Dijital Marketing
Dijital Marketing yani pazarlama aslında o kadar sandığınız kadar karışık bir terim değil. Uzun uzun akademik açıklamalara gerek yok. Djital marketing : Dijital kanalları kullanarak verimli bir pazarlama sağlayan yöntemdir. Bu kanalların önde gelenleri ise hepinizin bildiği ; internet, sosyal medya ve mobil platformlardır. Dijital marketing hakkında bütün ayrıntılara bu yazımızda ulaşacaksınız..

Pazarlamanın temel prensipleri halen aslında burada da geçerli. Fakat öte yandan geleneksel pazarlamanın üretim ve hizmeti baz alan işleyişi geride bırakan yeni bir anlayış oluşturulmuş durumda. Müşterilerinizin deneyimini artırmak ve interaktif markalarınızı inşa etmek için çalışıyorsunuz. Günümüzde dijital pazarlama, tüketici davranışına benzersiz bir yaklaşımla yaklaşmaktadır. Yani çoğu insanın sandığı gibi pazarlama trendi değildir.
Yapılan analiz ve araştırmalara göre Türkiye’nin toplam nüfusunun %50’si reel olarak internet kullanıcısı ve güncel satış teknikleri değişkenlik göstermekte. E-ticaret ve mobil pazarlama gibi güncel alışveriş kanallarını kullanıyorlar. Sosyal Medya’da bilinirliğini artıran marka sahipleri ürünlerini pazarlamak için artık aktif olarak alternatif seçeneklere yöneldiler. İnternet ve sosyal medya kullanarak satışlarını buradan gerçekleştiriyorlarDijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerini esas alarak geliştiriyor; güncel ve interaktif dünyaya uyumlu hale getirilmiş durumda.

Günümüzde dijital marketing (pazarlama) için bütçe ayırmayan büyük ve orta düzeydeki firmalar, satış konusunda rekabette pazardaki rakiplerinden geriye düşmeleri kaçınılmaz duruma ulaşmış durumda. Dijital marketing ile birden fazla dijital kanalda kendinizi ispat edip, markanızı tanıtarak satış potansiyelinizi artırabilirsiniz ayrıca müşteriyle olan bağlarınızı sistematik bir şekilde geliştirebilme olanağınız artar.
Dijital Marketing Hakkında Yanlış Bilinenler
Dijital marketing kavramını tam olarak anlayabilmek için, dijital marketing ‘e nelerin dahil olmadığını bilmek faydalı olacaktır.

Yazılı basın, radyo, televizyon ve billboardlar gibi geleneksel pazarlama kanalları, dijital pazarlamanın bir parçası kesinlikle değildir. Bu araçlar uzun bir dönem boyunca etkili ve başarılı olduğunu inkar edemeyiz ancak artık dijital iletişim çağında verimliliğini büyük ölçüde maalesef kaybetmişlerdir.
Bilindik pazarlama kanallarının en büyük sıkıntısı, gerçek zamanlı geri dönüş imkanına sahip olmaması ve sadece tek taraflı iletişime olanak vermesidir.
Eski Yöntemler Sınıfta Kaldı
Pazarlama, daima 2 taraflı olan bir iletişim niteliğindedir. Fakat maalesef geleneksel pazarlama kanalları, müşteri ve markalar arasında bu çift taraflı diyalog konusunda maalesef sınıfta kalmış bulunuryorlar.
İnternet ve sosyal medyanın anlık geri dönüş sağlayan “gerçek zamanlı” dinamik yapıya sahip olması ve geleneksel pazarlama kanallarını geri plana iten en önemli nedenlerden birisi olduğu inkar edilemez.
Geleneksel pazarlama komple izlenimler üzerine odaklanmışken, dijital pazarlama kullanıcılara deneyim olanağı oluşturmayı hedeflemektedir.
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir ?
Geniş kapsamda incelersek, internet, dijital pazarlamanın tabi ki merkezi konumunda bulunuyor.

Marka ve reklam veren işletmelere, kampanyalarını müşterilerine ulaştırabilecekleri web siteleri ve e-mail gibi uygulamalar sunarak seçeneklerini çoğaltmaktadır.
Akıllı telefonlar ve tabletlerin hayatımızın her alanını sarmasıyla birlikte mobil platformlar, dijital marketing kanalları arasında hızlı bir biçimde kabul görmüş ve önümüzde ki zamanlarda yerini daha da sağlamlaştıracak gibi görünüyor.
Sosyal Medya Ve Dijital Pazarlama
Son olarak, sosyal medya olarak adlandırılan sosyal ağ ve platformların dijital marketing üzerindeki etkisinden bahsetmemek tabi ki olmaz. Amiral gemisi diye tabir ettiğimiz Facebook, Twitter instgram ve Linkedin olan sosyal ağlar, gün geçtikçe aktif kullanıcı sayılarını katlanarak artırıyor ve insanlarla birebir etkileşim kurmak isteyen markaların öncelikli tercihleri arasında yerini almış vaziyette.
Dijital çağ olarak adlandırılan 21. yüzyıl, pazarlama ve marketing kavramını kendine adepte etmiş duruma. Bu süreçte dijital marketing, markaların mutlaka kullanması gereken en önemli yöntemlerin başında geliyor. Hatta en önemlisi demeliyiz.

Dijital Pazarlama Neleri Kapsamaktadır ? Dijital Pazarlama Kanallarını Ayrıntılı Olarak İnceleyelim ( dijital marketing )
Dijital pazarlama kanalları akıllı telefonlar sayesinde giderek daha geniş bir alana yayılmaktadır. Dijital marketing yöntemlerini genel olarak bu şekilde listeleyebiliriz.
- SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu), SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)
- İçerik Pazarlama ve Otomasyon
- Influencer Pazarlama Şekli
- Veri Tabanlı Pazarlama
- E – Ticaret Pazarlaması Stratejisi
- Sosyal Medya Pazarlaması ve Optimizasyon
- E – Mail Pazarlaması
- Görüntülü Reklam Pazarlaması
- E – Kitaplar, Mobil Uygulama ve Oyunlar
- İnternet dışı, akıllı telefonlara yönelik pazarlamalar (SMS, MMS, Çağrılar)
- Online Davranışsal Reklamcılık Takibi
- Yeniden Pazarlama (Re – Marketing)
- Satış Ortaklıkları (Affiliate Marketing)
- Mobil Pazarlama
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkları
Bilinen eski pazarlama anlayışında baskı, televizyon, telefon gibi araçlar kullanılır ve etki alanı sınırlıdır. Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan maliyet, iletişim, zaman, kapsam, kullanılabilirlik, deneyim sunumu, çalışan kişiler ve kullanılan dil açısından yani nerdeyse tamamen farklıdır.
Dijital pazarlama ayrıca eski pazarlama yöntemlerine kıyasla daha uygun bütçelerle, her an her yerde geniş bir kitleye hitap eder. Geleneksel pazarlama taktikleri tek taraflı iletişim söz konusuyken, dijital pazarlamada hedef kitle ile interaktif bir ortamda karşılıklı etkileşim vardır. Dijital pazarlamada farklı internet kullanıcılarına hitap eden bir çok kanal vardır ve daha samimi bir dil kullanılması alıcı ve satıcı arasında ki bağı ayrıca kuvvetlendirmektedir.

Geleneksel pazarlama daha çok öğretici bir üslup takınırken, dijital marketing yenilikçidir, eğlendirirken bilgilendirir ve zengin deneyim sunar. Ayrıca size görsel bir şölen sunabilir. Geleneksel pazarlama “Ben bunu ürettim, hadi satın al!” diyen sıkıcı bir profile sahipken, dijital marketing “Benim şöyle bir ürünüm var, deneyimlemek ister misin? Şeklinde bir strateji işlemiş olur aslında.
Peki Neden Dijital Pazarlama? Özet Geçersek..
Teknolojinin hayatımızın her alanında sarması ile birlikte uygun pazarlama anlayışını benimsemek ve uygulamak en büyük öneme sahip olmuş durumda. Dijital kanalları kullanılarak yapılan reklam kampanyalarının daha hızlı sonuçlar vermesi, uygun bütçeyle hazırlanabilmesi, viralleşerek ağızdan ağıza yayılması (WOMM – Word of Mouth Marketing), kitleleri derinden etkilemesi, pazarlama uzmanları açısından anında ve ölçülebilir sonuçlar sunması ile günümüzde en ufak işletmelerin bile tercih ettiği bir pazarlama yöntemi olduğunu sanırım kimse inkar edemez. Artık ev kadınları bile dijital pazarlamanın temel ilkelerini kullanarak, küçük çaplı da olsa bilgisayar başından markalarla işbirliği yapar konuma gelmiş durumdalar.
Dijital Marketing Nasıl Öğrenilir ? Dijital Marketing Uzmanı Nasıl Olunur?
Dijital pazarlama sektöründe çalışanların çoğunluğu tabi ki alaylıdır. Genelde farklı bölümlerden mezun olmuş kişiler bu dijital medya sektörüne olan ilgileri onları bu alanda çalışmaya yöneltmiş durumdalar.
Dijital pazarlama uzmanı olmak için yapmanız gereken ilk şey alanında uzman kişilerden eğitim almak yada Youtube Üzerinden eğitici videolarla kendinizi geliştirmek. Ayrıca dünya gündemini ve gelişen teknolojiyi çok yakından takip etmelisiniz ve kendi haber ağınızı kurmalısınız. https://www.stabilhayat.com/e-ticaret-yaparken-nelere-dikkat-etmeli-tavsiyeler/ https://www.nytimes.com/