Kitap Önerileri 2020 – Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar
Editörlerimiz tarafından hazırlanan en etkileyici ve mutlaka kitaplığınızda olması gereken harika kitap öneri listesi. Sizler için oluşturduğumuz ( kitap önerileri 2020 ) listemiz en güncel haliyle sürekli yenilenecek. Bizi takipte kalın..
Kitap Önerileri 2020
Olasılıksız-Adam Fawer
Bir sabah, yıllardır karşılaşmadığınız
bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, ona sokakta rast geldiniz.
Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı anlamı olabilir mi?
Siz hiç Lotoda büyük ikramiye kazanmadınız. Ama birileri
kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar acaba ?
Evet Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün paranızı kırmızıya
yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa
daha fazlası mı?
Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parka
baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiğiniz
mutlaka olmuştur. Evet, Deja Vu. Sizce nedir Deja Vu; Geçmiş mi, rüya mı, yoksa
geleceği mi görüyorsunuz?
Eğer siz de kontrölün kimde olduğunu merak ediyorsanız,
Olasılıksız tam size göre bir roman. Kesinlikle Okumalısınız
Empati Adam Fawer
Yaşamınızın kontrolü sizde değil! Öyle olduğunu sanabilirsiniz, ama bizce yanılıyorsunuz. Tabi ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz. Bu kitabı kapatabilirsiniz. O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz. Ne isterseniz yapabilirsiniz. Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz. Her davranışınızı önceden belirleyen içinizde ki arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın. Sadece isteklerinizin tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın. Bu kitabı kesinlikle okuyun ..
Sil Baştan – Ken Grimwood
Hayatımızı yeniden yaşama şansımız olsaydı, her şey farklı mı olurdu? Olayları değiştirebilir miydik? Hatalarımızı düzeltme fırsatımız olur muydu, yoksa yeni yeni hatalar yapıp her şeyi mahveder miydik? Hayatımızı yeniden yaşama şansımız olsaydı, her şey farklı mı olurdu? Olayları değiştirebilir miydik? Hatalarımızı düzeltme fırsatımız olur muydu, yoksa yeni yeni hatalar yapıp her şeyi mahveder miydik? Jeff tam olarak ilk yaşamına veda ettiği tarih ve saatte tekrar ölür. Sürekli ikinci defa yaşadığınız hayatı üçüncüye yaşamak ister miydiniz, muhtemelen bu sefer çok az kişi kabul ederdi. Sürekli birilerini kaybetmek, aynı oyunun içinde bilinçli bir kukla olduğunu hissetmek kimsenin hoşuna gitmezdi. Daha önceki iki hayatta dersini almış kişi bu sefer hatalarından korunmak için başka yanlışlara düşer ve ne olursa olsun yine bir insan hayatı yaşar. Dördüncü, beşinci, altıncısında olacağı gibi…
Cesur Yeni Dünya- Aldous Huxley
Cesur Yeni Dünya bizleri “Forddan sonra 632 yılına” götürür. Bu kurgusal tarihe göre de romanın zamanı hemen hemen 26. yüzyılda Londra’da geçecek olan bir vakte karşılık geliyor.
“ Bu dünyanın cesur insanları kapısında “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar” yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezinde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, “annelik ve babalık pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. “Herkes herkes içindir.” Garip bir kitap sizleri bekliyor.. ( kitap önerileri 2019 )
Oblomov- İvan Gonçarov ( kitap önerileri 2020)
Çağdaş eleştirmen V. I. Teplinskiy, Oblomov romanında çağdaşları ve gelecek kuşaklar için bir ders ve uyarı mevcut olduğunu öne sürerken oldukça realist davranmaktadır. Roman yalnızca kölelik sisteminin bir eleştirisi olarak kesinlikle görülmemelidir. Kahramanın dramatik yazgısı, yararsız ve verimsizce harcanmış bir hayata ve niçin yaşamalı? Sorusuna aradığı yanıtlar, romanın özünü oluşturan, her dönem ve toplum için geçerli olan bir sorunsalı ortaya koyması açısından son derece önemli ve romanın değerini hâlâ korumasının nedeni olduğu kesin. ( kitap önerileri 2020 )
SİMYACI
Simyacı “ (özgün adı O Alquimista), Brezilyalı eski şarkı sözü yazarı olan Paulo Coelho’nun, yayınladığı 1988 yılından bu yana dünyayı birbirine katan, eleştirmenler tarafından bir fenomen olarak değerlendirilen üçüncü romanıdır. Simyacı, altı yılda tam kırk iki ülkede yirmi altı dile çevrildi ve yedi milyondan fazla satmış durumda. Bu, Gabriel Garcia Marquez’den bu yana görülmemiş bir olaydır. Roman, yüreğinde çocukluğunu yitirmemiş olan okurlar için bir klasik kimliği kazanmıştır. Simyacı, İspanya’dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban olan Santiago’nun ilginç hayatının felsefi öyküsüdür. Simyacı’yı bulmak kendini bulmaktır… Simyacı’nın dünya çapında bu kadar satmasının sebebi belki de kılavuzculuk niteliğinin ön planda olmasıdır. Okumadıysanız daha fazla beklemeyin. ( kitap önerileri 2019 )
George orwell–hayvan çiftliği
Hayvan Çiftliği, (orijinal adıyla Animal Farm) George Orwell’in, fabl tarzında yazdığı kara mizah tekniği ile yazılmış çok sağlam ve sürükleyici romanıdır. Roman hayvanlar âlemini anlatıyormuş gibi gözükerek insanları devletleri, çeşitli devlet adamlarını devrimleri, yasaları kısaca insana ve topluma dair her şeyi hedef almıştır. Roman ilk olarak 1945’te yayınlanmış ama asıl ününe 1950’lerde kavuşmuştur. ( kitap önerileri 2019 )
George Orwell, daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınmış eserleri sayesinde Nobel Ödülü de almıştır. Hayvan Çiftliği, adlı eseri çağdaş klasikler arasına girmiş bir eseridir. ( kitap önerileri 2019 )
Günübirlik Hayatlar – Yalom
Yalom yıllarca üzerinde çalıştığı bu kısa hikâyelerde hastalarının mücadelelerini konu ettiği kadar kendi sarsıntılarını da anlatıyor ve iki önemli sorunu bizaat hedef almış bulunuyor. Kısa da olsa nasıl anlamlı bir yaşam sürüp her günün tadına varabiliriz ? Ve kaçınılmaz son olan ölüm gerçekten ne ifade etmektedir ? ( kitap önerileri 2019 )
Öfke sorunu yaşayan bir kadın, her istediğine sahip ancak bir türlü mutlu olmayı bilmeyen bir iş adamı, insanın bu dünyadaki konumu üzerine düşünen ve bir yandan da kendi acısıyla başa çıkmaya çalışan yeni mezun olmuş bir psikolog… Irvin Yalom’un gerçek psikoterapi seanslarından derlediği bu hikâyeler, zorlukları ve tatlı anlarıyla yaşamı bir bütün olarak kabullenmeyi öğretirken aynı sayfaya her baktığınızda farklı şeyler görebileceğiniz bir başucu kitabı olduğunu ispat eder nitelikte. ( kitap önerileri 2019 )
“Hepimiz hayatta olduğumuz süre içinde bizi anlayacak birilerine ihtiyaç duyuyoruz, ancak öncesinde farkına varmamız gereken birçok şey olduğu aşikar. Günübirlik Hayatlar kendimizi, insanları ve dünyayı anlamamız için bize lekesiz bir ayna tutuyor.”
-George Vaillant, Harvard Üniversitesi Psikiyatri Profesörü-
Kinyas ve Kayra– hakan günday
“Kinyas, kayra ve hayat”, “Kayra’nın yolu”, “Kinyas’ın yolu” şeklinde 3 bölümden oluşan, gündelik yaşamı ve psikolojiyi etkileyen harika bir kitap. Gündelik yaşamı etkiliyor çünkü kitabı okumadığınız zamanlarda bile sürekli aklınız orada kalacak, hatta siz de kendi zihninizde eklemeler yaparak bir yandan da yazıyorsunuz. Psikolojiye etkileri ise daha farklı ve pek anlatılamaz türden. Okumanız gerekenler listesinde ilk sıralarda olmalı. ( kitap önerileri 2019 )
Franz Kafka – Dönüşüm
Franz Kafka’nın 1915’te çıkan Dönüşüm adlı öyküsü, yazarın, anlatım sanatının doruğuna ulaştığı bir yapıt diyebiliriz. Küçük burjuva çevrelerindeki yozlaşmış aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar urcalayan bu uzun öykü, aynı zamanda toplumun dayattığı, işlevini çoktan yitirmiş kalıplara bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı bir biçimde ifade ediyor. ( kitap önerileri 2019 )
“Gregor Samsa’nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat ‘başkalaşım’dır O, insanlığını koruyarak bazı değişiklikler geçirmemiştir; artık farklı bir canlı türü olmuştur. Sonu gerçekten kitabın bittiğine üzülmenize neden olacak kadar anlamlı ve şok edici. Kitabı okuyup birazda üzerinde düşünüp anlarsanız etkisinde kalabilirsiniz. ( kitap önerileri 2019 )
Yeraltından Notlar–Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
“İnsan olmak, gerçek insan, etiyle kemiğiyle insan olmak bile bazen ağır gelir bize. Utanırız bundan, insan olmayı yüzkarası sayarız, benzeri olmayan toplumsal birtakım insanlar olmak için uğraşırız. Ölü doğmuş insanlarız biz ve uzun zamandır canlı babaların çocukları değiliz, giderek daha çok hoşlanıyoruz böyle doğmuş olmaktan. Zevk duyuyoruz bundan. Çok yakın bir gelecekte bir şekilde düşüncelerden doğmanın yolunu bulacağız.” ( kitap önerileri 2020 )
Dostoyevski’nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıt olan Yeraltından Notlar, Avrupa’daki büyük varoluşçu edebiyatı müjdeleyen bir roman. Kitap, okuruna “yeraltı” diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen kahramanın uzun, enterasan söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin başından geçen bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt. ( kitap önerileri 2019 )
Hayatı Yeniden Keşfedin: Jeffrey Young
Tatmin etmeyen ilişkiler, ansiyetelerle dolu bir yaşam, nedensiz yere diğerlerinden aşağı hissetmek…Bütün bunlar fark etmeden kabul ettiğimiz inanışlarımızı değiştirerek çözebiliriz aslında. Bu kendi kendine zarar verici düşünme ve hissetme kalıplarına “şema” adı verilmektedir. Yaşamı Yeniden Keşfedin, mutluluğa ulaşmanızı engelleyen bu girdaplardan nasıl kurtulacağınızı gösteriyor.
Kişiliğe işlemiş ve tedavisi zor sorunlar için geliştirilen ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış Şema Terapi’nin yaratıcılarından Jeffrey E.Young ve Janet S.Klosko, ilaçların yardımı ve uzun süren geleneksel terapiler olmadan, şemalarınızı testler aracılığı ile fark edip,Bilişsel Terapinin devrim niteliğindeki ilkeleri harika işlenmiş bir kitap sizleri bekliyor.
Kozmik Kahkaha- Vamık Volkan
Kozmik Kahkaha ile başlayan olgu öyküleri dizisi, hem sıradan okura hem psikanaliz öğrencilerine seslenmektedir. Bu olgu öyküleri dizisi ile, psikanalitik tedavi süreci, psikiyatri dışındaki insanlar tarafından da anlaşılıp değerlendirilebilecek. Olabildiğince teknik jargondan uzak durarak yazılan öyküler, sürükleyici ve etkileyici olduğu aşikar.
Kozmik Kahkaha’da, çocukluğunda yaşadığı örseleyici deneyimlerin izleriyle başa çıkmaya çalışan Jane’in öyküsünü şahit olacaksınız. Kitap, bu izleri yaşamından silerek ”büyümeye” çalışan Jane’in uzun ve zahmetli psikanaliz yolculuğunun; cinselliğe, hayata, aşka, kendisi ve başka insanlarla ilişkilerine bakışını değiştirmesinin, hayatı ”yük” olmaktan çıkarıp yaşamaya değer kılmasının hikayesini ele alıyor… ( kitap önerileri 2019 )
Mutluluk Tuzağı: Dr.Russ Harris
Bir ACT kılavuzu: stresi azaltmak, korkunun üstesinden gelmek ve tatminkar ve dolu bir hayat kurmak için kendindeliği baz alan devrim gibi bir program ( kitap önerileri 2020 )
Tartışma yaratan ama ufkunuzu açacak bu kişisel gelişim kitabında Dr.Russ Harris(M.D.), milyonlarca insanın farkında olmadan “Mutluluk Tuzağı”na nasıl düştüğünü ortaya ciddi delillerle koyuyor! Sonra da batı psikolojisini temellerinden sarsan, devrim niteliğinde yeni bir yaklaşım aracılığıyla, bu tuzaktan kurtulmanın etkili yöntemlerini sunuyor. Bakış açınızı değiştirecek bir kitap olduğundan emin olabilirsiniz.
İnsan Ne ile Yaşar – Tolstoy
Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Anna Karenina, Savaş ve Barış, Kreutzer Sonat ve Diriliş’in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara veren harika bir yazar. Bu dönemde yazdığı romanlarda yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurgu içinde ele aldı. Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını ustalığının bütün inceliğiyle işlerken, İnsan Neyle Yaşar? ile gerçek hayatı yansıtan tabloların içinde yeni bir ahlak anlayışını ortaya koymuş durumda. Kesinlikle okunacaklar listesinde olmalı.
Oğuz Atay – Tutunamayanlar
Tutunamayanlar, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri diyebiliriz. Berna Moran, Oğuz Atay’ın bu ilk romanını “hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı” olarak niteler. Moran’a göre “Oğuz Atay’ın mizah gücü ve duyarlığı ve kullandığı teknik incelikler, Tutunamayanlar’ı büyük bir yeteneğin ürünü yapmış, eserdeki bu yetkinlik Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırdığı ortada. “Küçük burjuva dünyasını ve değerlerini zekice alaya alan Atay, “saldırısı tutunanların anlamayacağı, rededeceği türden bir romanla yazar.” üstüne 20 yıl konuşulabilir. Öyle ki kitapla frekansınız bir ise yandınız demektir.Aklınızdan çıkmayacak yürüyüşler, bunalımlar…Daha önemli çok az eser var memlekette. Kesinlikle okumalısınız. ( kitap önerileri 2019 )
Ahmet Hamdi Tanpınar – Huzur
Huzuru okumadan önce onun ulaştığı noktalara yalnizca müzik ulaşmıştı diyeceksiniz. Yoğunluğunu tasvir etmek çok zor. Defalarca okunması gereken bir kitap olduğunu anlayacaksınız, Diğer anlayacağınız şey ise ahmet hamdi nin ve mümtaz ın ne güzel insanlar olduklarını. Kesinlikle okunacaklar listesine eklenmeli. ( kitap önerileri 2019 )
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) – George Orwell
George Orwell’in yazdığı distopik romandır. 2000’li yılların dünyasında yaşadıklarımızı en iyi anlatan romandır da diyebiliriz. İnsanların nasıl da apolitikleştirildiklerini, nasıl da her şeyden korkan bir hale getirildiklerini çok iyi anlatıyor. Okurken her satırı içinize işleyeceğinden etkisinden kurtulmanız da kolay olmaz. Hikayeye katılan “aşk hikayesi” ise işin tuzu biberi olduğu inkar edilemez. Okumadığınızı düşünmüyoruz ama eğer okumadıysanız vakit kaybetmemeniz gereken kitaplar arasında.
Kedi Beşiği – Kurt Vonnegut ( kitap önerileri 2019)
Kurt Vonnegut tarafından yazılan bir bilim kurgu türünde kitap. Piyasaya sürüldüğü 1963 yılında en iyi üç kitap arasına girmesi ve yılın en iyi kitabı seçilmesi zaten ne kadar başarılı bir kitap olduğunu ispatlıyor. Kitapta kahraman, Hiroşima’ya atılan ilk atom bombası ile ilgili bir kitap yazmak istiyor ve bunun için araştırma yapmaya başlar. Bombanın geliştiricilerinden birini araştırmakta; ancak adam ölmüş olduğundan ancak çocukları ile yazışarak bilgi edinebilmektedir. Kitapta bahsedilen önemli noktalarda Bokononism denen bir din ve Ice Nine (Buz dokuz) adında bir madde vardır. Bokononism tamamen zararsız yalanlardan oluşan bir din olarak betimlenir. Ice Nine ise donma sıcaklığı normal buzdan daha yüksek olan bir buz parçası ve su ile temas ettiğinde donmasına sebep olmaktadır. Hikaye bu iki konu çerçevesinde gelişmektedir. Sürükleyici bu kitap kesinlikle okunacaklar listesinde olmalı.
Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking
Bir editörünün tavsiyesi üzerine, kitaba E=mc² dışında hiç bir formül konulmamıştır. Hawking, kavramların daha kolay anlaşılabilmesi için metinleri resim, grafik gibi görsellerle zenginleştirerek, konuları basitleştirmeye çalışmıştır. Herkesin anlayabileceği bir dil kullanılarak sade bir anlatıma sahip bir kitap olmuştur.r. Bu okuyucunun bilime ilgisini arttırır ve asla karmaşık bir anlatımı yoktur. Okuma listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder ( kitap önerileri 2020)
Dünyada satış rekorları kıran bir kitabın Türkiye de değerinin yeterince bilinmemiş olması ne kadar üzücü bir durum olsada biz bu kitabımızı listemize ekliyoruz. Felsefeye ilgi duyan fakat nereden başlayacağını bilemeyenler için harika bir seçim. Okumanız gereken kitaplar arasında kesinlikle ilk sırada olmalı.
İnsanın Anlam Arayışı, Victor Frankl ( kitap önerileri 2020)
Kitabın ilk bölümünde yazar Nazi soykırımı sebebiyle Polonya’daki Auschwitz toplama kampına gönderilmesiyle başlayan özyaşam öyküsünü gerçekliğiyle bizimle paylaşmaktadır. Gaz odalarında, krematoryumlarda yapılan katliamlar, gardiyanların, ustaların tutuklulara davranışları, açlığın, susuzluğun raddeleri, yüreği fazlasıyla sızlatan işkenceler, tutukluların acıya karşı yükledikleri anlamlar ve davranışları ile karşı karşıya kalıyoruz. O kadar zorluğa rağmen kurtulanlar( kendisi de dahil) nasıl başardılar? cevabını acılarında bir anlamı olduğuna vurgu yaparak pozitif bir yaklaşımla ele alıyor, yer yer Nietzsche, Thomas Mann, Spinoza ve Dostoyevski’den alıntılarla düşüncelerini zenginleştirmiş.
Böyle Buyurdu Zerdüşt – Nietzsche ( kitap önerileri 2020)
Alışagelmiş söylemlerin dışına çıkan, düşünerek yaşamını önemini anlatan, insan hayatını daha da anlamlandıran bir başucu kitabını daha karşınızad. Akıcı, doyurucu ve zengin dili ile tüm dünyada onlarca yıldır okunan eşsiz bir eser. Nietzsche’nin düşüncelerinin en yüksek düzeye eriştiği olgunluk dönemi, ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ adlı bu eseri ile başlar. Bu eser, Nietzsche Felsefesi’nin de ana kitabıdır. Kesinlikle okuyun ne demek istediğimizi anlayacaksınız.
( kitap önerileri 2020)
Akış – Mihaly Csikszentmihalyi
Çağımızda yaşayan ortalama bir insanın sahip olduğu lüks ve konfora yüz yıl öncesinin kral ve kraliçeleri bile sahip değildi. Ancak tüm bu konfor artışına ve reel milli gelirlerin birkaç katına çıkmasına rağmen mutluluk oranları değişmiyor. Sayısız bilimsel araştırma paranın, daha lüks ve daha konforlu bir hayatın mutluluk getirmediğini net bir şekilde ortaya koymuş durumda. O zaman insanı gerçekten mutlu eden nedir? Yaşam kalitemizi ve hayattan aldığımız tadı artıracak bir yöntem var mı?
Dünyaca ünlü Akış teorisi, insanın gerçekte nasıl mutlu olacağını açık bir biçimde ortaya koyuyor. Mutluluk kontrolsüzce bir haz arayışından değil, bilinçli bir adanmışlıktan geçiyor. Diğer bir deyişle; Akış deneyiminden.
Mutluluğun gerçekten de bir sırrı var.
Zihnin Geleceği; Michio KAKU ( kitap önerileri 2020 )
Zihnin Geleceği, bir zaman yalnızca bilimkurgunun ilgi alanına giren konulara bilimin çerçevesinden bakıyor. Telepati, zihin kontrolü, avatarlar, telekinezi ve hafızanın ya da rüyaların kaydedilmesi gibi konularda, dünyanın önde gelen laboratuvarlarında yürütülen en son araştırmaları ve şaşırtıcı sonuçlarını sunuyor. Zihnin Geleceği, sinirbilimin sınırlarının zorlandığı, olağanüstü bir yolculuk. Dr. Kaku, insan beyninin bilgisayarlara yüklendiği, duyguların ve düşüncelerin bir beyin ağında toplandığı, kavrama yeteneğini geliştiren ilaçların olduğu, bilincin evrene gönderilebildiği, hatta ölümsüzlüğün sınırlarının zorlandığı bir geleceği bilimin kurgusuyla sunuyor.
( kitap önerileri 2020)
Boş Sayfa, İnsan Doğasının Modern İnkarı; Steve Pinker
Dil ve zihin konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Steven Pinker, Boş Sayfa’da insan tabiatı tartışmasını ve bunun ahlaki, duygusal, siyasal renklerini inceliyor. Kendine özgü bir mizah duygusuyla ele aldığı konular hakkındaki düşüncelerini berrak bir şekilde ifade eden Pinker, geçen yüzyılda birçok aydının kabul ettiği ve zihnin doğuştan gelen özellikler barındırmadığını söyleyen “boş sayfa” öğretisinin, “insanlık” dediğimiz ortak değerlerimizi ve bireysel tercihlerimizi inkâr ettiğini öne sürüyor. Pinker ayrıca, “boş sayfacıların” toplumsal sorunları nesnel bir şekilde çözümlemek yerine avutucu sloganlarla yetindiklerini; siyaset, şiddet, çocuk yetiştirme ve sanat anlayışlarımızı çarpıttığını savunuyor. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerini suçladıkları “insan doğası” tartışmalarına soğukkanlılık ve akılcılık şırınga eden Pinker, bilim ve sağduyuya dayalı bir insan doğası anlayışını dürüstçe kabul etmenin önemini vurguluyor.
Tüfek, Mikrop ve Çelik; Jared Diamond
“Bu kitap tüm kıtalardaki insanların on üç bin yıllık kısa tarihi. Herkes ve her şey anlatılıyor. Farklı kıtalardaki farklı toplumların farklı gelişmelerini ikna edici ve bilimsel bir şekilde açıklayarak ırkçı yaklaşımları yerle bir ediyor… İlk iki sayfayı okuduktan sonra elinizden bırakamayacaksınız.”
-Paul R. Ehrlich, Stanford Üniversitesi-
“Büyüleyici… İnsanlık tarihini anlamak için bir temel oluşturuyor.”
-Bill Gates-
“Büyük soruların ve büyük cevapların kitabı.”
-Yuval Noah Harari-
“İnanılmaz derecede kapsamlı bir kitap. Jared Diamond diğer birçok yazarın başaramadığını başarıyor ve altı yüz sayfa içinde tüm dünyanın tarihini başarılı bir şekilde anlatıyor. Son yıllarda insanlık tarihi hakkında basılmış en önemli ve okunaklı kitaplardan biri.”
-Nature- ( kitap önerileri 2019 )
İki Şehrin Hikayesi- Charles Dickens
Dünya edebiyatının en önemli klasik yapıtlarından biri olan İki Şehrin Hikâyesi, Paris ve Londra arasında gelişen olay kurgusuyla, tarihin en hareketli anlarından birinin, Fransız Devrimi’nin ekseni etrafında biçimlenir. Edebiyat dünyasının “Dickens’ın en büyük tarihî romanı” olarak, yazarın kendisinin ise “Yazdığım en iyi hikâye” diye tanımladıkları yapıt, Fransız Devrimi ile Terör Dönemi kargaşasında yaşamak zorunda kalan bir grup insanın özel yaşamlarını aktarırken, dönemin acımasız toplumsal koşullarını da irdeler. ( kitap önerileri 2020 )
Hapsedildiği Bastille zindanından kurtarılan Doktor Manette ile iş işten geçmeden İngiltere’ye göndermiş olduğu kızının on sekiz yıl sonra buluşmaları ve Londra’da yeni bir yaşam kurmaları; sevgi, dostluk, özveriyle örülmüş bu yaşamın Paris’te gelişen devrim dalgasının haberleriyle gölgelenişi, iki şehri yansıtıyor okuyucuya. Paris’teki karanlık günlerin karşısında Londra’daki aydınlık ve dingin günler yer alıyor. Ancak her iki şehir de karanlığın içinde umudu, aydınlığın içinde hüznü taşıyor. ( kitap önerileri 2019 ) https://www.stabilhayat.com/ders-uygulamalari/ https://www.whatshouldireadnext.com/ https://jamesclear.com/best-books https://bookriot.com/2019/01/16/best-book-recommendation-sites/