Durduk Yere Burun Kanaması Neden Olur? Özellikle Çocuklarda Tehlikesi
Hemen hemen her insan belli zaman aralıklarında burun kanaması gibi sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Bununla birlikte soğuk kış günlerinde de burun kanaması şikayetinde ciddi bir artış olduğu aşikar. Peki burun kanamasını ne zaman dikkate almalıyız gelin beraber inceleyelim. Evet durduk yere burun kanaması neden olur?
Durduk Yere Burun Kanaması Neden Olur?
En Çok Rastlanan Yaş Grubu
Burun kanamasıyla en fazla karşılaşan yaş grubu 2-10 yaş arası çocukluk döneminde ve 50-80 yaş arası erişkinlik dönemi olarak istatistiksel olarak belirlenmiş durumda. (durduk yere burun kanaması)
BOYUN AĞRISINDAN NASIL KURTULACAĞINIZI MERAK EDİYORSANIZ TIKLAYIN..
Burun Kanaması Hangi Durumlarda ciddiye alınmalı?
- Sürekli tekrarlayan burun kanaması atakları varsa
- İdrar veya dışkı gibi burun bölgesi dışındaki yerlerde de kanamaların varsa
- Vücutta durduk yere gelişen morarma
- Eğer kişide burun kanaması varsa ve kan sulandırıcı aspirin, warfarin veya kumadin gibi ilaçlardan birini kullanıyorsa
- Eğer karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya hemofili gibi kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek herhangi bir altta yatan hastalığı varsa
- Son zamanlarda kemoterapi görmüşse
- Burnu 10 ila 20 dakika kadar basınç uyguladıktan sonra kanama devam ediyorsa
- Kısa süre içinde birkaç kez tekrarlamışsa veya çok miktarda kan kaybı olmuşsa
- Baş dönmesi yaşıyorsa
- Kişi kendini sarhoş gibi hissediyorsa ya da bilincinin kapanacağından endişeleniyorsa
- Hızlı bir kalp atışı veya nefes darlığı gibi sıkıntılar yaşıyorsa
- Kanamayla birlikte kusma da varsa
- Burun kanamasının yanında 38,5 derecenin üzerinde ateş varsa
- Vücutta bazı deri döküntüleri varsa
Yukarıda verilen maddelerden biriyle karşılaştıysanız en kısa sürede doktorunuza gitmenizi öneririz.
Tek taraflı burun kanaması ciddiye alınmalı
Tekrarlayan burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki erkek çocuklarda genizdeki damarsal kaynaklı tümörler nedeniyle ortaya çıkabildiği gözlenmiştir. Yine erişkin hastalarda tek taraflı tekrarlayan burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı tümörlerin habercisi olabiliyor. Eğer bu tarz durum gözleniyorsa kontrol amaçlı doktorunuza gözükmelisiniz.
Burun kanamasında Sırasında Ne Yapılmalı
Burun kanaması ile karşılaşıldığında hastanın başını öne eğdikten sonra burnunun ön kısmına baş ve işaret parmağıyla yaklaşık 5-10 dakika baskı yapılmaıdır ve kanamanın durmasına yardımcı olunmalıdır. Bunun ardından burna kan getiren damarların kasılması için buz uygulaması yapılabilir. Buzun direkt olarak değil, bir beze sarılarak uygulanması gerekir. Ayrıca kanama kesilene kadar derin ve yavaş nefes alınması önemli.
Bu uygulamalarla birlikte, burun içi damarların kasılmasına neden olarak kanama önleyen spreylerden de kullanılabilir. Fakat basit nedenlerle kanamalar bazen çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabildiğinden, kanamanın kontrol altına alınması oldukça zor olabilir ve acil müdahale gerekebilir.
SİVİLCE PROBLEMİNDEN KURTULMAK İSTEYENLER BURAYA TIKLAYABİLİR..
Durduk Yere Burun Kanaması
Burnun arka kısmındaki kanamalara dikkat!
Burun yapısında giriş bölgesinde yer alan damar ağının zengin olması, burun kanamalarının en sık görülen nedenidir. Bu bölgeye gelen darbeler, sümkürme, aksırma, burun karıştırma gibi nedenlerle damarlar zedelenerek kanama oluşabiliyor. Burun ön kısmının bu basit kanamaları dışında dikkate alınması gereken kanama ise; burnun arka kısmından gelen kanamalar. Bu kanamalar daha nadir olmasına karşın genellikle yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı kaynaklı olduğu için daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Sinüzit ve hipertansiyon hastaları daha fazla risk altında
Burun kanaması genellikle lokal, sistemik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sıcak, soğuk ve kuru hava, kendiliğinden duran kanamaların en sık görülen nedeni olabiliyor. (Durduk yere burun kanaması) Sıklıkla, erişkinlerde travma burun kanamasına neden olurken, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve buruna kaçan yabancı cisimler kanamalara neden oluyor. Bu nedenlerin yanı sıra; alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama bozuklukları bulunan hastalarda burun kanama riski biraz daha artıyor . https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/nosebleed https://www.healthline.com/health/nosebleed