Hindistan Cevizi Yağı Faydaları – En Geniş Rehber

Evet son zamanlarda sık sık market reyonlarında görmeye başladığımız Hindistan cevizi yağı acaba ne işe yarıyor diye çoğumuzun aklına gelmiştir. Aslında faydalarını anlatmak için tek bir cümle yetmez çünkü sandığınızdan daha yararlı bir yağ çeşidi. Bu yüzden editörlerimiz sizler için harika bir yazı hazırladı. O zaman hindistan cevizi yağı faydaları adlı yazımıza başlayalım…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları

Hindistan cevizi yağını diğer yağlardan ayıran en büyük özelliği tabiatta nadir bulunan bazı yağ asitleri içermesinden kaynaklanıyor. Bu yağların insan vücudunda sindiriminin oldukça kolay olması ise bir başka artısı. Bunun yanında ve karaciğerde işlenirken depolanmaması sağlık açısından oldukça yararlı. En büyük artısı ise Hindistan cevizi yağının yaklaşık oalrak %40 kadarı anne sütünde bulunan Laurik asitten oluşması, bu asitin vücutta işlenmesiyle bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklar ve virüslerle mücadele yeteneği gelişir. Eğer kalp ve damar sağlığı riski bulunmuyorsa ve aşırı tüketilmiyorsa Hindistan cevizi yağının sakıncası yoktur. Geçelim detaylı olarak faydalarına…

Genel Olarak Hindistan Cevizi Yağı Faydaları

hindistan cevizi yağı faydaları
hindistan cevizi yağı faydaları

KEMİKLERİN DOSTU

Doğal ve katkısız hindistan cevizi yağı kemik esnekliğini artıran yağ asitleri ne sahiptir. Kemikte zamanla oluşan fiziksel yıpranmaları engeller ve kemiklerin etrafındaki bağ kasları ve bazı dokuları güçlendirir. Kemik erimesi ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı iyi geldiği de gözlenmiştir.

Bağışıklığınızı Güçlendirin

Hindistan cevizi yağının içindeki laurik asit metabolizma içinde monolaurin diye adlandırılan bir antiviral bir maddeye dönüşmektedir. Farklı tiplerde patojen ve virüslere karşı mücadelede bu madde oldukça yararlıdır. Tehlikeli bir patojen olan Staphylococcus aureus’un bakterileri öldürmedeki laurik asit ve monolaurinin etkinliği bazı araştırmalarda kanıtlamıştır.

Hazımsızlık için oldukça etkili

Orta zincirli yağ asitlerinin en önemli özelliklerinden biri bağırsakta daha kolay emili sağlamaktadır. Özellikle yağda eriyen vitaminleri, kalsiyum ve magnezyumun emilimi için çok yardımcı olur. 

Diyabete Etkisi Var mı?

Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit, tip1 diyabeti olan kişilere yararlı olabilir. Orta zincirli yağ asitlerinin insülin direncine koruma sağladığı hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda ortaya çıkmıştır. (en altta verilen linklerde çalışmalara bakabilirsiniz). Hindistan cevizi yağı kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak hastalığın etkilerini en aza indirgiyor. (hindistan cevizi yağı faydaları)

Alzheimer ve Epilepsi Hastaları için pozitif sonuç veriyor

hindistan cevizi yağı faydaları
hindistan cevizi yağı faydaları

Alzheimer hastalarının beyninde enerji için glukoz kullanımı azalır. Hindistan cevizi yağında bulunan yağ asitleri beynin kolaylıkla işleyebileceği ketonlar oluşturmakta. Ketonlar beyne glukozun işlenmesi için insüline ihtiyaç duymadan enerji sağlaması oldukça faydalı bir durum.

Böylece Alzheimer hastalığının başlangıcında beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca çocuklarda uygulanan ketojenik diyet (az kalori, çok yağ) içerisinde yer alan Hindistancevizi yağı epilepsi hastası çocuklarda nöbet sıklığında ciddi azalma gözlenmiştir.

Diş Sağlığına Oldukça Yararlı

Hindistan cevizi yağının, antibakteriyel olduğundan bahsetmiştik. Ağızda bulunan mikroplarla etkili bir şekilde yok eder. Diş etleri ve çevresinde gelişen bakteri üreme sürecini engeller. Kötü koku ve diş çürüğü gibi sorunların giderilmesinde de oldukça faydalı. Bunun için hindistancevizi yağının dişlere sürülmesi gerekir ve yan etkiye neden olmaz. Gargara olarak kullanmak daha etkili olabilir.

Kolesterole Etkisi Tartışılmaz

Hindistancevizi yağı iyi HDL kolesterolü artıran doymuş yağlar içerir. Bu yağlar kötü LDL kolesterolünün de zararlarını törpüler. Yapılan araştırmalara ve karşılaştırmalara göre hindistancevizi yağı kalp sağlığı için faydalı bir yağdır. (hindistan cevizi yağı faydaları)

Cildi Besler ve Onarır

Özellikle kuru ciltleri nemlendirir ve egzama semptomlarını azaltabilir. Ciltte meydana gelen çatlakların engellenmesi için sürülebilir. İçerdiği faydalı asitlerle cildi besler. Hamileliğin yarattığı çatlakların engellenmesi için günde 2 kez karın bölgesine sürülmesi oldukça faydalı olacaktır. Çatlamış dudaklar için de kullanılabilirsiniz.

Saç Sağlığına Faydaları Saymakla Bitmez

Hindistancevizi yağı mineral yağlardan daha iyi nüfuz eder. Şampuandan sonra saç tellerine sürülen hindistancevizi yağı yaklaşık 5 dakika bekletilir ve ardından saçlar durulanır. Düzenli kullanımla birlikte saçlar parlar ve güçlenir. Saçlarda oluşan protein kaybını azaltır. (5)

ÇÖREK OTU YAĞININ BU FAYDALARINI DUYMUŞ MUYDUNUZ..

Cilt bakımında Kullanım Alanları

hindistan cevizi yağı faydaları
hindistan cevizi yağı faydaları
  • Tıraş sonrası nemlendirici olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağına Himalaya kristal tuzu ya da şeker ekleyerek vücut ve yüz peelingi olarak uygularsanız inanılmaz sonuçlar alırsınız.
  • Bir pamukla aldığınız az miktarda yağ ile makyajınızı çıkartabilirsiniz.
  • Deodorant: 1/3 su bardağı Hindistan cevizi yağı ve ¼ su bardağı karbonatı karıştırın. İçine güzel koku vermek için farklı uçucu yağlar da katabilirsiniz. Bu karışımı koltuk altınıza sürebilirsiniz. Katkısız, yan etkisiz ve kötü kokuları engelleyici deodorantınız hazır!
  • Doğrudan dudağa sürerek nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
  • Tırnak etlerini yumuşatmak için kullanılabilir.
  • Hamilelik çatlaklarıyla mücadelede kullanabilirsiniz. Her gün düzenli kullanılması önerilmektedir.
  • Emzirme sırasında meme uçlarını nemlendirmek ve onarmak için kullanılabilir. (hindistan cevizi yağı faydaları)
  • Mükemmel bir masaj yağı olduğunuda belirtelim.
  • Duştan sonra ya da güneşlenme sonrasında yüz ve vücut nemlendiricisi olarak kullanabilirsiniz.
  • Sprey şişeye koyduğunuz sıvı hindistan cevizi yağını bronzlaşmak için uygulayabilirsiniz. Ancak güneşin zararlı ışınlarına karşı korumadığını belirtelim.
  • Yağı tuzla karıştırarak ya da doğrudan uygulayarak ayak ve dirsek nemlendiricisi olarak kullanabilirsiniz.

Peki Yemeklerde Nasıl Kullanılır

blank
  • Hindistancevizi yağı yemeklik yağların ürettiği zararlı toksinler içermez. Bu yüzden yemek pişirme yağı olarak kullanıma uygundur. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
  • Lezzetli bir alternatif olarak kızarmış ekmeğe ya da tostunuza sürebilirsiniz. (hindistan cevizi yağı faydaları)
  • Eğer kalori sorununuz yoksa çok lezzetli olan bu yağı her sabah 1 kaşık yiyebilirsiniz.
  • Smoothie karışımlarına 1 çorba kaşığı ekleyebilirsiniz.
  • Yağda yumurta yapabilirsiniz.
  • Mısır patlatabilirsiniz.
  • Kek yaparken kullandığınız bitkisel yağ yerine Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı İle Saç Bakımı Nasıl Yapılır..

  • Haftasonu bakım kremi: Saçların uçlarına az miktarda yağ sürün, tarayın ve saçlarınızı yatmadan önce gevşek bir topuz şekline getirin. Sabah uyanana kadar saçınızı ellemeyin. Farkı göreceksiniz..
  • Saç kırıkları için: Az miktarda saç uçlarına ve kırık olan bölgelere uygulamanız yeterli olacaktır.
  • Saçların kolay taranması için: Elinizin içine bir miktar yağ alın ve kuru ya da nemli saç uçlarına yedirin. Ardından sadece tarayın.
  • Elektriklenme ve kabarma için: Elinize bir miktar yağ alarak ovalayın ve elektriklenen kısımlara sürün. (hindistan cevizi yağı faydaları)
  • Hindistancevizi yağı uzun süre saklanabilir ve bozulmadan dayanabilir. Kilerde, buzdolabında veya serin bir ortamda iki yıla kadar depolanabilir. Çoğu insan, yumuşak ve sıvı bir formda tutmak için Hindistan cevizi yağını tezgahlarında veya bir dolapta tutmayı tercih eder. Buzdolabında saklandığında, katı ve kullanılması oldukça zor olabilir.

UYARI ! 

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir” (hindistan cevizi yağı faydaları)

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/ https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-uses https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir