Gimbal Stabilizer : Titreşimsiz Video Çekmek Artık Çok Kolay
Herkesin mutlaka yaşadğı bir soruna değineceğiz bugün. Video kayıtlarında yada fotoğraf çekimlerinde oldukça sık karşılaşılan bir durum titreme. Evet titremeninin önüne geçmek aslında çokta zor değil. Gimball denilen aletlerle bozulmayan videolar çekmek çok basit. Gimbal Stabilizer hakkında herşey bu yazımızda..
Kelime anlamına inersek Gimbal ‘dengeleme halkası’ ya da ‘Yalpa’ anlamına gelmektedir. Gimball dediğimiz cihazlar ise üzerinde 2 ya da 3 adet motor bulunan ve titreşimi sönümleyen cihazlardır. Üzerlerine yerleştirilen video kayıt yapabilen cihazlardaki taşımadan kaynaklanan sarsıntıyı minimum hale getirmeye yarayan bu cihazların temel çalışma mantığı titreşim yönünün aksine hareket sağlamalarıdır. (Gimbal Stabilizer)
Bu aksi yönde hareket Gimbal’ın üzerinde bulunan algılayıcılar sayesinde üretilir. Hareket yönünü hisseden algılayıcı, hareketi fark eder fark etmez , Gimbal’ın üzerinde bulunan motorlara ters yönde hareket etmeleri için saniyelik talimatlar gönderir. Bu hareketin sağlanması için bütün Gimball modellerinin üzerinde pil bulunmaktadır. Çünkü mekanik olarak yapılan bu işlem için tabi ki ek güç gerekiyor. (Gimbal Stabilizer)
Neler yapılabilir?
Kullandığınız cihaza uygun bir Gimbal ile hareket halinde video kayıt edebilir, birçok aksiyon sahnesini kesintisiz ve sanki özel bir eksende seyrediyormuş gibi çekebilirsiniz. Video anlamında büyük kolaylık sağlayan Gimbal çözümleri, çok pahalı olan SteadyCam cihazlarının yaptığı işi neredeyse benzer kalitede yapması oldukça şaşırtıcı. (Gimbal Stabilizer nedir)
2 ya da 3 eksenli
Gimbal cihazları 2 (X, Y) ya da 3 (X, Y, Z) eksenli çalışacak şekilde tasarlanabilirler. 2 eksenli olanlar haliyle daha ucuz olacaktır. Günümüzde ortalama bir Gimbal modelinin fiyatı yaklaşık olarak eksen sayısına göre 250-300 TL’den başlar ve 10 bin TL’ye kadar çıkabilir. Ucuz olan cihazlar tek elle taşınabilen ve genelde 2 eksen desteği sunan tasarımlardır. Bunlar ağırlıklı olarak GoPro ve benzeri aksiyon kameraları taşıyabilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.
Pahalı ve 3 eksen desteği sunan tasarımlar ise ağır bir DSLR, ağır bir objektif kombinasyonu taşıyabilecek güce sahip olması inanılmaz. Bu tip 3 eksen ve ağır cihaz desteği sunan Gimballar genelde iki elle taşınır. Sizin hareket kabiliyetinizi biraz azaltabilir.
İHA ve Drone için Gimbal Stabilizer var mı ?
Gimbal cihazları sadece elde taşımak için değil aynı zamanda İnsansız Hava Aracı ya da Drone adı verilen ürünler için de çözüm sunarlar. Bunlar genelde gerekli olan gücü İHA’nın pillerinden alan ve İHA’lara monte edilebilen çözümlerdir. Elde taşınabilen ürünlerle benzer işleve sahiptirler ancak genelde GoPro ve benzeri aksiyon kameraları taşıyacak şekilde dizayn edilirler. Büyük ve ağır cihaz taşıyanları da olmakla beraber bunlar genelde profesyonel anlamda kullanılırlar.
Kameralı Gimbal Stabilizer (Gimbal Stabilizer)
Bazı markaların üzerinde standart olarak kamerası bulunması çok ilginç ve genelde tek elle taşınan Gimbal modelleri de vardır. Bu cihazlar ek bir kamera ihtiyacını da ortadan kaldırdıkları için tercih sebebi olabilir.Fakat kalite konusunda siz karar veremeyeceğiniz için bizce çok kullanışlı değil.
Kendiniz de yapabilirsiniz
Peki kendi imkanlarımızla gimbal yapabilir miyiz ? Tabi ki evet. Gimbal denince gözünüz korkmasın. Bu işlerden azcık anlıyorsanız ve orta/ileri seviyede elektronik bilginiz varsa gerekli parçaları temin ederek siz de Gimbal yapabilirsiniz. Çok kolay bir işlem olmasa da uygun bilgi ve beceriye sahipseniz piyasada satılan hazır kitlerle siz de Gimbal geliştirebilirsiniz. Yeterli bilgiye zaten internet ortamında ulaşacaksınızdır.
Sadece mekanik olanları da var (Gimbal Stabilizer)
Her ne kadar Gimbal cihazları elektronik olsa da eski usul ve neredeyse yakın performans gösteren mekanik çözümler de bulunuyor. Genelde ucuz olan bu cihazlar ağırlık merkezini sabitlemeye yarayan çözümlerdir fakat Gimbal olarak adlandırılmazlar. Çünkü bu tarz bir cihazın Gimbal olabilmesi için elektronik olarak titreşim dengeleme sistemi mevcut olması gerekmektedir. Ancak bu mekanik cihazlar da özellikle amatör kullanımda tercih edilir. Fiyatları makuldür ve kullanımları ise gayet kolaydır. Ama profesyonel çalışacaksanız elektronik gimbal almalısınız.
GİMBAL’IN ÇALIŞMA PRENSİBİ NASIL İŞLER
Horoz kafası ve tavuk kafası olarak adlandırılan cihazımız aslında adından da anlaşıldığı gibi horozların koşarken yada yürürken başlarının sabit eksende kalmasından ilham alınmış bir teknoloji. Tersine kuvvetlerle hareket halinde sarsıntı etkisinin ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. (Gimbal Stabilizer)
İki veya tek kol üzerinde yerleştirilen kamera, gimbal’ın üzerinde yer alan hidrolik veya manuel bir hareket sistemi ile çalışır. Koldan bağımsız bir yuva üzerinde çalışan horoz kafası motoru, kolların hareketinin aksine kafayı sabit tutmakta ve görüntüde hareket/sarsıntı etkisini kaldırmaktadır.
Günümüzde gimball teknolojisi İHA, kamera, cep telefonları için de kullanılmaktadır. (Gimbal Stabilizer)
Kimler almalı? (Gimbal Stabilizer)
Video ile belli bir profesyonellik çizgisinde uğraşan ve hareketli çekimler yapan hemen hemen herkes Gimbal sahibi olmalıdır. Zira video içinde hareketin yumuşaklığı (genelde) önemlidir. Bu yumuşaklığı sağlamanın daha kolay bir yolu ise yoktur. Bu sebeple hareketli sahneler çekenlerin Gimbal tarzı ürünler kullanması gerekir. Özellikle youtuber olmak istiyorsanız videolarınız için çok kullanışlı olacaktır.
Amatör kullanım içinse bu tarz bir ürün sahibi olmak biraz sizin tercihinize bağlı. Ticari olarak video hazırlayan biri değilseniz bu tarz bir yatırım mantıklı olmayabilir. Bu biraz bütçenize, biraz da videodan ne beklediğinize bağlı olarak değişecek bir karardır. Ama kendinizi geliştirmek adına ekonomik bir gimbal almak mantıklı olabilir.(Gimbal Stabilizer)
Geçelim Akıllı telefonlar için kullanılan gimbal modellerine
Telefon kameralarının her gün üzerine ekleyerek gelişmesi yakında fotoğraf makinalarını rafa kaldırcak gibi. Özellikle firmaların amiral gemisi dediğimiz üst düzey akıllı telefonların, hem fotoğraf hem de video çekme anlamında çok başarılı işler ortaya koyuyorlar. Telefonların daha akıcı ve hareketli videolar çekebilmesini sağlayan gimbal modelleri ise akıllı telefon kameralarını bir sonraki seviyeye taşıyor. (Gimbal Stabilizer nedir )
Sarsıntı olmadan video kaydı yapılabilmesine olanak tanıyan 3 eksenli gimbal modelleri, akıllı telefonlar içinde üretilse olmazdı tabi ki.. Bu listemizde ise sizler için akıllı telefonlarla kullanabileceğiniz en iyi gimbal modellerini incelemeye..
FeiyuTech Vimble 2 (Gimbal Stabilizer)
Maximum 210 gram ağırlığına sahip akıllı telefonlar ile kullanılabilen 3 eksenli bir gimbal olan FeiyuTech Vimble 2 modelimiz gayet kullanışlı , listemizin uygun fiyatlı gimbal’ı diyebiliriz. Video kaydı esnasında akıllı telefonunuzu şarj etme özelliği gayet hoş bir özellik.
Freefly Movi (Gimbal Stabilizer)
Hem tasarım hem de kullanım açısından listemizdeki öteki gimbal modellerinden oldukça farklı olan Freefly Movi, listemizin en pahalı gimbalı unvanını alıyor. 670 gramlık bir ağırlığa ve 8 saatlik bir pil ömrüne sahip olması oldukça etkileyici. Freefly Movi, rakiplerinden farklı olarak USB-C bağlantısına sahip.
USB-C bağlantısı sayesinde oldukça hızlı şarj etme özelliği olan Freefly Movi, henüz ülkemizde satışa sunulmuş durumda değil. Yurt dışında ise 299 dolarlık bir fiyat etiketine sahip olan Freefly Movi, gimbal pazarının en kaliteli alternatiflerinden biri. Yakında piyasamıza geleceğinden şüphemiz yok.
Moza Mini-MI (Gimbal Stabilizer)
Diğer gimbal tasarımlarımdan farklı olarak akıllı telefonlar için kablosuz şarj özelliği eklenen Moza Mini-MI, en fazla 300 gram ağırlığa sahip akıllı telefonlar ile kullanılabiliyor. Kablosuz şarj olabilen telefonlar için en iyi alternatif diyebiliriz.
Zhiyun Smooth 4 (Gimbal Stabilizer)
DJI markası ile birlikte gimbal pazarının en güçlü firmalarından olan Zhiyun, özellikle uygun fiyatlı seçenekleri ile alıcıların dikkatini çekmiş durumda. 3 eksenli bir gimbal olarak karşımıza çıkan Zhiyun Smooth 4 modeli, kullanıcısına yaklaşık 12 saatlik bir pil ömrü sunması çok başarılı..
DJI Osmo Mobile 2 (Gimbal Stabilizer)
Gimbal ve drone dendiğinde akla gelen ilk firma tabi ki DJI, gimbal anlamında DJI Osmo Mobile 2 modeli ile ön plana çıkıyor. En fazla 240 gram ağırlığına sahip akıllı telefonlar ile kullanılabilen DJI Osmo Mobile 2, sunduğu başarılı mobil uygulama desteği ve kolay kullanımı ve 15 saatlik pil ömrü ile rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Yeterince iddaalı bir ürün.