Minimalist Yaşam : Az Daha Çoktur..

Minimalist yaşam

Herşeyi biriktiren ve tüketici olmakla övünen bir dünyada yaşıyoruz. İnsanlar artık tüketici olmakla övünüyor kim daha pahalı yaşıyor bunun yarışını veriyorlar. Minimalizm ise çevremizde süregelen aç gözlülüğü durdurmanın bir yoludur. Radyo ve televizyonda gözümüze sokulan reklamlara karşı koyabilmektir. Minimalist bir hayat yaşamak, ihtiyacımız olmayanlardan kurtulmak ve sadece gerçekte ihtiyaç duyduklarımıza odaklanmak. Burada bunu tartışacağız. Yeni bir şey aldığınızda, eski bir şey gitmek zorundadır. Bu şekilde gerçekten neye ihtiyacınız olup olmadığına karar verip yaşam alanlarınızı bu kargaşadan kurtarabilirsiniz. Sadelik ve nesnelliğin anlam kazandığı minimalizm akımı, günümüz tüketim toplumuna güçlü bir alternatif olarak altın çağını yaşıyor. Minimalist yaşam ile ilgili herşey bu yazımızda..

Sadeliğin Hazzını Tadın

Minimalist bir yaşam tarzı, sade bir hayat sürmektir. Daha az temizlik ile uğraşmanın yanında daha az stres ve, daha düzenli bir ev ve daha fazla para gibi bariz faydalarının yanında daha derin ve hayatınızı komple değiştirecek ciddi avantajları da vardır. Daha az eşya ile yaşamanın faydalarından sadece bazılarını düşünün…

Gerçekten Önemli Olan Ne

Gereksiz olan çekmece ve dolapları elden çıkarmak size daha çok alan ve huzur sağlayacaktır. Klostrofobik duygulardan kurtulur ve aslında tekrar nefes aldığınızı hissedeceksiniz. Odalarınızı eşyalar yerine mutlu anılarla doldurun.

Özgürlüğü Tadın

minimalist yaşam
minimalist yaşam

Eşya istiflemek sizi ağırlaştırır ve bir çapa gibi dibe çeker. İnsanlar her zaman eşyalarını kaybetmekten korkar, halbuki bilinçli bir şekilde elden çıkardıklarında daha önce asla hissetmedikleri bir özgürlük hissi yaşayacaklardır: Hırs, borç, obsesyon ve aşırı çalışmadan arınılmış bir hayatın tadı inanın sizin için farklı olacaktır. 

Yaşamayı Hatırlayın

Kazandığınız özgürlük size daha fazla kendinize ayırabileceğiniz vakit kazandıracaktır. Kazanılan bu zamanı yapmak isteyip de ertelediğiniz aktiviteler için harcayabilirsiniz. Herkes, her zaman yeterince zamanı olmadığından şikayet eder. İşte size bir fırsat! Sağlığınıza özen göstermek ya da yeni ilgi alanları geliştirmek, bunun yanında daha bir çok aktivite

Odak Noktanızı Eşyalara değil Hayata çevirin !

Etrafınızda biriktirdiğiniz tüm maddeler aslında oyalanmanın bir yolu, içinizdeki boşluğu doldurmanın bir yolu… Para, mutluluk satın alamaz ama konfor satın alabilir. Gerekli olan konfor sağlandıktan sonra, parayla ilgili takıntılar  artık bitirilmelidir. İnsanlar medya aracılığı ile sürekli satın almaya yönlendirilir. Bizce artık güdülmeyi reddedin. Tüketim çılgınlığının bir parçası olmayın. İhtiyaçlarınızı karşılayın ve sonrasında daha çok paranın değil, daha büyük mutlulukları kovalamaya başlayın.

Stresi bitir !

Maddi şeylere tutunmak sizi sürekli bir stres haline bürüyecektir. Nedeni ise çok basit ; sahip olmak, kaybetme endişesini de beraberinde getirir. Hayatınızı basitleştirerek bu endişelerden otomatik olarak kurtulur ve daha sakin, huzurlu olursunuz. Endişelenmeniz gereken ne kadar az şey olursa, kafanız da o kadar rahat olur. Artık gereksiz kaygılardan kurtulma zamanı.

Mutlu OL

Gereksiz her şey hayatınızdan çıkmaya başladıkça fark edeceksiniz ki mutluluk da kendiliğinden gelecek. Hayatın ve yaşamınızın gerçek anlamını daha net görebilir ve eşyalar yerine kendinize daha rahat odaklanabilirsiniz. Daha verimli olarak, önceliklerinize odaklanarak, koşuşturmaktan vazgeçip keyfini çıkararak mutluluğu yakalamak daha kolay olacaktır. Minimalist yaşam tarzı bireysellik ve kendini güveni arttırır. Bu da mutluluk peşindeki seni daha öz güvenli kılacak ve daha güçlü adımlar atmanı sağlayacaktır.

NERDEN BAŞLAYALIM

minimalist yaşam
minimalist yaşam

İhtiyacınız olmayan şeylerin bir listesini Çıkarın

Son bir yıldır kullanmadığınız eşyalarınız, muhtemelen evinizde fazladan bir sürü yer kaplıyordur. Bunların bir listesini yapın ve ihtiyaç sahiplerine vermeyi veya atmayı düşünmeye başlayabilirsiniz.

Aynısı olan eşyalarınızdan kurtulun

Kaç tane kot pantolona gerçekten ihtiyacınız var? Mutfağınızdaki tabak-çanak setlerinin hepsi işinize yarıyor mu? Birden fazla olan eşyalarınızı belirleyip bunlara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyice düşünün. Kullanmadıklarınızdan kurtulma fikrine açık olun.

Kağıtlara bir dur deyin

Birçok şirket bugünlerde kağıtsız fatura kesmeye başladı bile. Doğum sertifikası veya sigorta belgeleri gibi önemli parçalar dışında hangi kağıtları saklamanız ve hangilerini atmanız gerektiğine karar verin. Bankacılık işlemlerinizi ve fatura ödemelerinizi online yapın. Ve size faturalarınızın Mail edilmesini isteyin.

Evinizi dağınıklıktan arındırın

blank

Yaşam alanınızın dağınık olması çoğu zaman zihninizi de rahatsız eder. Bu yüzden tüm odalarınızdaki dağınıklıktan kurtulun. Ve eşyalarınızı azaltacağınız için evde ki dağınıklık oranı azalacaktır. Bunun yanında sizde evde düzenli olursanız gerçekten hayatınızda düzen ve huzura kavuşacaktır.

Yemeklerinizi basitleştirin

Alışveriş yaparken fazla yiyecek satın almayın, çabuk bozulabilecek yiyecekleri bozulmadan tüketin ve bozulanları bekletmeden atın. Daha küçük porsiyonlarda yemek yapın, bu şekilde yiyecekleriniz gereksiz yere israf olmayacaktır.

Çantanızdaki fazlalıklardan kurtulun (minimalist yaşam)

minimalist yaşam
minimalist yaşam

Minimalist yaşam tarzını seyahatlerinize ve günlük gezintilerinize de uygulayın. Çantanıza veya bavulunuza sadece gerçekten ihtiyacınız olan eşyaları yerleştirin. Fazla yükünüz olmadığında seyahatlerinizin daha keyifli geçtiğini hissedeksiniz.

Giysi dolabınızı düzenleyin (minimalist yaşam)

Minimalist olmak, kötü ve kalitesiz giyinmek anlamına gelmez. Ancak dolabınızdaki giysileri her şeye uyacak temel renk ve parçalardan oluşturmanız sizin için çok faydalı olacaktır. Giysi dolabınızda bir gün giyme ihtimaliniz olan giysileri değil, gerçekten giydiğiniz kıyafetleri sadece tutarsanız sizi gereksiz eşyalardan kurtarır.

Alanları küçültün (minimalist yaşam)

Evinizde veya arabanızda kullanmadığınız alanlar varsa, daha pratik olacak şekilde bu alanları küçültmek hayatınıza sade  ve huzurlu hava katacaktır. Üstelik bu şekilde para da biriktirebilirsiniz. Daha fazla boş alanın daha iyi olacağı düşüncesini bir kenara bırakın. Ve unutmayın; daha küçük alanları idare etmek her zaman rahattır.

Yenisi içerideyse eskisi dışarıda kuralını benimseyin (minimalist yaşam)

Minimalist bir yaşam tarzını benimseyen ünlüler arasında Steve Jobs ve Mark Zuckerberg de var. Peki minimalist bir hayat mümkün mü? (minimalist yaşam)

Minimalizm denilince akla ilk bir “sanat akımı” gelse de aslında böyle olmadığını yukarıda gördük. Günümüzde pek çok taraftarı bulunan ve bir yaşam felsefesi haline gelen minimalizm aynı zaman Modern sanat ve müzikte, 60’lardan itibaren hayat bulan minimalizmi, sadelik ve nesnelliğin anlam kazandığı bir akım olarak nitelendirmek mümkün. Yaşam felsefesi olarak ise yalnızca ihtiyaç duyulan şeylere odaklanmanızı, ihtiyaç duyulmayanları da tamamen yaşamdan çıkarmayı öğütler. Platon’un şu sözü minimalist yaşam tarzını çok iyi tanımlar:

“Önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır. (minimalist yaşam)

minimalist yaşam
minimalist yaşam

2. yüzyılda Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius, minimalist yaşamı destekleyen Stoic felsefe (Kıbrıslı Zenon‘un kurduğu Stoacılık, en basit haliyle; insanın temel amacının mutluluk olduğunu savunan Helenistik bir felsefe akımıdır) üzerine meditasyon yaparken Batı felsefesinin babası Sokrates (Socrates), maddi arayışlardan ziyade erdemin peşinde olunması gerektiğini savunmuştur. (minimalist yaşam)

Evinde yalnızca bir Einstein tablosu, bir lamba, sandalye ve bir de yatak olan Apple’ın kurucusu Steve Jobs, iş hayatından özel yaşamına minimalizmi benimsemiş en ünlü isimlerden biri. Onun minimalizme düşkünlüğünü, tasarımlarında da görüyoruz, öyle değil mi? Steve Jobs, “karmaşıklık”ları basitleştirmede ustaydı. (minimalist yaşam)

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in de iş yaşamından özel yaşamına, minimalist felsefeye uygun yaşayan en ünlü isimlerden. Yıllarca tişört/ pantolon/ terlik ya da sneaker gibi adeta onun üniforması haline gelen giyim tarzıyla eleştirilse de Zuckerberg, giyim kuşam için zaman harcamamayı tercih ettiğini dile getirmekten çekinmemiştir. (minimalist yaşam)

MİNİMALİST BİR ÇALIŞMA MASASI… (minimalist yaşam)

minimalist yaşam
minimalist yaşam

Steve Jobs’ın hayran olduğu bilim adamı Albert Einstein da basit bir hayat sürdü ve çok az kıyafeti olduğu da biliniyor. Yalnız tutkun olduğu puro, kahve ve müzik için para harcardı, ünlü fizikçi… Burada minimalizme dair önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var: Sadelik, basitlik olarak algılanamaz. Önemli olan, yaşama konfor ve kalite katabilmektir. (minimalist yaşam) bknz. (minimalist yaşam)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir