat doktorunuz teşhis konusunda size rahatlıkla yardımcı olacaktır. Egzamadan farklı olarak konak, kaşıntı ya da rahatsızlık vermez.

Konak bazen bebeklerin ileriki aylarında, hatta yürümeye başladıklarında bile devam edebilir. Genellikle birkaç ay sonra kendiliğinden geçme eğilimi gösterir. Fakat bazen bir yaşına kadar kalabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önereceği bir şampuan ya da krem, konağın temizlenmesinde size yardımcı olacaktır.

ÇOCUKLARDA BADEMCİK ŞİŞMESİ İLE İLGİLİ HERŞEY İÇİN TIKLAYIN..

BEBEKLERDE KONAK OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

bebeklerde konak neden olur
bebeklerde konak neden olur

Bu konuda aslında net bir nedeni olmasa da, en kabul edilebilir gerekçe anneden geçen hormonların bebeklerde üzerinde böyle bir etki oluşturduğu. Çünkü bu hormonlar bebeğin cildinde yağ oluşma sürecini hızlandırarak konak tabakasının oluşmasına yol açar. Yani kısaca sanılanın aksine hijyenik problemlerden değil, maruz kaldıkları yüksek orandaki hormonlardır.

KONAK KALICI MIDIR?

Uzmanlar anne babaların gereksiz endişelere kapılmaması konusunda uyarıyor. Çünkü konakların nedeni kötü bakım değil. Esas neden derinin yağ bezlerinin normalden fazla çalışması sonucunda fazla yağ salgılaması, bu yağların yama tarzında birikmesi ve daha sonra kuruyarak dökülmesi. Ancak yağ bezlerinin neden fazla çalıştığı henüz anlaşılabilmiş değil. Bu konuda birçok görüş var; araştırmalar içerisinde en çok kabul edileni hormonal nedenlere dayananlar. Buna göre; derideki yağ bezleri hormonların etkisi altındadır. Bebek, anne karnında anneden bebeğe geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalmakta ve bu hormonların etkisi doğumdan sonra da bir süre devam etmektedir. Dolayısıyla anneden geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalan bebeklerde konak gelişimi daha olasıdır.

BEBEKLERDE KULAK AĞRISI İÇİN NE YAPILMALI.. DEV REHBER. TIKLAYIN

Kendiliğinden Geçer

bebeklerde konak neden olur
bebeklerde konak neden olur
  • Konak tedavi edilmese bile normal şartlar altında aylar içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat bebeğin estetik görünümü ve görüldüğü bölgenin büyümesini önlemek için basit uygulamalar yapabilirsiniz:
  • Kafa derisine kabukların dökülmesini sağlayacak şekilde masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizin saçını yumuşak uçlu bir fırça ile nazikçe fırçalayabilirsiniz.
  • Bu önerileri uygularsanız bir süre sonra genellikle konakların kaybolduğunu göreceksiniz. 
  • Pullar kuru ise bebeği yıkamadan bir saat önce pullu alana zeytinyağı veya bebek yağı sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğin başını her gün bebek şampuanıyla yıkayabilirsiniz. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3227683/

UYARI ! (bebeklerde konak neden olur)

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilirStabil Hayat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir