Para Kazanmanın Bir Başka Adı: Birikim ve Tasarruf
İnsan doğası gereği para biriktirmek, geleceğini garantiye almak ister. Birikim ve tasarruf hayatımızı değiştirecek şekilde para kazanma kanalları bize açabilir. Fakat para biriktirme konusunda o kadarda başarılı değiliz. ‘Önümüzde ki ay kesin başlıyorum’ dediğimiz para biriktirmeyi sürekli erteliyoruz. Peki para biriktirmeyi başarmak hangi yolları izlemek gerekiyor?
Paranızı En Baştan Hesaplayın:
Bunlardan birisi paranızı en baştan hesaplamak. İlk önce gelir kaynaklarınızı bir kağıda maddeler halinde not alın daha sonra sabit giderlerinizi yazın. Ancak bu sırada gider listesinin içine yapacağınız birikim için ayırdığınız kısmı da eklemeniz gerekiyor. *Yemek, kiralar ve faturalar, giyecek, ulaşım ve para biriktirme için paranızı katagorilere bölmek gerekiyor. Yani belli bir miktar para biriktirmek için ana paranızı bölmeniz gerekiyor.
Bu taktikle paranızı kuruşu kuruşa hesaplamış olursunuz. Böylelikle paranızın tümüne bakarak önemsiz diye düşündüğünüz harcamaları en aza indiriyorsunuz.
Birikimlerimizi Kartopuna Benzetelim
5 yere borcunuz olduğunu düşünün. Bu borçlarınızın miktarları farklı. O zaman miktarı en az borcu kapatmaya çalışın. Ondan sonra kalan paranızı ikinci borca ekleyelim ve o bitince üçüncü borcu kapatalım. Bu şekilde devam ettiğimizi düşünürsek kartopu şeklinde borçları ödediğinizi fark edeceksiniz. Ve mevcut olan borçlarda bittiğinde para biriktirmeye başladığınızı göreceksiniz.
Vadeli Mevduat Hesabı Açın:
Elinizde parayı harcamamanın en kolay yolu parayı bir yerde işletmek. Evet bu paranızı bankada biriktirmenizden bahsediyorum. Öncelikle seçtiğiniz bankadan vadeli mevduat hesabı açıyoruz. Vadeli mevduat hesabına otomatik ödeme talimatı vererek, kazandığınız parayı bankada değerlendirebilirsiniz. Ve en büyük avantajı paranıza bir süre dokunamayacağınız için biriktirdiğiniz paraların gittikçe birikecek olması. Denemekte fayda var.
Ek Geliri Akıllıca Harcama
Maaş harici yıllık bazı aralıklarla ek gelirler kazanabiliyoruz. Bu ek gelirleri mantıklı harcamamız lazım. Bu gelen ikramiyeniz ya da primlerinizi ekstra geldiği için faydalı yerlere harcayın. Çünkü bu paralar daha önce hesapta olmayan bir para olduğu için kolay harcayabiliyoruz. İhtiyaç olduğunu düşündüğünüz şeylerin gerçekten ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz ? Bunu sorgulamak gerek. Zaten mevcutta borcunuz yoksa eğer bu parayı yatırım hesaplarında biriktirmek en mantıklı hareket olabilir.
Gereksiz Harcamaları Durdurun
Çoğu zaman stres yada modaya ayak uydurmak adına fazla ve gereksiz alışveriş yapabiliyoruz. Hatta biraz fazla abartıp alışveriş merkezlerine gittiğimizde kendimizi kaybediyoruz. Bunun önüne geçmek tabi ki sizi elinizde. Birikim ve paralarınızı bu şekilde gereksiz harcamayın. Bize soracak olursanız borçlarınızın fazla olduğunu düşünüyorsanız gereksiz harcama yapmayı acil olarak bırakın. Çünkü harcamalarınız gittikçe büyüyecek ve ay sonu bu kadar alışverişi neden yaptım diye düşünmek zorunda kalacaksınız. Alışveriş yapmadan önce buna gerçekten ihtiyacım var mı diye düşünmek gerek.
Faturalara Düzene Sokmak ve Harcadığımız Enerjiden Tasarruf Etmek
Ülkemizde en fazla gider kalemimizden biride malesef faturalara oluyor. Su, doğalgaz, telefon, internet derken gelirimizin neredeyse yarısını faturalara veriyoruz. Ama bu fatura masraflarından tasarruf etmeniz tabi ki mümkün. Örneğin telefon paketlerinizi daha uygun tariflerden seçebilirsiniz. Ya da elektrik faturanızı düşürmeniz için prizlerde şarj aleti tutmayabilirsiniz, klima kullanıyorsanız inverter özellikte olan klimaları tavsiye edebilir , Lambalarınızı led ampuller ile değiştirebilirsiniz. Havaların soğuması ile birlikte en çok faturayı doğalgaza vereceğimizde bir gerçek. Bu yüzden doğalgaz faturalarını düşürmek için aç kapa yapmak yerine, dereceyi sabit bir sıcaklıkta tutmak daha mantıklı olabilir https://www.economist.com/