En Zor Bulunan Kan Grubu – Bu kan grupları dikkat etmeli
Kan grupları hepimize ailemizden kalan bir miras diyebiliriz. Temel olarak 4 farklı kan grubu vardır; A, B, AB, O . Bunlarla beraber her grup Rh pozitif veya Rh negatif olabildiğinden, toplamda sekiz farklı kan grubu olarak sınıflandırılmıştır. Son derece eski olmasına rağmen, Karl Landsteiner tarafından 1901’de keşfedilene kadar tüm kan gruplarının aynı olduğu düşünüldüğünden kan nakli denemeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun nedeni her kan grubunun kendine özgü bağışıklık sisteminde bulunan antikor yapısıdır. Antikor nedir diye soranlara kısaca özetleyecek olursak virüs ve bakterilere karşı bizleri koruyan savunma sistememizin vazgeçilmez üyeleri. Yani A grubundan birine B grubu kan verilirse pıhtılaşmalar oluşur ve bu durum kan akışını kesintiye uğratarak ölüme neden olur. Vericinin, alan kişiyle aynı kana sahip olması gerekmez ancak tipleri uyumlu olmalıdır. Konuyu fazla uzatmadan en zor bulunan kan grubu nedir artık açıklayalım..
EN ZOR BULUNAN KAN GRUBU
Evet dünya da en zor bulunan kan AB Rh ( – ) grubudur. Acil durumlarda bu kan grubu çok zor bulunmaktadır. O yüzden bu kan grubuna sahip olan bireyler normal hayatlarında daha dikkatli olmaları gerekiyor diyebiliriz. Peki ülkemizde pozitif ve negatif olarak ayıracak olursak toplumun %85’i Rh(+) ve %15’i Rh(-) olduğunu belirtelim.
Peki Kan Grupları Dağılımı Ülkemizde Ne Durumda
Evet Türkiye’de en çok bulunan kan grubu A Rh pozitif olup; en az bulunan kan grubu ise AB Rh negatiftir. Türkiye’nin %37’si A Rh pozitif kan grubuna ve %1’i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir. Kısaca listelecek olursak.. (en zor bulunan kan grubu)
- 1- A Rh(+) – % 37
- 2- O Rh(+) – % 30
- 3- B Rh(+) – % 14
- 4- AB Rh(+) – % 7
- 5- A Rh(-) – % 5
- 6- O Rh(-) – % 4
- 7- B Rh(-) – % 2
- 8- AB Rh(-) – % 1
BU ZEKA TESTİNİ SADECE KENDİNE GÜVENENLER ÇÖZEBİLİR.. GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Bu Oran Dünyada Nasıl?
Dünyada durum biraz daha farklılık gösteriyor diyebiliriz ama tabi ki en az bulunan kan grubu yine değişmiyor.
- O Rh(+) Her 100 kisiden 40’ı
- O Rh(-) Her 100 kisiden 7’si
- A Rh(+) Her 100 kisiden 34’ü
- A Rh(-) Her 100 kisiden 6’sı
- B Rh(+) Her 100 kisiden 8’i
- B Rh(-) Her 100 kisiden 1’i
- AB Rh(+) Her 100 kisiden 3’ü
- AB Rh(-)Her 200 kisiden 1’i
Peki Yapay Kan Teknolojisi Ne durumda?
Japon bilim insanları bütün kan gruplarıyla uyumlu yapay kan geliştirdiklerini açıkladı.
Japon medyasına göre Japonya Tıp Koleji’ndeki araştırmacılar, kan grubundan bağımsız olarak herhangi bir hastaya encekte edilebilen yapay kan geliştirdi. Yapan kan sayesinde yaralılara hastaneye gelmeden kan nakli yapılabileceği ve bunun da hayatta kalma oranını önemli ölçüde arttıracağı belirtildi.
SAĞLIKLI YAŞAMLA İLGİLİ DETAYLI YAZIMIZI OKUMAK İSTER MİSİNİZ?
SAKLAMA KAPASİTELERİ NE DURUMDA
Bağışçılardan gelen kan genelde 5 gün, kırmızı kan hücreleri ise 42 gün muhafaza edilebiliyor. Bu yüzden transfüzyon ihtiyacını karşılamak için, hastaneler her gün binlerce kan bağışına ihtiyaç duyuyor. Geliştirilen yapay kanın normal sıcaklıklarda bir yıldan fazla saklanabileceği düşünülüyor.
Henüz insan üzerinde denenmeyen bu kan, kanaması olan 10 tavşan üzerinde test edildi. Tavşanların 6’sı bu kan sayesinde hayatta kaldı. Araştırmacılar hayvanlarda hiçbir yan etki veya pıhtılaşma sorunu yaşanmadığını belirtti.