Bpa Nedir ? İşte Plastikte ki Tehlike !
Son zamanlarda plastik bebek şişelerinin ve damacanaların üzerinde hepimizin gözüne çarpan bir ibare var: “BPA’sızdır”. Ya da (BPA free) Açılım olarak bisphenol A, vücuttaki hormanları taklit eden bir endokrin bozucudur. Bu endokrin bozucular, hem yetişkinlerde hemde küçük yaşta ki çocuklarda özellikle östrojeni taklit ederek, kardiyovasküler, nörolojik ve hormonal bozukluklara yol açmaktadır ve metabolizmaya ciddi zararlar vermektedir. Geçelim bpa nedir yazımıza ..

Bpa Hayatımızın Neresinde ?
Eskiden su damacanaların da çoğu insan fark etmeden senelerce kullandığı içindeki plastiklerde BPA’ya rastlamak mümkündü. Yapılan araştırmalarda BPA’nın vücudumuza sadece gıdamızla ya da kullandıklarımızla değil, havadan ve tozdan da rahatlıkla bulaşabileceği ortaya çıkmış durumda. Dahası azıcık BPA’yla bile metabolizmanızın bütün hormon dengesi bozulabiliyor, şeker hastalığı, üreme ve nörolojik problemler ortaya çıkabiliyor. Ancak BPA’nın ne feci bir şey olduğu meydana çıkınca, ortaya BPA’sız olan yeni bir plastik türü çıkmış durumda . Onu da hazır yeri gelmişken burada verelim : Tritan ..
Tritan olarak bilinen, bu yeni madde ise trifenil fosfat (Triphenyl phosphate) içeriyor. Amerikalı Eastman şirketi tarafından piyasaya sürülen bu kimyasalın sentetik östrojen olup olmadığını test ettirdikten sonra ortaya çıkan sonuçlar gösterdi ki BPA’dan bile daha zararlı bir östrojenik olabileceğini bildiriyor.

Bpa Hakkında Araştırmalar Ne Diyor ?
Birçok gıda ve içecek kutusunda, bazı tıbbi malzemelerde de kullanılan BPA, vücutta östrojen hormonunu taklit etme özelliği ile biliniyor. ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde görevli bilim insanları tarafından, BPA’nın prostat ve beyin gelişimi üzerinde ciddi zararlı etkilere sebeb olabileceği kanıtlanmış durumda, cenin, bebek ve çocuklarda hareket değişikliğine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.
İngiltere geçen yıl yapılan bir araştırmalar da ise bu kimyasalın vücutta yüksek seviyelerde bulunmasının, kalp hastalıkları, diyabet ve karaciğerde enzim bozukluklarıyla bağlantısı olduğu ortaya çıkmıştır.
Sağlık kuruluşları ve dünyanın önde gelen sağlık örgütleri sürekli olarak BPAli ürün satın almayın diye halkı bilinçlendirmeye çalışıyorlar. Dev markalar ellerinde kalan BPA içeren ürünleri üçüncü dünya ülkelerine ithal ederek ellerinden çıkartıyorlar. Evet maalesef ülkemizde bu ülkelerden biri. O yüzden dışarıdan satın aldığınız tüm ürünler BPA içeriyor, sizin herşeyden sakındığınız biricik bebeğiniz aslında dev firmalar tarafından yavaş yavaş zehirleniyor.

Bebek Ürünlerine Dikkat Edin !
Bebek ürünlerinde BPA nelerde olabilir diye kısa bir özet geçersek..Emzik, biberon, plastik oyuncaklar, diş kaşıma aparatları, sterilizasyon makineleri, plastik yıkama küvetleri oturaklar,örümcekler ve aklıma gelmeyen onlarca plastik ürün..kesinlikle çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mutlaka ürünlerin üzerini okuyun..BPA Free yazısı VARSA satın almaya özen gösterin.
Az önce bahsettiğimiz Tritan üzerine Thomas Osimitz adında bir toksikolojistin yaptığı deneyler sonucunda, östrojenik aktiviteye rastlanmıyor. Ama hemen sevinmeseniz iyi olur. Çünkü bu araştırmayı Eastman şirketi, yani Tritan maddesini üreten kurum yaptırmış durumda. Daha da harikası, Osimitz deneylerinde östrojene tepki vermeyen fareler kullanmış. Peki şimdi bu araştırmanın neresine inanmalıyız ?

Ancak bilim insanları plastiğin hangi türü ile test yaparsa yapsın, aslında hemen hepsinin sonucu belli olduğu aşikar !
2011 Mart ayında yayınlanan Environmental Health Perspectives makalesinde görüldüğü üzere 455 ayrı ürün üzerinde yapılan testler sonucunda, ki bu test edilen ürünlerin birçoğu tritandan yapılıyor, %72’sinde sentetik östrojenler bulunuyor.
2009 yılında iki Alman toksikolojisti sentetik östrojene maruz kaldıklarında daha çok embriyo üreten bir salyangoz cinsi üzerinde pet şişeleri test ediyorlar. Ve PET şişelerin içinde duran salyangozların camda duranlara oranla 2 kat daha fazla embriyo ürettikleri kanıtlanmış durumda.
Bpa Yerine Çıkan Bps Tam Bir Hayal Kırıklığı (bpa nedir)
BPA’ye bir alternatif olarak da BPS çıkarılmış. Onun da aklandığı söylenemez. Şimdi ise bir grup bilim insanı, TIPED (Tiered Protocol for Endocrine Disruption) adında bir porotokolle bütün bu yeni kimysalları beş ayrı evrede test edeceklermiş. Bağımsız laboratuvarların test yapacağı bu protokolde tüm bu kimyasalları, isteyen plastik şirketleri test ettirebilecekmiş. TIPED kurucuları bile plastik üreticilerinin buna razı olacaklarına inanamıyorlar.
Kısaca özetlemek gerekirse, plastik sektörü sağlığımız üzerinde ciddi bir oyun oynuyor. Hem de çok çirkin bir oyun. Bu yüzden plastiğin hiçbir türü iyi değil desek yeridir. Fakat bu kadar bahsetmişken aklınıza bu Tritan denilen şey de Türkiye’de var mı sorusunu cevaplayalım. Maalesef Evet, var. Türk Plastik Sanayisi ise gittikçe daha çok plastik tüketilmesinin yararlarından ve bunun ekonomimiz için iyiliklerinden bahsediyor. Plastiğin hammaddesini, doğada yok olmamasını filan geçersek. Peki ya sağlığımız? (bpa nedir)
Plastik dediğimiz yüksek ısıya maruz kaldığında (ki bu ısı kaynağı güneş ışığı da olabilir) içindeki kimyasallar çözülüyor. Şimdi tüketicinin buna karşı önlem olarak camdan ve paslanmaz çelikten vazgeçmesi olacaktır.

Peki Ya Bps ? (bpa nedir)
Bebek beslenmesi için seçtiğimiz ürünlerin BPA ve BPS içermemesi önemlidir. Yapılan araştırmalar plastiklerde kullanılan BPS’nin (Bisfenol-S) BPA’nın (Bisfenol-A) yeni bir formu olduğunu ve en az BPA kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. Peki BPS tehlikesinin farkında mısınız?
Plastik ürünler artık hepimiz için kaçınılmaz oldu. Hayatlarımızı kolaylaştırdıkları da kabul edilebilir. Özellikle anne sütüyle ve bebeklerimizin gıdaları ile temas eden plastik ürünlerin doğru seçilmesi çok önemlidir. Polikarbon bazlı plastikleri ısıya dayanıklı hale getirmek ve sağlamlığını arttırmak için BPA (Bisfenol A) adında bir kimyasal ile güçlendirilliyor. Yapılan araştırmalar BPA’nın çocuklarda östrojen hormonunu taklit ederek erken cinsel olgunlaşmaya neden olduğu, büyüme ve davranış bozukluklarına yol açtığını gösteriyor. Bunun yanında kanser, diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı bilinmektedir.
Bps ‘ nin Zararları bununla bitmiyor (bpa nedir)
BPS (Bisfenol-S), polikarbonat bazlı plastiklere ısıya ve ışığa karşı direnç kazandıran kimyasal bir maddedir. BPS, kazandırdığı bu özellikten dolayı plastik gıda saklama ambalajlarında ve bebek beslenme ürünlerinde de tercih edilebilmektedir.
Aslında bebek beslenmesi ve buna yardımcı ürünlerinin birçoğunun üzerinde görülen “%0 BPA” ya da “BPA İçermez” yazısından anneler “Bisfenol (BP-)” ailesinin ismine tanıdık ve bir çok anne de BPA’nın zararları konusunda bilgi sahibidir. BPS de BPA ile benzer yapıya ve özelliklere sahiptir. İnsanlar üzerindeki etkilerinin de benzer olduğu ortaya konmuştur.
BPA tüm dünyada özellikle gıda ile temas eden ambalajlarda yasaklanmaya başlamasıyla paralel olarak 2011 yılında Türkiye’de Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından BPA’in bebek beslenme gereçlerinde kullanımı yasaklanmıştır. Bunun üzerine, içeriğinde BPA bulunan plastik biberonlar piyasadan toplatıldı. Birçok marka ambalajlarında bunu içermediklerini belirtti. Bu dönemden sonra BPS kullanımında hızla artış gözlemlenmiştir. Polikarbonat bazlı plastikler, maddelere kazandırılan bu özelliği korumak adına BPS’in yasaklanmış olan maddemiz yerine kullanıldığı uzmanlar tarafından tahmin edilmektedir.
BPS: Kanserojendir, östrojen hormonunun yapısını bozar. (bpa nedir)
Yapılan araştırmalarda BPS’in özellikle cinsiyet hormonu olan östrojen hormonu üzerinde olumsuz etkileri olduğu, bu hormonun yapısını bozduğu üzerinde yukarıda yeterince bahsettik. Bunu biraz daha açacak olursak. Bpa Zamanla hücrelerin çalışma mekanizmasını bozabildiği yani kanserojen etki gösterdiğini, bu durumlarda da obezite, diyabet, davranış bozuklukları, kalp damar hastalıkları, hormonel bozukluklar ve hipertansiyon gibi birçok hastalığa sebep olabileceğinden bahsediliyor. Çocuklarda erken cinsel gelişim ve erkeklerde üreme problemlerine yol açabileceği de sonuçlar arasında yer almaktadır.
Testlerin Sonuçları Ortada (bpa nedir)
Son dönem yapılan çalışmalarla insanlar üzerindeki zararları ortaya konmaya başlanan BPS ile ilgili Lansinoh, tüm ürünlerini testte tabi tutmuş ve hiçbir ürününün BPS içermediğini kanıtlamıştır.
Çocuklarınızın sağlıklı gelişimesi açısından onun bu zararlı maddeye maruz kalmaması oldukça önemli. Bebeğinizin sağlığı için seçtiğiniz ürünlerin BPS de içerip içermediğini sorgulayınız.
BPA yasaklandı, peki ya BPS?
BPS Büyüme ve Gelişmeyi Olumsuz Etkiler
BPA’nın birçok ülkede bebek ürünlerinde yasaklanmasının ardından BPA ile benzer etkileri gösteren BPS üretiminde ciddi miktarda artış gözlenmiş durumda. BPS (Bisfenol S) BPA’nın farklı bir kimyasal formu ve hormonlar üzerinde diğer maddemiz ile benzer etki gösterip büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilemekte, ileride davranış bozukluğuna neden olabilmektedir.

Anne Ve Anne Adayları Dikkatli Olmalı
Özellikle anne sütü ve bebek gıdaları ile temas eden ürünlerin BPA içermemesi yeterli değil. Bu ürünlerin aynı zamanda BPS maddesini de içermemesi çok önemli. Özellikle biberon, alıştırma bardağı, göğüs pompası, anne sütü saklama poşetleri gibi ürünler seçerken BPA ve BPS içermediklerinden kesinlikle emin olmalısınız. Tekrar özet geçelim : BPS plastikler üzerinde BPA ile benzer etkiyi gösteriyor.
Yazımıza GöZ Attınız mı ? https://www.stabilhayat.com/antioksidan-meyveler-antioksidanlar/ . (bpa nedir)