Migrene ne iyi gelir ? En Kapsamlı Rehber Sizlerle

Günlük hayatın yoğunluğu, iş yaşamının stresi ve kaotik şehir hayatı migreni en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri pozisyonuna getirmiş durumda. Aralıklarla ataklar yapan, başın genellikle bir tarafında zonklayıcı bir ağrıyla birlikte görülen ve ciddi iş gücü kaybına neden olan insan hayatını çok olumsuz etkileyen şiddetli bir ağrı grubudur. Migreni olan kişilerin günlük yaşamı, yeni bilgiler öğrenme, konsantrasyon, algılama, insan ilişkileri olumsuz etkilenir. O zaman migrenden kurtulmak için hazırladığımız migrene ne iyi gelir ? Migrene iyi gelen her şey burada sizlerle Başlayalım..

migrene ne iyi gelir
migrene ne iyi gelir

Öncelikle Migren Nasıl Oluşur?

Beyin üzerinde ki kan damarlarının anlık olarak kasılması sonucu migren ortaya çıkar. Kan damarlarının kasılması ile birlikte beyne giden kan ve oksijen miktarında azalma meydana gelir. Bu durumda beyin daha fazla kan ve oksijen ihtiyacı olduğu sinyalini gönderince kan damarları genişler ve bunun sonucunda zonklama tarzında ağrılar hissedilmeye başlar.

Hangi Durumlarda Migrenden Şüphelenmeliyiz ?

1- Şiddetli hissedilen baş ağrısı: Migren ağrıları diğer baş ağrılarından en büyük farkı daha şiddetli olmasıdır. Hastadan hastaya değişse de migrenin yol açtığı ağrılar kişinin tüm yaşamını etkileyecek düzeydedir.

2- Görme bozuklukları: Işığa karşı aşırı hassasiyet gösteren migren hastaları, çeşitli görme kusurlarıyla uğraşabilir. Bulanık ve çift görme bu kusurlar arasında sıralanabilir.

3- Mide bulantısı: Bazen kusmaya varan mide bulantıları genellikle akut seviyedeki migren hastalarında görülebilir.

Migren Hastaları Bunlardan Uzak Durmalı

migrene ne iyi gelir
migrene ne iyi gelir
  • Ne kadar çağımızda uzak kalmak imkansız olsada : Stres
  • (STRESLE NASIL BAŞA ÇIKILIR MERAK EDİYORSANIZ TIKLAYIN)
  • Uzun süre susuz kalmak.
  • Düzensiz uyku saaatleri
  • TV-Bilgisayar başında uzun süre zaman geçirmek
  • Bazı yemek öğünlerini atlama
  • Fazla miktarda kafein alımı (kola, kahve vs.)
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı
  • Belirli yiyecekler :peynir, pizza, çikolata, dondurma, et, yoğurt, bazı baharatların tetiklediği gözlenmiştir. ( Özellikle sert ve çedar peynir çeşitlerinde, feniletilamin çikolatada, oktopamin turunçgillerde ve histamin kırmızı şarap ve birada bulunmaktadır. Kafein bağımlılığı, aşırı kahve tüketimi de şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı ve migren ile ilişkilendirilmektedir)
  • Hava değişiklikleri, yaşam alanlarının yeterince havalandırılmaması
  • Seyahat Etmek
  • Alkol: Kırmızı şarap, bira, viski ve şampanya gibi alkoller kolaylıkla migren ağrısını tetikleyebilir.
  • Gıda koruyucuları: Gıda koruyucuları içlerinde bulunan nitratların damarları genişletmesi nedeniyle migreni tetiklerler.
  • Soğuk gıdalar: Özellikle vücut ısısının yükseldiği egzersiz, yürüyüş esnasında ya da sıcak havalarda tüketilen soğuk havalar bazı kişilerde migren ağrısına neden olabilir. Özellikle alın ve şakaklarda hissedilen ağrı genellikle birkaç dakika sürer.
  • Bunların yanında çok soğukta kalmak da migreni tetikleyebilir.

BOYUN AĞRISI ŞİKAYETİNİZ VARSA TIKLAYIN..

Migrene ne iyi gelir?

migrene iyi gelen şeyler
migrene iyi gelen şeyler

Yukarıda ki faktörlerden uzak kaldıktan sonra bunlarda migren ağrısını hafifletebilir.. Gün içinde bol bol su için. Vücudun ihtiyacı olan suyu vermemek migren ağrılarını tetikliyor. Bu yüzden migren ağrıları çekiyorsanız içtiğiniz su miktarını artırmanız daha da önemli hale geliyor. Rahatlatıcı etkilerinden dolayı gün içinde birkaç fincan melisa, papatya gibi bitki çaylarından da içmeyi tercih edebilirsiniz.

Hemofiliniz, kronik böbrek rahatsızlığınız, varisiniz yoksa bir dilim taze zencefili ağzınıza alıp çiğneyebilir veya zencefil çayı tüketebilirsiniz.Açlık kan şekerindeki düşmeler migren ağrılarının artmasına sebep oluyor. Dolayısıyla açlık kan şekerinizi dengede tutmak için günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını almanız, dengeli beslenmeniz ve vücudunuzu aç bırakmamanız gerekiyor. (migrene ne iyi gelir)

Migren Depresyona Neden Olur Mu?

Kronik migren ağrıları olan kişilerde depresyon ve anksiyete belirtilerine daha çok rastlanır. Kronik migrenin tanımı ise 3 ay süre ile, iki günde bir veya daha sık baş ağrılarına sahip olmanızdır. Migren ağrılarınız kronik olmasa da eğer depresyon ve anksiyeteye sahipseniz bu durum migren ağrılarınızın artmasına neden olur. Migren tedavisinde depresyon ve anksiyetenin de tedavi edilmesi çok önemlidir.

Doğru Beslenerek Migrenden Kurtul

Magnezyum ve B vitamini açısından zengin olan besinler de migren ağrılarına olumlu etki gösteriyor. Yeşil sebzeler, portakal, kepekli tahıllar, kabak ve brokoli migren ağrılarına iyi gelen besinlerden. Bu yüzden migren diyetinde bu besinlere yer vermek oldukça önemli.

Yine günde iki tatlı kaşığı kadar keten tohumunu beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Karbonhidrat tercihinizi ise basit karbonhidrattan yana değil, kompleks karbonhidratlardan yana kullanmalısınız.

BU ARADA EN ETKİLİ DİYET YAZIMIZA BAKTINIZ MI?

Migren Tedavisi

migrene ne iyi gelir
migrene ne iyi gelir

Migren tedavisinde ilk süreç, migren hastasının şikayetleri doktor tarafından değerlendirildikten sonra klinik olarak tanı konulmasıdır.  Beyne ait bazı hastalıklardan şüphelenildiği zaman bunları dışlamak üzere incelemeler yapılması gerekmektedir.

Tekrarlayıcı baş ağrısı olan hastalara hiç olmazsa bir kez beyin görüntülemesi (beyin tomografisi) yapılarak migreni taklit edebilecek bazı hastalık şüpheleri var mı kontrol edilmeli. Uygun tedavi ile hastalar migren ataklarından kurtulabilirler. Migren tedavisinde migren tanısı konduktan sonra ağrılar seyrek ise; ağrı ataklarını geçirmeye yönelik kriz tedavisi planlanır. Haftada 1-2 kez veya daha fazla atak olduğunda koruyucu tedavi yapılmalıdır.

Migren tedavisinde bazen sadece migreni tetikleyen faktörlerin (açlık, uykusuzluk, hormon kullanımı gibi) ortadan kaldırılmasıyla ağrı atakları kaybolabilir veya sıklığı, şiddeti azaltılabilir. Bununla beraber uzman kontrolünde kullanılan ilaçlar da migren tedavisinde çok önemlidir. Günde sadece bir kez doktor kontrolünde alınan ilaçlarla yıllar boyu ağrısız bir yaşam sağlanabilmektedir.

Migrene ne iyi gelir?

Migren İlaçları

Migren tedavisinde ilaç kullanmak ilk akla gelen koruyucu yöntemlerden biri olsa da mutlaka uzman bir doktorun gözetimi altında kullanılmalıdır. Doğru migren ilaçları migren ataklarını sonlandırabilir. Migren ağrınıza eşlikçi bir bulantınız da varsa bulantı ve migren ağrısını önleyen ilaçları bir arada kullanmak faydalı olabilir. Ancak eş, dost tavsiyesi ile migren ilacı kullanılmamalıdır. Arkadaşınıza iyi gelen bir migren ilacı size iyi gelemeyebilir.

Migren ilacı kullanıyorsanız dikkat etmeniz gerekenlerin başında ilacı her zaman yanınızda bulundurmanız gerektiğidir. Atak belirtilerini anlar anlamaz migren ilacını kullanmanız sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. Ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olur.  Aynı şekilde haftada 2- 3 gün migren ilacı kullanmak da bir süre sonra vücutta tolerans geliştireceği için migren ağrınızın nedeni haline gelmeye başlarlar. Bu da migren tedavisini daha da zorlaştırabilir. (migrene ne iyi gelir)

Eğer migren ilaçları işe yaramıyor ve ataklar çok sık ve şiddetli şekilde ilerliyorsa “koruyucu tedavi” denemelisiniz. Koruyucu tedavi sırasında alınan ilaçlar ağrı kesici ilaçlardan farklı olup, daha çok migren eşiğini yükseltmeye yöneliktir.

UYARI ! (migrene ne iyi gelir)

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir” (migrene ne iyi gelir) https://www.webmd.com/migraines-headaches/ss/slideshow-home-remedies-for-migraines https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/in-depth/migraines/art-20047242 https://www.medicalnewstoday.com/articles/322814.php#1 https://www.healthline.com/health/migraine/what-to-eat-when-you-have-a-migraine https://www.nhs.uk/conditions/migraine/treatment/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir