İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir ? – En Doğal Yöntemler Burada

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle dış faktörlerin neden olduuğu ve mesane bölgesine hatta böbreklere kadar ulaşabilen bir iltihap çeşididir. İdrar yolu enfeksiyonu evde nasıl tedavi edilir, idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını stabil hayat editörleri sizler için araştırdı. O zaman geniş kapsamlı yazımıza başlayalım.

Idrar Yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Öncelikle idrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir Ona Bakalım

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini detaylı olarak inceleyecek olursak aslında bir çok gösterge karşımıza çıkıyor. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini kısaca sıralayacak olursak..

  • Devamlı idrara çıkma isteği
  • İdrarı yaptıktan sonra hala varmış gibi hissetmek
  • İdrarda ağır koku
  • İdrarın yoğun kıvamda olması
  • Bulanık şekilde idrar
  • Kanlı idrar
  • Pelvik ya da bel bölgesinde meydana gelen bazı ağrılar

Peki İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Farkedilir ?

Idrar Yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir
Idrar Yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

İdrar yolu enfeksiyonunun farkedilmesi için hastalığın belirtileriyle karşılaşıldıktan sonra, sürecin ciddi şekilde takip edilmesi gerekmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu için risk grubu olarak nitelendirilen bazı durumlar bulunmaktadır.

  • Kişinin ateşi varsa,
  • Mide bulantısı ve kusma görülmekteyse,
  • Kaburganın hemen altında kalan sırt bölgesinde tek taraflı bir ağrı bulunuyorsa,
  • Kişide diyabet, böbrek rahatsızlığı ya da bağışıklık sisteminde herhangi bir problem bulunuyorsa,
  • Kişi 65 yaşın üzerindeyse,
  • Hamilelik durumu bulunuyorsa, derhal hastaneye gidilmesi gerektiğini unutmayın..

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? 

İdrar yolu iltihabında altta yatan neden çoğu durumda bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bunlar sıklıkla üretradan tırmanarak yükselir ve ağırlıklı olarak kişinin kendi dışkısından kaynaklanan Escherichia coli türündeki bağırsak bakterileridir. Daha nadir olarak gonokok ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir patojen, virüs ya da mantar da etken olabilir.

Idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir ?

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi varsa, sadece kesik kesik yapılabiliyorsa, kan içeriyorsa veya sonradan ciddi karın ağrısı eklenirse mutlaka doktor ziyareti önerilir.
  • Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonu tedavisi genellikle doktor kontrolünde antibiyotikle yapılır.
  • Antibiyotik aldıktan sonra, iltihap birkaç gün içinde gerilemeye başlar.
  • Antibiyotiklere ek olarak, ağrı kesici veya spazm çözücü ilaçlar da kullanılabilir.
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları yüksek dozda antibiyotik tedavisi gerektirir.
  • Gebeler, şeker hastaları, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve çocuklarda tedavi şartlara uygun olarak planlanmalıdır.

SADECE KADINLARA ÖZEL MOTİVASYON YAZIMIZI OKUDUNUZ MU ? TIKLAYIN

ENFEKSİYONU AZALTACAK BİTKİSEL YÖNTEMLERİ SIRALARSAK..

Aynısafa Çayı
blank

Aynısafa çayı metabolizmada bulunan zararlı olan serbest radikalleri uzaklaştırarak, toksinlerden arındırır, bedeninize detoks etkisi yapar.
Bu çay ayrıca ölümcül enfeksiyonlarla savaşan antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğunu da hatırlatalım.

  • 1 bardak suyu kaynatın içine 1 tatlı tatlı kaşığı aynısafa atın.
  • 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Süzüp, günde 3 bardak için.
Papatya Çayı
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

Bu çay güçlü antioksidan antienflamatuar özellikleri olan çok önemli bir bitki çayıdır.
Mesane ve böbreklerdeki toksinleri uzaklaştırarak, idrar yolunu enfeksiyondan kurtarır.
1 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 bardak kaynar suda 10 dakika demleyin, süzüp günde 3-4 bardak bu çaydan için.

Sarımsak
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

Aslında tek idrar yolu enfeksiyonu için değil genel olarak her gün sarımsak yemeliyiz. Sarımsağı çiğneyerek yemek yerine çok küçük parçalar haline getirin hap gibi yutarak veya suyunu sıkıpta içebilirsiniz. Sarımsak bilinen en güçlü doğal antibiyotiklerdendir.

Su
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

İdrar yolu enfeksiyonundan kurtulmakidrar yollarını temizlemek için en etkili yollardan birisi tabi ki bol bol su içmektir. Su içmek idrar yolundaki asit oranını ciddi oranda azaltır, idrar yanmasını hafifletir, ayrıca enfeksiyon oluşumuna neden olan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Meyve suları, bitkisel çaylarda enfeksiyonu tedavi etmekte yardımcıdır.

Limonlu Su
blank
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

Limon yüzyıllardır enfeksiyondan kurtulmak için kullanılan, mesaneyi temizleyen harika bir meyvedir. 1 tane limonu bir litre suya sıkın ve bu suyu aç karına sabah kalktığınızdan itibaren gün boyu tüketin. İdrar yolu enfeksiyonun neden olduğu yanma, kaşınma, ağrı vb durumlardan kısa sürede kurtulacaksınız.

Rezene
blank
idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

Bu aromatik ve tatlı ot tam bir şifa kapısıdır.
Güçlü antioksidan, antiviral ve antifungal özellikleri ile enfeksiyonların her türlüsüyle mücadele eder
İdrarın akışını artırıp, tonik görevi görüp böbrekleri temizler.
1 litre suya 3 tatlı kaşığı rezene tohumu atın.
10 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra, normal su yerine gün boyu bunu için.

BADEMCİK ŞİŞMESİ YAŞIYORSANIZ TIKLAYIN..

Asidik ve Lifli Gıdalar Tüketin

Tahıl, çilek, dutgiller, fındık gibi asit içeriği yüksek gıdalarla beslenin.
Lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveler vazgeçilmeziniz olsun.
Yağlı, şeker, baharatlı yiyeceklerden uzak durun, bunlar bakterin artmasını tetikleyen etmenlerdendir.

Yüksek ateş varsa dikkat

İdrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen enfeksiyonlara idrar yolu enfeksiyonu adı verilir. Alt idrar yolunu etkilediğinde “sistit” adı verilen mesane enfeksiyonu ve üst idrar yolunu etkilediğinde ise “piyelonefrit” adı verilen böbrek enfeksiyonu ortaya çıkar. Sistit genellikle idrar yaparken ağrı, yanma, sık idrara gitme ve ani sıkışma ile idrara gitme ihtiyacı, idrarda kanama, bulanık ve kötü kokulu idrar, kasıklarda ağrı ve genital bölgede baskı hissi gibi şikayetlere neden olurken; piyelonefrit ise bu şikayetlere ek olarak yüksek ateş ve yan ağrısı gibi şikayetlere neden olur.

Kontrolsüz ilaç kullanmayın

İdrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı gelmesi, karın ve bel ağrısı, akıntı, idrar tutamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin varlığında mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Uzun süreli ve uygun olmayan ilaçların kullanılması tedavi etkinliğini azaltır. Yapılan en önemli hata doktor önerisi olmadan kontrolsüz olarak antibiyotik kullanılmasıdır. Dolayısıyla, doktorun verdiği uygun ilaç tedavisinin dışına çıkılmamalıdır.

Başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir

Son altı ayda ikiden fazla, son bir yılda üçten fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmesi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu anlamına gelir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle birlikte başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Daha detaylı inceleme yöntemlerine başvurulması ve idrar yolarında taş, genişleme, anatomik bozukluk, tümör gibi hastalıkların araştırılması gerekir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında uzun süreli tedaviler gerekebilir.

Cinsel ilişki sıklığına bağlı olarak gelişebilir

Kadınlarda anatomik olarak idrar kanalı kısadır ve vajinal ve anal bölgeye yakındır. Bu nedenle mikroorganizmalar idrar yollarına kolaylıkla ulaşıp enfeksiyona neden olabilir.
Genç, cinsel olarak aktif kadınlarda, sistit riski artmakla birlikte, enfeksiyon gelişme riski cinsel ilişki sıklığına bağlıdır. Menopoz ile birlikte düşen östrojen seviyesinin neden olduğu vajinal flora kaybına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu riski artar.

Sıvı alımını artırın

İlk idrar yolu enfeksiyonunun 15 yaşın altında geçirilmesi ve annede tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olması riski arttıran nedenler arasındadır. Aynı şekilde havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ve vajinal akıntı gibi durumlar da riski artırır. İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80’i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.

UYARI

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilirStabil Hayat https://www.medicalnewstoday.com/articles/322411.php https://www.healthline.com/nutrition/uti-home-remedies https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/diagnosis-treatment/drc-20353453

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir