Kas ağrısına ne iyi gelir ? – Kas ağrısı nasıl geçer.. DEV REHBER
Kas ağrıları çoğu zaman hepimizi rahatsız eden ve yaşam kalitemizi düşüren bir durum. Genellikle önemli bir hastalığı tek başına işaret etmez. Vücudumuzun neredeyse tamamı kas dokusu olduğu için, kas ağrılarını her yerde hissedebiliriz. Editörlerimiz sizler için kas ağrısına ne iyi gelir ? Kas ağrıları nasıl geçer ? bütün detayları ile bu yazımızda..
Öncelikle Kas Ağrılarının Nedenine Bakacak Olursak..
• Genelde Statin olarak tanınan kolesterol ilaçları kas ağrıları yapabilir
• Miyofasiyal ağrı sendromu yaşayan kişilerde
• Bazı kalıtsal olarak kişilere geçen romatizmal hastalıklar
• Kas zayıflığına neden olan enflamatuar hastalık
• Tekrarlayan hareketler ile kasları gerip yoracak hareketler
• Rocky Mountain lekeli ateş hastalığı
• Bazı fiziksel burkulmalar
• Metabolizma içinde kimyasal dengesizlikler; iştah, uyku, stres
• Sağlıklı uyku problemleri
• Bazı tetikleyici durumlar; yaralanmalar, viral enfeksiyonlar, doğum, ameliyat olmak, üzüntü, stres gibi durumlar
• Yetersiz ve sağlıksız beslenme şekli
• Yeteri kadar su içmemek
• Uzun süre yanlış pozisyonda durmak yada bazı duruş bozuklukları
• Dermatomiyozit denilen hastalık (iltihaplı kas romatizması)
• Distoni (beyinden kaynaklı istemsiz kas hareketleri)
• Hipotiroidi (underactive tiroid)
• Grip ve benzeri hastalıklar
• Virüs kaynaklı enfeksiyonlar
• Vücudun bir veya daha fazla bölgesinde kas gerginliği
• Fiziksel aktivite sırasında kasları gereğinden fazla yorma
• Kronik olarak yorgunluk
Bu saydığımız durumlar varsa öncelikle bunların çözülmesi gerekir. Sorunun kaynağını çözmezseniz diğer bütün çözümler anlamsız olacaktır. O zaman kas ağrılarına ne iyi gelir bakalım..
Kas ağrısına ne iyi gelir ?
- Ağrıyan kısma buz uygulayın; Ağrıyı hafifletmek ve şişliği inmesi için bir buz torbası kullanmak. Bölgeye günde üç kez 15-20 dakika buz uygulayın. Bunu 3 gün boyunca tekrarlayabilirsiniz.
- Kas ağrınız düzelene kadar o bölgeyi yoracak bütün aktivitelerden uzak durmalısınız.
- Su tüketiminizi arttırın. Vücudun ihtiyacı olan günlük 2 lt ye yakın suyu mutlaka tüketmeye çalışın.
- Doktorunuza danışıp ve gerekli testlerden sonra eksik olan teşhis edin ve vitamin desteği alın.
- Dinlenin; özellikle ağrılı bölgeyi yeterince dinlendirdiğinizden emin olun.
- Uzun süre geçmeyen ve dayanılamayacak kadar şiddetli ağrılarda mutlaka doktora
- Sargı bezi ile ağrılı bölgeyi hafif sıkı bir şekilde sarmak.
- BU KAS GEVŞETİCİLERİ KULLANABİLİRSİNİZ (TIKLAYIN)
- Ağrılı yeri hafifçe gerginleştirmek.
- Ağrıyan kaslara farklı yağlarla masaj uygulanabilir. (LAVANTA YAĞI)Uygulanan bu masaj neticesinde kaslar ağrıyı bir nebze azaldığını göreceksiniz.
- Ağrıyan kasın üzerine buz koymak ağrıyı azaltabilir. Kasta bir şekilde iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu iltihaplar ciddi sorunlar olmazken, ağrıları da durmayabilir. Uygulanan buz ile iltihap gidebilir. Genelde ağrıdan 3-5 gün sonra denendiği zaman etkili olmayabilir. Ağrı kendini gösterdiği vakit uygulanması daha verimli olacaktır.
- Besin takviyesi: İlle de supplement almak gerekmiyor besin takviyesi için. Kasları en iyi şekilde tekrar onaran besin içeriği proteinlerdir. Protein tüketin, proteini katı yerine sıvı olarak alın. Çünkü katı olarak alınan proteinin işlevsel hale gelebilmesi daha uzun zaman alır.
SPORCULARA ÖZEL MOTİVASYON SERİSİNE GÖZ ATTINIZ MI? TIKLAYIN
Gelelim Sadece Spor Sonrası Gelişen Kas Ağrılarına
- Spor sonrası ağrıları sadece dinlenme ile zamanla düzelecektir. Kendinize spor sonrası 9-10 saat uyku vakti oldukça önemlidir. Uyku esnasında bırakın hücreler görevini yapsın, hem kasları tamir etsin hem de kaslarınızı gelişmeye devam etsin. (kas ağrısına ne iyi gelir)
- Tabi bunla beraber dinlenme sürenizi çok da fazla uzatmamaya dikkat edin. Sonuçta kas yapısını tamir eden ve ağrıları yok eden şey kan akışıdır. Hareket etmek kan akışınızı hızlandıracaktır.
- Bol bol su tüketmek çok önemli. Antrenman sonrası kaslarda yoğun miktarda laktik asit birikecektir. Bu da ağrılara neden olur, hem antrenman esnasında hem de antrenman sonrası su tüketin. Bu sayede laktik asiti kısmen uzaklaştırabilir ve ağrılar giderilebilir.
- Ağrıyan bölgeleri hareketlendirin: Ağrıyan bölgeleri esneterek yada o bölgelere terapi uygulayarak o bölgede kan akışı hızlandırılabilir. Bu sayede kan akışı hızlanan bölgede tamir işlemleri daha hızlı gerçekleşir.
(kas ağrısına ne iyi gelir)
STRES KAS AĞRISI YAPABİLİR
Vücudumuzun dörtte biri ağırlığındaki kaslarımızın içindeki aktin-miyozin denen proteinler bir kasılıp bir gevşeyerek hareketimizi sağlarken kas hücreleri içinde devamlı laktik asit biriktirirler. Spor yapmaya ilk başladığımızda veya kaslarımızı fazla çalıştırdığımızda bu laktik asitin birikmesi kas ağrılarının en sık nedenidir. Yine kaslarımız bağlantıda bulundukları sinir uçlarının uyarılması ile de ağrıyabilir. Kaslarımız çarpma, zorlama, küçük yaralanmalar gibi mekanik uyaranlarla ağrıyabilir bunların yanında stres, gerginlikte kaslarımızın kasılmasına yol açarak kas ağrısına neden olabilir. STRESLE NASIL BAŞAÇIKABİLİRİM DİYORSANIZ TIKLAYIN..
UYARI ! (kas ağrısına ne iyi gelir)
”İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir”
https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/art-sore-muscles-joint-pain#1 https://www.healthline.com/health/muscle-aches https://www.medicalnewstoday.com/articles/322869.php https://www.voltarol.co.uk/pain-treatments/muscle-pain/