Fotoğraf Nasıl Çekilir ? Fotoğraf Çekme Teknikleri
Fotoğraf Nasıl Çekilir Fotoğraf Çekme Teknikleri
Fotoğraf çekerken ilk önce odaklanmanız gereken kısım bakış açınız, fotoğraflamak istediğiniz obje yada konuyu nasıl fotoğraflamak istediğinizi iyi belirleyin. Şayet sabit bir konunuz varsa etrafında dolaştıktan sonra fotoğraf için en iyi açıyı buluruz. Fakat perspektif hatalarını unutmamak gerek. Bu yazımızda sizlere Fotoğraf Nasıl Çekilir ve Fotoğraf Çekme Teknikleri nelerdir ? (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Doğru Açıyı Bulun (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Fotoğrafları dikey mi yoksa yatay mı çekmeliyim ? Evet bu sorunun net bir cevabı yok . Bu tamamen zamanla oluşacak tecrübenize başlı. Bazen en güzel pozu dikey olarak bazen ise yatay olarak yakalarız. Bu tamamen o an ki kompozisyonunuza bağlı.
OBJEKTİF SEÇİMİ
Kompozisyonunuzun konusu için objektif seçimi çok önemli. Bazı konular uzak mesafeden bazıları ise yakın mesafeden çekilir. Mesela bir maç karşılaşması uzak mesafeden çekmeniz gerekir. Objektif çeşitlerinizin ve nerelerde nasıl işimize yarayıp yaramayacaklarını iyi analiz etmemiz gerekir.
En Önemlisi Çekimlerde Titizlikle Davranmak
Portre ve insan fotoğrafları çekiminde ise arka fonun yeterince sadece olması gerekir. Arka fonun karışık olması fotoğrafınızı sıradanlaştırcaktır. Yakın plan çektiğiniz portre fotoğraflar ise odak ayarınızı göze sabitlemelisiniz.
Odak Noktanı İyi Ayarla ( Fotoğraf Nasıl Çekilir Çekme Teknikleri )
Eğer tekrarlanmayacak fotoğraf çekimi yapacaksanız ilk yapmanız gereken Bir daha tekrarlanma imkanı olmayan önemli bir konu çekiyorsanız mutlaka deneme çekimi yapın ve normal çektiğinizden daha fazla sayı ve çeşitli ayarlarda fotoğraf çekin. (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Eğer imkanınız varsa saat 12.00 – 14.00 arası fotoğraf çekmemeye çalışın. Çünkü ters ışıklardan dolayı hoş olmayan gölgeler fotoğrafların kötü çıkmasına neden olabilir.
Bir başka önemli husus ise yanınızda TRİPOD taşımak. Böylelikle ışığın yetersiz olduğu zamanlarda kadrajlarınızı daha kontrollü yaparsınız yüksek diyafram değerleri elde etmeniz kolaylaşır. Kısaca çantanıza her zaman küçük bir tripod bulunsun.
Eğer Tripodunuz Yoksa Daha Hassas Olmalısınız
Eğer bir Tripod’um yok diyorsanız makinanın enstantane değerlerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Seçtiğiniz Enstantane değerleri en azından kullandığınız objektifin odak uzunluğuna en yakın şekilde olmalıdır. Örnek olarak; 50mm için 1/60sn, 200mm için 1/250sn, 300mm için 1/500sn gibi…
Özellikle portre çekimlerinde ışık, obje veya konunun arkasından geliyorsa ters ışıkta kalacak ve yüz neredeyse tamamen karanlık çıkacaktır. Eğer dolgu flaşı kullanırsanız böylece portrenizin yüzü de arka plan ile dengeli bir şekilde aydınlanacaktır.
Referans Noktanız Olsun (Fotoğraf Nasıl Çekilir Çekme Teknikleri)
Fotoğraf çekimleri sırasında tripod kullanmış olsanız bile deklanşöre bastığınız an mutlaka titreşim olacaktır. Bu titreşimi önlemek için kablo deklanşör, uzaktan kumanda veya hemen tüm fotoğraf makinelerinde bulunan “self timer” modunu kullanmak sizi çözüme götürecektir.
Çok büyük ya da çok küçük nesnelerde fotoğrafını çekerken fotoğraf karemizin içerisine, kıyaslayabilmek için konunun boyutunu gösterebileceğimiz bilinen ve referans alınabilecek bir nesne koymakta fayda var. Örneğin, çok küçük bir objeyi çekerken, kibrit çöpü, bozuk para yada kibrit kutusu kullanmak ya da çok büyük bir ağaç resmi çekerken ağacın büyüklüğünün anlaşılması için referans almak için fotoğrafın içinde bir insan olması gibi.
Ufuk çizgisi, fotoğraf karesinin alt veya üst kenarına paralel olması önemli diğer husus. Aksi takdirde hoş olmayacak yamuk ve eğri bir fotoğraf karesi elde ederiz.
Özellikle ters ışık ve güneş ışığının çok parlak yada yandan geldiği yerlerde fotoğraf çekerken mutlaka objektifinizin parasoley’ini (güneşliğini) kullanmayı unutmayın.
HAREKETLİ FOTOĞRAF ÇEKERKEN
Hareketli konular çekerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise (spor karşılaşmaları, araba yarışları, aksiyon sahneleri…) fotoğrafını çekerken makinenizin obtüratör (Enstantane) hızını kontrol edin. Enstantaneniz en azından 1/500sn olsun! Diyafram ayarını da bu değere göre ayarlamayı unutmayın.
Hızlı ve önemli fotoğraf karelerini kaçırmaK istemiyorsanız makinenizin (drive) modunu çekim öncesi seri çekim moduna getirmeniz çok öenmli. Netliğini ise sizin kontrolünüzde yani manuel olarak yaparsanız objektifiniz netlik ayarını yapmak için ekstra zaman harcamamış olursunuz. (Fotoğraf çekme teknikleri)
Hız Efekti Katmak
Fotoğraflarınıza hız efekti katmak çok kolay bir olay, nispeten düşük obtüratör hızlarında (1/30, 1/15… makineniz ile hareketli konuyu takip edip uygun pozisyona geldiğini düşündüğünüzde deklanşöre bastıktan sonra objeyi takip etmeye devam edin. Böylece fotoğraf için pan tekniğini kullanmış olursunuz. Bu teknikle konunuzun bazı yerleri ve arka alanı netsiz çıkacağı için konunuz hareketli gözükmüş olacak.
Tripod Kullanmayı İhmal Etmeyin
Özel mekanlarda fotoğraf çekimi ve tripod kullanmak için mutlaka izin alın. Müze ve tarihi mekanlarda Tripod ile fotoğraf çekimine çoğunlukla izin verilmez ayrıca başınızın derde girebileceği yerlerden de uzak durun.
Çekeceğiniz objeyi mecbur olmadıkça fotoğraf karenizin ortasına getirmeyin. Konuyu ortalamak yerine karenin üstten, alttan, sağdan veya soldan 1/3’üne yerleştirmek fotoğrafta çok daha iyi sonuçlar verir.
İyi kadrajlanırsa sis, duman, bulut ve ters ışık fotoğraflarının her zaman ilgi çekeceğini unutmayın.
Seyahatlerinizde, depolama işinizi nasıl halledeceğiniz ise, gideceğiniz yere göre taşınabilir bilgisayar, taşınabilir hard disk veya diğer depolama ürünlerini kullanabilirsiniz. Kısa seyahatlerinizde ise aslında sadece hafıza kartlarınız işinizi görecektir. Ancak onlarca hafıza kartı ile çalışmak işinizi çok zorlaştırır. En az 32 GB hafıza kartları kullanabilirsiniz! Ama bize soracak olursanız depolama ve düzenleme yapmak için dizüstü bilgisayarınızı yanınızdan ayırmayın.
Hafıza Kartı Kullanırken (Fotoğraf Nasıl Çekilir Çekme Teknikleri)
Dikkat etmeniz gereken diğer husus hafıza kartını çıkartıp veya takarken dijital fotoğraf makinenizin mutlaka kapalı olması. Aksi takdirde hafıza kartınızdaki tüm bilgileri kaybedebilirsiniz , kartınız ve fotoğraf makineniz bile bozulabilir.
Hafıza kartınızın içindekileri güvenli bir şekilde silmek için kartı formatlamak en doğru çözüm. Sadece fotoğrafları silmek güvenli şekilde silmeye yetmez. Tekrar geri getirilebilir.
Fotoğraf makinesinin kullanma kılavuzunu hepsini ve bütün detayları üşenmeden okuyun.! Ayrıca fotoğraf makinenizle ilgili YouTube üzerinden eğitici videolar izlemeyide ihmal etmeyin.Bu konuda bilginiz olsa bile makinenize özel veya daha önce hiç kullanmadığınız önemli bir özelliği olabilir. (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Uzun seyahatlerinizde yanınızda muhakkak yedek piller bulundurmayı unutmayın !
Flash Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karanlık ortamlarda fotoğraf çekerken, genellikle 3-4 metreden uzak mesafelerde makinanızın üzerinde bulunan flaş gücünün yetmeyeceğini unutmayın. Konuyu daha yakından çekmeye çalışın. (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Şayet makinenizin üzerine takılı bir flaş kullanıyorsanız, direkt olarak konuya doğrultmak yerine flaş ışığını yansıtmalı olarak kullanmak daha etkili olacaktır. Bu yansıma için duvar ve tavanları kullanmak güzel bir çözüm olabilir .Ayrıca çoğu üreticilerin flaşlara takılabilen ya da üstünde bulunan yansıtıcı ve yumuşatıcı gibi aksesuarları da işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu aparatlara netten çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Fotoğraf makinanızda dikkat etmeniz gereken diğer husus ise otomatik ve manuel olarak kullanılabilen ISO ve WB (White Balance – beyaz ayarı) özelliklerini çekimden önce ayrıntılı olarak kontrol edin!
Format Seçimi ( Fotoğraf Nasıl Çekilir Çekme Teknikleri )
Özellikle zor ışık şartları altında fotoğraf çekiyorsanız JPEG yanında RAW formatını da kullanın. (Fotoğraf Nasıl Çekilir)
Fotoğraf makinenizin temizliği çok önemli. Makinenizi düzenli periyotlarla temizlemelisiniz. Fotoğraf makinelerinin en büyük düşmanlarından en önemlisi tozdur. Özellikle objektiflerinizi temizlerken sadece objektif ve optik malzemelerin temizliğinde kullanılan özel kimyasalları ve kağıtları tercih edin. Bu malzemelere ulaşabileceğiniz çok fazla internet sitesi bulunmakta. Objektif değiştirirken hızlı davranmaya gayret edin, mümkünse tozun en az olabileceği banyo ve tuvalet gibi ortamlarda değiştirmek yeterli olabilir. Kaliteli bir fotoğrafçının sitesine buradan ulaşabilirsiniz : https://www.stevemccurry.com/