Doğum Parası Nasıl Alınır ? Çalışan ve Çalışmayan Anneler İçin
Doğum parası nasıl alınır ve başvurmak için ne yapmalıyız ? Bu yazımızda sizlere doğum parası ve emzirme parası ile ilgili bütün ayrıntılıları sizlerle paylaşacağız. Hem çalışan annelerin hem de çalışmayan annelerin bu haktan nasıl faydalanacağını bütün detayları ile size anlatacağız. Doğum izni çalışan anneler için düzenlenmiş olan yasal bir haktır ve doğum izni süresi boyunca çalışamayan anneler için SGK tarafından doğum parası desteği sağlanmaktadır. Yasa kapsamında ele alınan analık iş göremezlik ödeneği olarak adlandırılan SGK doğum parasının nasıl alabileceğimiz konusuna başlayalım.
İlk Önce Doğum İzni Nedir ? Bir tanımlayalım
İş hukukuna göre yasal olarak verilen doğum izni hakkı doğum önce 8, doğum sonrası 8 hafta olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde çalışan anneler ücretsiz olarak izin alır ve çalışamadığı süreler SGK tarafından ödenir ve güvence altına alınır.
Peki Doğum Yardımı Ve Doğum Parası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Doğum yardımı ve doğum parası aslında birbirine çok karıştırılan iki kavram. Bu iki yardımın birbirinden çok farklı şartları vardır.. Doğum yardımı dediğimiz yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafınca tek seferlik olarak yapılan bir yardımdır. Bu yardım çalışan, çalışmayan ve Türk vatandaşı olan her kadına verilmektedir. Doğum yardımı alınabilmesi için şartlar;
Çalışmayan Anneler Nasıl Doğum Parası Alır?
2015 yılında çıkan bir yasayla beraber artık çalışmayan kadınlarda doğum parası alabilecekler. Birçok kişinin belki de ilk kez duyduğu doğum parası çalışmayan annelere de veriliyor ve hala bunu bilmeyen kişi sayısı oldukça fazla durumda. Çalışsın çalışmasın doğum yapan tüm anneler bu haktan faydalanabilirler. Tüm annelerin şartsız olarak yararlanabildiği doğum parasından nasıl yararlanabileceğimiz gelin inceleyelim..
Doğum Parası Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?
Doğum yardım parası için ilk önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan dilekçeyi eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekmektedir. Bununla birlikte eğer anne başvuru yapamaz durumda ise baba ya da akrabalar anne yerine başvuru yapabilir. İlde ikamet eden çalışmayan anneler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru da bulunabilirler. İlçelerde yaşayan anneler ise bulunduğu yerin kaymakamlığına başvuruda bulunabilirler.
Çalışmayan Anneye Ne Kadar Doğum Parası Ödenir?
Aslında bu ödenen miktar her çocukta farklılık göstermektedir.. Belirlenen kanuna göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuk için ise 600 TL doğum yardımı ödenmektedir. Her hangi bir artış yada azalış olduğu zaman güncelleme yapacağız. Bizi takipte kalın.
Doğum Parası Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Doğum parasına başvuru yapmak isteyen çalışmayan anneler dilekçeyi tam doldurması gerekiyor. Doğum yaptıktan sonra istediğiniz zaman diliminde çocuğunuza ait kimlik belgesi ya da doğum belgesiyle kolaylıkla başvuruda bulunabilir.
Geçelim çalışan annelerin Doğum Parasına
Doğum parası mevcut SSK kapsamında çalışan ve doğum yapan bütün kadınlar için verilmektedir. Bu ödenek aslında bir yardım parası değildir. Bu ödenek SSK kapsamında bütün çalışan kadınlara yasal olarak verilmiş olan bir haktır. İş Kanunu’nun 74. Maddesi kapsamında doğum yapacak olan ve SSK kapsamında çalışan kadınların doğum iznine ayrıldığı yasal süreler için ödeme yapılmaktadır. (Doğum Parası Nasıl Alınır)
Özellikle yeni annelerin bilmesi gereken BPA plastikteki tehlike için TIKLAYIN..
Doğum Parası Alınabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
Çalışan anneye doğum parası SGK tarafından verilmekte olup yine SGK tarafından belirlenen şartlara uygunluk sağlandığında alınabilmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
Doğum parası hakkını kazanması için annenin hala aktif şekilde çalışıyor olması lazım. Doğum izni için alınan raporun başlangıç tarihi itibariyle iş yerinde SSK kapsamında çalışmaya devam ediliyor olmalıdır. Yani işten çıkışın gerçekleşmemiş olması lazım.
(Doğum Parası Nasıl Alınır)
Yasal doğum izni süresi içinde kendi iş yerinde ya da herhangi başka bir işte çalışılmıyor olması gerekmektedir. Rapor alındığı tarihten itibaren ilgili istirahat gün sayısı boyunca kişinin çalışmaması gerekmektedir.
Doğum parası almak için doğumun tam anlamıyla gerçekleşmiş olması gerekiyor. Düşük yapan SSK’lı kadınlar bu ödenekten malesef faydalanamıyorlar. Bununla birlikte doğum gerçekleştikten sonra eğer bebek ölü doğmuş olsa dahi bu ödeme alınabilmektedir. (Umarız bütün anneler bebeğini sağlıkla kucağına alır)
Doğum parası alınabilmesi için doğumu yapan annenin kesinlikle SSK’lı olması gerekiyor. Sadece Eşi SSK’lı olanlar bu ödenekten faydalanamazlar. (Doğum Parası Nasıl Alınır)
Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum parası başvurusu aslında günümüzde direkt olarak sistem üzerinden gerçekleşmektedir. Doğumun gerçekleştiği hastane iş göremezlik raporunu e-rapor sistemi üzerinden sisteme kaydedilmektedir. Bu işlemden sonra iş yerine başvurulması ve rapor onaylatılmalıdır. İş yerleri SGK sistemi üzerinden raporu onayladıktan sonra herhangi başka bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. Ancak bazı iş yerleri SGK sistemini kullanmadığı ya da kullanamadığı zamanlarda SGK il müdürlükleri ile resmi yazışmalar yaparak başvuruyu onaylatmalıdır. Böyle bir süre yaşanırsa takibinin yapılması daha verimli olacaktır.
Gelelim Doğum Parası Hesaplamaya?
Doğum parası hesaplama çalışan annenin izne ayrılmadan önce çalıştığı son 3 aylık brüt ücretler toplamı üzerinden hesap edilmektedir. Son 3 aylık brüt ücret toplamı ile yapılan hesaplamayla günlük brüt ücret bulunur ve kişi bu ücretin 3’te ikisi kadar günlük doğum parası alabilmektedir. Asgari ücret ile çalışan SSK’lı bir kadının doğum parası hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır; (Doğum Parası Nasıl Alınır)
(Doğum Parası Nasıl Alınır)
2019 yılını baz alalım; asgari brüt ücret 2558 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda kişinin günlük brüt ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikle 3 aylık brüt ücretinin toplamı gerekmektedir. 7674 TL 3 aylık toplam brüt ücrettir.
Çalışan SSK’lı annenin günlük brüt kazancı 85,26 TL (7674/90) baz alınıp hesaplanmaktadır.
Çalışan SSK’lının alabileceği günlük doğum parası ise günlük brüt ücretinin 3’te ikisidir. Bu durumda alabileceği doğum parası günlük 56,84 TL (85,26 x 2/3)’dir. (Doğum Parası Nasıl Alınır)
(Doğum Parası Nasıl Alınır)
Doğum izninin normal şartlarda alındığı düşünülürse doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. Toplam 112 gün alınabilecek olan doğum parası 6.366,08 TL’dir.
İkiz çocuklarda durum farklı mı ?
Eğer çalışan anne ikiz bebek sahibi olacak olan bir anne için doğum parası ne kadar 2019 yılı sorusunun cevabı ise;
İkiz bebek sahibi olunacaksa alabileceği doğum iznine doğum öncesi ve doğum sonrası 2’şer hafta eklenmektedir. 20 haftalık izin için 140 gün üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Böylelikle kişinin alacağı toplam doğum parası 7.957,6 TL’dir.
Doğum Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? (Doğum Parası Nasıl Alınır)
Aslında her şeyin dijital ortama aktarıldığı günümüzde doğum parası sorgulama işlem online olarak yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılması mümkündür.
E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilmesi için E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine uğrayarak çok az bir ücret karşılığı alabilirsiniz. Bunun yanı sıra telefon aracılığıyla da sorgulama yapılabilmektedir. Bunun için Alo 170 danışma hattını arayabilirsiniz. (Doğum Parası Nasıl Alınır)
SGK ile ilgili tüm sorgulamalarınız ve detaylı bilgi talepleriniz için Alo 170 hizmet vermektedir. E-Devlet sistemi üzerinden doğum parası sorgulama işlemi için yapmanız gerekenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Eşiniz Çalışıyorsa Süt Parası Alın!
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğini almak için çalışıyor olmanız gerekmiyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmuyor. Eşinin sigortalı olarak çalışan ev hanımı da emzirme ödeneği alabiliyor. Süt parası yani emzirme ödeneği doğum yapan vatandaşlara maddi olarak yardım edilmesi amacıyla oluşturuldu. Bu yıl süt parası ise 149 TL olarak belirlendi.
Yardım Borca Karşılık Haczedilebilir Mi?
Doğum yardımı hiçbir vergi kesintisine tabi olmadığı gibi haczedilmesi de mümkün değildir. Bu nedenle doğum yardımı alacak kişinin borcu olması halinde doğum yardımına haciz konulması söz konusu olamayacaktır.
Süt Parası Doğum Parası mıdır? (Doğum Parası Nasıl Alınır)
Süt parası ve doğum parası farklı ödemelerdir. Süt parası; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından SSK kapsamında çalışan kişilere verilen bir ödenek olmaktadır. Doğum yardım parası; doğum yapmış olan tüm annelere verilmektedir. Süt parası ise bir defaya mahsus olmak üzere SSK kapsamında çalışan kişilere verilmektedir.
(Doğum Parası Nasıl Alınır) Süt parası ödeneklerini mavi kart sahipleri de alabilmektedir. Bu unsurun dışında SSK doğum parası; iş göremezlik parası bir yardım ödeneği şeklinde verilmektedir. Annenin çalışması gerekmemektedir. Ancak anne ya da babanın bebek dünyaya gelmeden bir sene önceden en az 120 günlük SSK priminin yatması gerekmektedir.
(Doğum Parası Nasıl Alınır)
Süt Parası Ne Zaman Yatar? Süt parası yatma zamanı bir defaya mahsus olarak gerçekleşir. Bu ödemeler her ayın 8 ve 14’ü arasında yapılır. Süt parası vatandaşlara 2019 senesinde 180 TL olarak verilmektedir. Süt parası sadece bir kere ödenmektedir. Süt parasının ne zaman hesaba yatacağı ve ne zaman annenin parayı alabileceğine ise Alo 170 arayarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilirsiniz. (Doğum Parası Nasıl Alınır)
(Doğum Parası Nasıl Alınır)
Süt parası yattığı zaman annenin kimlik belgesi ile beraber Ziraat Bankası’na gitmesi gerekmektedir. Süt parası ödenekleri, PTT şubeleri üzerinden de alınabilir. Eğer kişinin Ziraat Bankası üzerinden herhangi bir tanımlı hesabı bulunmuyorsa, PTT şubesine para yatmaktadır. Süt parası PTT üzerinden anne adayının bizzat başvuru yapması ile kimlik ya da kimlik yerine geçen bir belge ile alınabilmektedir. (Doğum Parası Nasıl Alınır)