Kaşıntıya ne iyi gelir ?- En Doğal Yöntemler
Normal bir insan, günde yaklaşık olarak 100 kere kaşınabilir. Doğal bir dürtü olan kaşıntı, çoğunlukla vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaştırmak, toksik maddelere karşı bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için oluşan bir koruma davranışıdır aslında. Esneme gibi bulaşıcı olduğu düşünülen kaşıntı, bazı durumlarda rahatsız edici bir cilt sağlığı sorunu haline gelebilir maalesef. Peki bu kaşıntı durumundan nasıl kurtuluruz? İşte kaşıntıya ne iyi gelir sorununun cevabı burada sizlerle..
Öncelikle aşağıdaki maddeleri yapmayı bırakmaktan başlayalım
1-Gereğinden fazla terleme: Yoğun bir şekilde terleme, cilt bariyerini yıkar ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kaşınmayı engellemek için ter emen özel kumaşlı kıyafetler tercih etmek cildinizi rahatlatacaktır.
2- Krem ve pudra kullanılmalı: Kaşıntı giderici pudra ve kremler aktif olarak kullanıldığı takdirde bu yöndeki şikayetler yarı yarıya azalır. Özellikle kaşınan bölgeye günde ya da bir iki kere bu özel kremlerden sürülebilir.
3- Su içmeyi ihmal etmeyin: Her gün düzenli şekilde bol bol su içmek baş ağrısını giderdiği gibi kaşıntı şikayetlerini de ciddi ölçüde azaltıyor.
SABAH UYANDIĞINIZDA OLUŞAN ŞİŞLİKLERDEN NASIL KURTULURUZ? TIKLA ÖĞREN
Kaşıntıya ne iyi gelir ve en doğal yöntemler nelerdir ?
Limon Suyu
Limon suyu, limon zaten bir çok cilt problemine iyi gelmektedir için de yeterince C vitamini bulunduran limon bunların yanında deride oluşan kaşıntıyı alır ve cildi rahatlatır. Bunun yanında kaşıntıya bağlı olarak oluşan ciltteki lekelerini, ciltte ki kızarıklığı da geçirir. Limon suyu ile kaşıntının olan yere birkaç damla damlatın ve bölgeyi masaj yapın 5 dakika kadar bekletin sonra yıkayın bu uygulamayı haftada 3-4 defa uygulayabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi ciltte oluşan tüm problemleri gideren sihirli bir iksir gibi. Bunun yanında deride oluşan kaşıntıya günde sadece üç defa damlatın kaşıntının olduğu yere sürün ve masaj yapın 10 dakika kadar beklettikten sonra yıkamanız yeterli olacaktır. Elma sirkesi uyguladıktan sonra güneş ile temastan kaçınmaya özen gösterin.
Nane Yağı
Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz nane yağını kaşıntının olduğu bölgeye damlatın ve parmak uçlarınızla masaj yaptıktan sonra 20-25 dakika bekletin. Ilık su ile temizledikten sonra, kızarıklık ve kaşıntınız geçecektir. Gün de 3-4 defa nane yağını uygulayın.
Soğuk Su
Kaşıntı oluştuğu zaman kaşıntının oluştuğu bölgeye soğuk suda bekletmek kaşıntıya çok iyi gelecektir.
Karbonat
Yapmanız gereken bir çay kaşığı karbonatı bir yemek kaşığı suda eriterek kaşıntı olan bölgeye uygulamak. Sadece 10 dakika kadar bekletin sonra soğuk su ile temizleyin, kaşıntınız hızla geçtiğini göreceksiniz. Kaşıntınız geçtiği taktirde gün için de bir defa daha aynı işlemi yapın.
Karanfil
Bir yemek kaşığı kadar karanfili bir su bardağı suda 5 dakika kadar kaynatın ve demlemeye bırakın sonra buz dolapta soğumaya bırakın soğuduktan sonra karanfil çayın da bir parça pamuk yardımıyla gün için de 3-4 defa kaşıntının olduğu yere uygulayın karanfilin içinde bulunan yatıştırma özelliği içeren maddeler kaşıntıya çok iyi gelecektir.
Bal ve Yoğurt
Bal ve yoğurt birlikte kullanıldığında aslında birçok problemin çözümü olabilir ve deride oluşan kaşıntınız da ortadan kaldıracaktır. Öncelikle yapmanız gereken, bir yemek kaşığı bal ve bir yemek kaşığı yoğurdu bir kasede iyice karıştırıp ve kaşıntının olduğu yere uygulayın 20-25 dakika kadar o bölgede kalsın cildi yatıştıracak, 2-3 defa uygulama ile kaşıntı sorunuzda eser kalmayacak kaşıntının verdiği zararı da ortadan kaldıracaktır.
TABİ YUKARIDA Kİ MADDELER HERHANGİ BİR SAĞLIK SORUNUNUZ YOKSA SİZE YARDIMCI OLACAKTIR. EĞER BİR SAĞLIK SORUNU VARSA ÖNCELİKLE ONU ÇÖZMELİSİNİZ..
DİKKAT SÜREKLİ OLAN KAŞINTI DERMATOLOJİK HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR..
Cilt hastalıkları kendisini ilk olarak kaşıntı ile belli eder. Kişiye son derece rahatsızlık veren bu durum, kişinin hayat kalitesini belirgin ölçüde azaltır ve bununla beraber sosyal hayatını da etkiler. Kaşıntının eşlik ettiği bazı cilt sorunlarını sizler için sıraladık:
- Cilt Kuruluğu: Cilt yüzeyinde oluşan pullanma, çatlama gibi sorunlarla beraber kaşıntıya yol açan cilt kuruluğu, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür. Hava şartları, aşırı sıcak suyla yıkanmak, yetersiz sıvı alımı ve bazı ilaçlar cildin kurumasına neden olabilir. 40 yaşını aşmış kişilerin yarısında görülen cilt kuruluğunu önlemek için sıvı alımının arttırılması, kışın cildi soğuktan korumak, sabun türünü değiştirmek ve nemlendirici ürünler kullanmak tavsiye edilebilir.
- Egzama: Dermatit olarak da bilinen ve cilt üzerinde iltihaplı kabarcıklara neden olan bu hastalık, kaşıntı, cilt kuruluğu ve döküntüyle karakterizedir. Klinik muayene ile tanısı konan egzama, kronik halde sizi sürekli olarak rahatsız edebilir.
- Uyuz: Deri altına yerleşen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei, özellikle geceleri artış gösteren şiddetli kaşıntıya yol açar. Sivilce benzeri kabarcık ve cilt döküntüsü de görülebilir. Kaşıntı çoğunlukla parmak araları, diz ve dirsek derisinin kıvrım yaptığı yerlerde yoğundur. Bulaşıcı olan bu hastalığın tedavisi, losyon ve krem türü ilaçlarla yapılır.
GÖZ SEĞİRMESİNİN NEDENLERİNİ MERAK ETTİNİZ Mİ? TIKLAYIN
(kaşıntıya ne iyi gelir)
VE BAZI İÇ HASTALIKLAR..
Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümü hastalıklarının da bir bölümü, vücutta kaşıntıya neden olan hastalıklar arasında. Kan hastalıklarının bir bölümü ve parazitler tarafından oluşan hastalıklar da kaşıntıya sebeb olabilir. Yaygın olarak kaşıntıya neden olan rahatsızlıkların bir bölümünü sıralayacak olursak:
- Böbrek Yetmezliği: Ciltte kalıcı kaşıntı ve kuruluğa neden olan böbrek yetmezliği, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hipertansiyon ve iştah kaybı gibi belirtiler ile kendini belli eder. Böbrek fonksiyonlarının kaybedilmesi olarak da tanımlanan hastalığın pek çok nedeni olabilir.
- Sarılık: Göz ve ciltte sararma ile karakterizedir. Belirtileri arasında hâlsizlik, ateş ve kaşıntı gibi şikayetler yer alır. Tedavisi, altta yatan hastalığa bağlı olarak farklılık gösterir. Karaciğere bağlı bir rahatsızlıktır.
- Siroz: Kronik karaciğer hastalığı olarak da tanınan siroz, karaciğerin yapısal fonksiyonlarının çalışamaz duruma gelmesi ile beraber, karaciğerin sertleşmesine ve küçülmesine neden olan bir hastalıktır. Hâlsizlik, kilo kaybı, sarılık ve kaşıntı ile karakterizedir. Tedavisi, hastalığın evresine göre farklı şekillerde yapılır.
UYARI (kaşıntıya ne iyi gelir)
”İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir” Stabil Hayat
https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-itchy-skin https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/diagnosis-treatment/drc-20355010 https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/scratching-feels-good#1 https://www.healthline.com/health/outdoor-health/best-remedies-for-itching