Geleceğin Meslekleri Nelerdir ? – Gelecekte ki En Popüler Meslekler
Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve artık yeni teknolojik gelişmeleri takip etmekte zorlandığımız yeni dijital çağ beraberinde yeni iş alanları ve fırsatlarını beraberinde getiriyor. StabilHayat ekibi geleceği bir adım önde karşılamanız için sizin için geleceğin meslekleri nelerdir ? sorusunu cevaplıyor.. O zaman başlayalım.
Geleceğin Meslekleri
Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi
Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine sanal gerçeklik denir. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için; bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması yetiyor. Bununla beraber Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazınızda yüklü olması da şart. Bu koşullar gerçekleştikten sonra; Augmented Reality için tasarlanmış görseli cihazınızdaki uygulama ile tanımladığınızda, cihazınız görseli algılıyor ve yeni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.
Bu artırılmış gerçeklik teknolojisi herkesin ilgisini bu kadar çekmişken doğru orantılı olarak talep artışı oluyor. İşte burada yeni geliştiricilere ve yazılım mühendislerine ihtiyaç oluyor. İlerde hayatımızın her alanına giren bu cihazlar için daha fazla geliştiriciye ihtiyaç olacak.
Nanoteknoloji Mühendisi
Nanoteknoloji kavramının günlük hayatımıza girişi pek de eski değil. Teknoloji dergilerinde, ana haber bültenlerinde, bilimsel makalelerde, bloglarda ve daha birçok yerde bu kavrama sıklıkla rastlıyoruz. Bilim dünyası bu kavrama bir süredir aşina olsa da, sıradan vatandaşlar nanoteknolojiyi yalnızca günlük hayata etki eden buluşlar, makineler veya ilaçlarda hissedebiliyoruz. Bu ivme giderek çoğalıyor. İlerde bu alanda ciddi sayıda mühendise ihtiyaç duyulacağı aşikar.
Enerji Sistemleri Mühendisi
Enerji mühendisi, enerji tedarik etmenin verimli ve yenilikçi yollarını bulmak için projeler tasarlar. Maliyetleri düşürmek, karbon emisyonlarını azaltmak ve çevresel hasarı en aza indirmek için enerji üretmenin yeni yollarını araştırır. Teknolojinin ve endüstrinin sürekli olarak gelişmesi beraberinde çok fazla miktarda enerji ihtiyacı doğruyor. Buda daha fazla alternatif enerji yolları aranması ve daha fazla enerji mühendisi ihtiyacı demek oluyor. Sadece yeni yöntemler değil tabi ki mevcut enerji elde etme şekillerinden en iyi verim almak için de enerji mühendislerine ihtiyaç duyuluyor.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı:
Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı ise gelecekte dünyayı bekleyen yeni mesleklerin en başında geliyor. Teknolojik gelişmelerin hızla arttığı günümüzde tekstil sektörü de gözünü giyilebilir teknolojiye dikmiş durumda. Nanoteknoloji ile üretilen kumaşlarda koku, bakteri ve kir üretimi engelleniyor ve bu kumaşın üzerine dökülen bir cismi itme özelliği bulunuyor. Hatta birkaç yıl sonra üretilecek olan kumaşların yıkanmasına dahi gerek kalmayacağı söyleniyor.
3D Üretim Mühendisi
3D üretim mühendisliği ile gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiye özel bir hale getirilebilir. 3D üretim mühendisliği ile yakın bir zaman sonra kendinize özel ürünlerinizi kendinize özel üretmeye başlayabilirsiniz.
Üretim olaylarının gelecekte çok hızlı ve ekonomik olması bu alandaki çalışmaların daha fazla artmasına sebep olacaktır. Bu sebep ile bu meslek sahipleri bu piyasaya erken girmenin avantajını yaşayarak geleceğin en gözde mesleklerinden birini yapıyor olacaktır.
Aktüerya Uzmanlığı
Aktüerya insanların, doğum, ölüm, hastalık, sakatlık,
emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal
varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların
finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluşma
riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal
etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitilirler.
Aktüerlerin geliştirdiği risk programları dikkate alınmadığında,
ekonomide istenilmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
PEKİ EN RAHAT MESLEKLER NELER MERAK EDİYOR MUSUNUZ? TIKLAYIN
Robot Teknisyeni
Robotlu üretime geçmeyi tasarlayan endüstriyel kuruluşların altyapısını uygun hâle getiren, gerekli robotik sistemin seçimini gerçekleştiren, elektrik, elektronik ve mekanik bağlantılarını yapan kişi. Robotik hizmetleri teknisyeni ayrıca bilgisayar yazılımını ve mekanik çizimleri yaparak devreye alır, kullandığı ekipmanların bakım onarım ve operatörlüğünü üstlenir.
Yapay Zeka Eğitmeni
Teknoloji ve yapay zeka konusunda gerçekleştirilen gelişmeler; teknoloji alanında yeni iş alanları oluşmasına sebep olmaktadır. Bu iş alanlarından biri de, geleceğin mesleği yapay zeka eğitmenliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar bazı yapay zeka örneklerinin insan iş gücünün yerini alarak işsizliğe sebep olacağı ön görülse de; yapay zeka temelli hizmet sektöründeki eleman açığı, her geçen gün artacak, bu nedenle de yeni iş kolları oluşarak işsizliğin önünü alacaktır.
Yapay zeka eğitmenliği de bu alanlardan biridir. Söz konusu meslek dalının iş tanımını şu şekilde özetleyebiliriz: Yapay zeka eğitmeni; doğru metodlarla insan benzeri yapay zeka sistemlerine model ürettiren, öğrenme aşamasına katkı sağlayan, oluşan modeli geliştiren ve sadeleştiren iş kolu. Yapay zeka eğitmenliğinin, yapay zeka alanında gerçekleşen gelişmelerin hız kazanmasıyla birlikte en çok aranan mesleklerden biri haline geleceği tahmin ediliyor. Günümüzde yapay zeka alanında uzman sayısının azlığı sebebiyle maaşların son derece uçuk olduğu belirtiliyor. Teknoloji alanında gelişmek isteyen bireylerin yönelim gösterdiği bu alanın, önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağı ve bu alanda mesleki eğitim sağlanacağı tahmin ediliyor.
Epidemiyolog
Sağlık problemini veya hastalığı ortaya çıkaran nedenleri ve yayılma sebeplerini araştırarak sağlık problemlerinin nedenlerini ortaya çıkaran ve sağlık problemini veya hastalığı önlemek için alınması gerekli önlemleri ortaya koyan nitelikli kişidir.
İklim Mühendisi
Jeomühendislik veya iklim müdahalesi olarak da bilinen iklim mühendisliği, genel olarak iklim değişikliğine karşı koymak için Dünya sistemlerinde kasti müdahale olarak tanımlanmaktadır. İklim mühendisliği bu noktada varsayımsal kalır; Bilim, yönetişim ve iklim mühendisliğinin etiği üzerine araştırmalar devam ederken, şu anda iklimi denetleme çabaları bulunmamaktadır.
Önerilen iklim tekniği yöntemleri genellikle iki farklı müdahaleye ayrılır: güneş jeomühendisliği ve karbondioksit giderme. Sera gazı giderme yaklaşımları, atmosferdeki sera gazlarını ortadan kaldırarak küresel ısınmayı engellemektir. Güneş radyasyonu yönetimi, Dünya’nın daha az güneş radyasyonu emmesini sağlayarak sera gazlarının etkilerini dengelemeye çalışır.
ÖĞRENCİLER BOŞ ZAMANLARINDA NASIL PARA KAZANABİLİR MERAK EDİYOR MUSUNUZ? TIKLAYIN
Finans Yöneticisi:
Bir işletmede para ve kredi ile ilgili yani finansal işlemleri yürütmekle görevli yöneticiye bildiğiniz gibi finansal yönetici deniyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin finansal alanda ihtiyaç duyulan yetkili personel ihtiyacında aslında pek bir azalma olmayacak. Hatta tam tersi hızlı büyüyen ekonomiler yüzünden daha fazla finans uzmanı ihtiyacı artacak.
Veri Analisti
Veri analisti; şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişiye verilen mesleki unvandır. İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin işidir.
Endüstriyel Veri Bilimciliği
Veri bilimciler, dağınık haldeki birçok veriye bir sistem getirerek analizi mümkün hale getirirler. Zengin veri kaynaklarını belirleyip, bunları diğer tamamlanmamış veri kaynaklarıyla birleştirir ve elde edilen sonucu düzenlerler.
Endüstriyel Tasarım Mühendisi
Tasarım mühendisi; estetik, ergonomi, teknoloji, pazarlama, üretim ve müşteri davranışlarını birbirine entegre ederek, yeni ürünler ve konseptler tasarlayan kişilere verilen mesleki isimdir. Tasarım ve mühendislik temellerini esas alarak çalışma yaparlar.
Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
Her gün hepimiz, sosyal medyada ve internette onlarca paylaşım yapıyoruz. Birçoğumuz ise dijital dünyadaki kimliğimize oldukça fazla değer veriyoruz. Gelecek yıllarda birçoğumuz teknoloji detoksu yapmak veya dijital dünyadaki sorunlarımızı çözmek gibi isteklerde bulunacağız. İşte dijital rehabilitasyon danışmanları da bu ve bunun gibi sorunlarda bizlerle ilgilenecek.
Robot Koordinatörlüğü
Robot koordinatörü kısaca robotik cihazlar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olan onu kullanmasını bilen, eksik ve hasarlı parçası olursa tedarik ve bakımını yapabilen kişidir. Günümüzde teknolojinin ve sanayinin sürekli gelişmesi ve birleşmesiyle birlikte iş gücünü insanlar yerine robotlar ve makineler almaya başlamıştır. Robotlarla ilgilenen ve kullanan her türlü konusuyla ilgilenen kişiye ise robot koordinatörü denmektedir. Robotik sistemler sanayide en çok gördüğümüz motorlu araçların üretiminden tutunda, sağlıkta ameliyatlarda, ağır yükleri kaldırmak için operatör tarafından kullanılan onlarca makinelerde, yani her alanda mevcuttur.
Oyun tasarımcılığı
Oyun tasarımcısı; dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümünde görev alan kişilerdir. Giderek daha fazla popülerleşen bu mesleği icra edenler, bir oyunun programlama, tasarım, animasyon veya sanat işlerinin tamamını yapmaktadır.
Drone Pilotu
Hobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor. Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecek çokça adını duymayacağınız anlamına gelmiyor. Bu meslek çok yeni olmasına rağmen gelecek sadece video çekimlerinde değil insan taşımak için hatta belki askeri alanlarda bile kullanılacak.
Genetik programlama
Genetik programlama, yapay zeka çalışmaları altında kabul edilebilecek ve doğal süreçlerin ve mutasyon gibi genetik fonksiyonların bilgisayar problemlerine uygulanması ile sonuç elde etmeyi hedefleyen yaklaşımın adıdır. Belirli bir hedef fonksiyonun sonuca ulaşması için bilgisayar programlarının nasıl çalışması gerektiğini bulmayı hedefleyen makine öğrenmesi (machine learning) yaklaşımıdır denilebilir.
Veri Madenciliği
Kurumlardaki büyük ölçekli olarak tanımlanan ve milyonlarca veriye sahip yazılım sistemlerinden, ihtiyacı karşılayacak değerli verilerin elde edilmesi işlemine Veri Madenciliği denilmektedir. Bu sayede veriler arasındaki ilişkileri ortaya koymak ve gerektiğinde ileriye yönelik doğru tahminlerde bulunmak mümkün hale gelmektedir. Veri Madenciliği’nde milyarca veri üzerinde çalışılabilir. Madenciliğin temel amacının, kurumlardaki karar destek mekanizmaları olarak adlandırılan sistemler için değerli olan veriyi belirli yöntemler ve işlem süreçleri sonrası ortaya çıkarmak olduğunu söyleyebiliriz.
Alternatif Besinler mühendisliği
Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve nano teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak insanların beslenme ihtiyacına yanıt verecek alternatifler üzerinde çalışacak.
Franken food denetçiliği
Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmaları ve bunları uygulayanlara denilecek.
Siber teknoloji mühendisliği
İnsansı robotik sistemler, yapay zeka ve bunların entegrasyonu üzerinde çalışacak hayati mesleklerden biri olacak.
Sanal Market İşletmeciliği
Bugünün perakende sektörü yöneticilikleri büyük ölçüde sanal market işletmeciliği ve yöneticiliği ile yer değiştirecek. Her türlü alışverişin çoğu internet üzerinden yapılacağından perakende satış noktalarının ve bu tür mekanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurgulanmış tüm diğer servis sağlayıcı kişi ve kurumlar robotik, sanal sistemlerle yer değiştirecek. Tüm bu sistemlerin yöneticiliği, yaratıcı uygulamalar geliştirilmesinden sorumlu pozisyon sanal market işletmeciliği olacak.
Robotik Sorunlar Avukatlığı
Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman avukatlar olacak
Enformasyon-Bilgi Mühendisi
Bilgi madencilerinin işlediği, derlenmiş bilgilerin uygun kişilere, uygun içeriklerde ve formatlarda iletilmesi için çalışanlara denilecek.
Nano Yapı Mühendisi
Nano teknolojinin inşaat, yapı sektörüne kazandıracağı ürünleri maksimumda geliştiren, kullanan, bugünün inşaat mühendislerinin yerini alacak meslek olacak. Geleceğin mimar ve mühendislerine benzer işleri yapanlar sadece yaratıcılıklarını kullanacak, çünkü tüm hesap ve çizimleri, üstelik boyutlu prova verecek şekilde robotik sistemler yapacak.
Değişim Yöneticiliği
Güncel operasyon sürerken kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları (insan, teknoloji, ürün, hizmet, süreç, paydaş, iletişim vb. tüm unsurlar) planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp, tedarik etmekle uğraşacak.
Edge Computing uzmanı
Bu meslek, IoT altyapısını tamamlayan hayali bir Fortune 500 şirketi için oluşturuldu. ‘Edge computing‘ uzmanı, şu anki internet altyapısını ‘edge computing’ kullanan merkezsizleşmiş bir internet altyapısına çevirmekten sorumlu olacak. Bu da, devasa veri hacmi için daha fazla alan ve işlem kapasitesine ihtiyaç duyan kurumların işine yarayacak.
Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı
Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda geçiren insanlar, gerçek dünyada biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. VR kıyafetlerini giymek zorunda kalmadan sanal arkadaşlarıyla veya önemli diğerleriyle etkileşim kurmak isteyebilirler. Böylece, teknoloji sonunda bu sanal arkadaşların robotik bedenlerde veya 3B hologramlarda gerçek yaşam avatarları haline gelmesine izin verebilir.
Gerçek dünyada, etten kanlı insanlar kadar yaygınlaşabilirler. Ancak hayvanlar ve garip uzaylı benzeri yaratıklar da dahil olmak üzere birçok farklı form alacaklardır. Yaşadıkları sanal dünyada olduğu gibi gerçek dünyada da çekici veya yaratıcı olan özel avatarların yaratılmasına yardımcı olmak için özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır. https://www.trade-schools.net/articles/best-careers-for-the-future.asp