Huzursuz Bacak Sendromu Nedir ? En Detaylı Rehber Burada
Son zamanlarda toplum genelinde iyice yaygınlaşan Huzursuz bacak sendromu hakkında harika bir yazı hazırladık. Uyanıklık sırasında ortaya çıkan, uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorluğa yol açan, bacaklarda kollarda veya gövdede tarifi edilemeyen anormal duyumlara neden olan bir hastalık çeşididir. O zaman huzursuz bacak sendromu nedir ? Detaylı şekilde incelemeye başlayalım..
Huzursuz bacak sendromu nedir ?
Toplumda genelinde görülme sıklığı yaklaşık olarak %10 seviyesindedir. Hastalığın başlangıcı büyük çoğunlukla yirmili yaş civarındadır. Daha sonra yaş ilerledikçe hastalığın sıklığında da ciddi artışlar gözükmektedir. Huzursuz bacak sendromu kalıtsal olarak oluşabileceği gibi kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Özellikle gebeliğin son üç aylık döneminde sıklık %20’lere kadar çıkabilmektedir.
Gebelikte görülen huzursuz bacak sendromunun serum ferritin ve folat düzeyi düşüklüğü ile ilişkisi olduğu bazı araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bu hastalıkta santral sinir sisteminde demir ve ferritin düşüklüğü gözlenmiştir. Kronik böbrek yetmezliği olanlarda huzursuz bacak sendromu çok sık ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, bel ve boyun fıtıkları, kanserler, B12,folik asit ve magnezyum eksikliklerinde huzursuz bacak sendromu sıklığı arttığı da yapılan gözlemlerde kanıtlanmıştır.
Huzursuz bacak sendromu yaşam boyu devam edebilen bir hastalıktır. Hastalık bazen düzelmeler(remisyon) bazende alevlenmelerle (relaps) takip eder. (huzursuz bacak sendromu nedir)
Uyumadan önce belirtilerde artış olması
Yukarıda bahsettiğimiz gibi huzursuz bacak sendromu, çoğunlukla hareketsiz kalıp dinlenme pozisyonuna geçtiğimiz sırada kendini ortaya çıkarır. Ve genel olarak hastalar üzerinde yapılan anketlerde, kalkıp yürümeye başladıklarında şikayetlerinin azaldıklarını söylemektedir. Semptomların uykuya geçerken ya da uykudayken gelişmesi yaşam kalitesini ciddi şekilde bozmaktadır.
GRİPTEN KORUNMAK SİZİN ELİNİZDE OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Mevsimsel Faktörlerin Etkisi
Çoğu hastada ilaç tedavilerinin işe yaramadığı gözlenmiştir. Fakat hayat boyu ilaç kullanılan hastalara da rastlamak mümkün. Gebelik döneminde sıvı elektrolit kaybı nedeniyle daha sık görülebilmektedir. Kadınlarda daha sık rastlanmakla beraber, 20-30 yaş arasındakiler bu sendromdan daha fazla etkilendiğini belirtmiştik. Bunların yanında hava sıcaklıklarının artmaası bu sendromun belirtilerini daha fazla tetikleyebildiği gözlenmiştir.
Hayat Kalitenizi Düşürmeyin..
Çoğu hasta bu durumu fazla önemsemeyip, bir doktora başvurma gereği duymaz. Fakat toplumun yüzde 10’unu etkileyen bu hastalık, eğer tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürdüğü aşikar. İlerlemiş vakalarda kişiler sadece uyurken değil otobüste ya da uçakta bir seyahat halindeyken de bu belirtileri yaşadıkları ggörülüyor. Rahatsızlık bir süre sonra kronik hal alabilir ve hastada depresyona yol açabilir.
MİGREN AĞRISINA NE İYİ GELİR? MERAK EDİYORSANIZ TIKLAYIN
Sendrom Gün Boyu Yakanızdan Düşmeyebilir
Huzursuz bacak sendromunun, hastada oluşturduğu rahatsızlık hissi, gününü masa başında çalışan ya da hareketsiz bir şekilde geçiren kişilerde gün boyunca sürebilir. Bu durumun kendi kendine geçeceğini sanıyorsanız durumu daha kötü bir hale getirebilirsiniz. En yakın sağlık kuruluşundan destek almayı ihmal etmeyin. Geçelim huzursuz bacak sendromunu tetikleyen etkilere: (huzursuz bacak sendromu nedir)
Huzursuz bacak sendromu nedir ?
Huzursuz Bacak Sendromunu Tetikleyen Durumlar:
Huzursuz bacak sendromunun genetik temelli olduğu ve ailesinde bu hastalık tespit edilen kişilerde risk grubunda yer aldığı bilinmektedir. Genetik kaynağının dışında hastalık pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin kontrol altına alınmasıyla, hastalarda önemli ölçüde rahatlama görülmektedir.
- Huzursuz bacak sendromuna yol açan nedenler şöyle sıralanabilir:
- Magnezyum ya da folik asit eksikliği
- Fibromiyalji
- Dolaşım bozuklukları
- Stres
- Hareketsizlik
- Çeşitli cerrahi operasyonlar
- Sigara kullanımı
- Bazı ilaçlar
- Parkinson
- Üre kreatinin eksikliği
- Kas hastalıkları
- B12 vitamini eksikliği
- Diyabet
- Böbrek yetmezliği
- Tedavisi hikayeye göre değişir
Huzursuz bacak sendromu tespiti yapılırsa bir doktor tarafından kesinlikle tedavi edilmesi önerilmektedir. Bu nörolojiye bağlı bir hastalıktır ama görüntüleme yöntemleriyle maalesef tespit edilemiyor. Hastaların şikayetlerine göre teşhis konulmaktadır. Bazen hastalara uyku testleri yapılır. Bu testlerde kişinin uykuya dalma süresi, uykudaki bacak hareketleri gözlemlenir ve buna göre teşhis konulur. Sendroma yol açan bir başka hastalık söz konusuysa öncelikle altta yatan sorun tedavi edilir. Tedavi, hastanın belirtileri kayboluncaya kadar devam edilmesi de ayrıca çok önemlidir. (huzursuz bacak sendromu nedir)
UYARI ( huzursuz bacak sendromu nedir )
”İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir” Stabil Hayat
https://www.medicalnewstoday.com/articles/7882.php https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/symptoms-causes/syc-20377168 https://www.webmd.com/brain/restless-legs-syndrome/restless-legs-syndrome-rls#1 https://www.nhs.uk/conditions/restless-legs-syndrome/treatment/