Mutluluk Hormonu Serotonin Nedir ? DEV REHBER !
Mutluluk Hormonu Serotonin Nedir?

Mutluluk Hormonu : Serotonin
Serotonin adı verilen,ve doğal olarak vücut tarafından üretilen, dışarıdan alınacak her hangi bir besinde bulunmayan “mutluluk” hormonumuzdan bahsedeceğiz. Tabi ki sadece Serotonin hormonu değil bunun yanında diğer mutluğa etki eden hormonlar bu yazımızda. Hormonunun yeteri kadar salgılanmaması sonucunda; stres, depresyon, yeme bozukluğu ve uykusuzluk gibi daha bir çok soruna yol açıyor. Bununla birlikte yeterli miktarda serotonin yani mutluluk hormonu olmazsa kronikleşen migren atakları, hiç azalmayan baş ağrıları, insülin direnci, hiperaktivite ve çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite bile tetiklenebiliyor. Bunun tam tersi durumu incelersek serotonin hormonu yükseldiğinde, mutluluk, moral, motivasyon, enerji miktarı yükselme gözlenirken kişinin iştahı ise gereğinden fazla artmaması bu hormonun güzel taraflarını açığa çıkarıyor.

İşte tüm hücrelerimizde içinde mevcut olann serotonin hormonu özellikle de bağışıklık sistemimizin güçlü ya da zayıf olmasında ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu kadar önemli olan serotonin, vücud da kendi kendine üretiyor, fakat biz yediğimiz içtiğimiz besinlerle vücudun serotonin hormonu üretmesini çok basit bir şekilde destekleyebiliriz. Sadece beslenme şeklimizle, beslenme içeriğimizle serotonin hormonu arasındaki ilişki ise biraz çetrefilli gözüküyor. Zira bazı kişiler çok mutlu olduklarında iştahları açılması, bazıları da mutluluktan yemek akıllarına bile gelmemesi durumları içinden çıkılması zor bir hale getiriyor. Yine aynı düzlemde bazı kişiler mutsuzken kendini yemeye, içmeye, kaloriye adar, bazılarının ise mutsuzlukta boğazından bir yudum su bile geçmez.
Serotonin nasıl artar ya da azalır?

Vücudumuzda serotonin hormonunun oluşturulma düzeyi pek çok faktöre göre değişmesi bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Mesela açken, mutsuzken, stres altındayken, yorgunken, ilaç kullanıyorken, kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonu azaldığında serotonin hormonun da doğru orantılı olarak azaldığı. Ancak mutlu, huzurlu, tok ve rahat ortamlarda, durumlardayken serotonin hormonu da arttığı gözlemlenmiştir.
Peki bu hormon vücumuzun neresinde salgılanıyor dersek..

Beyinde salgılanan serotonin hormonu , merkezi sinir sisteminde ve mide-bağırsak kanalında bulunuyor. Serotonin, yani mutluluk hormonu o kadar önemli ki eksikliği, depresyon başta olmak üzere birçok mental sorunun kapısını araladığından yukarıda bahsetmiştir. Oysa ki doğal ve etkili yöntemlerle serotonin seviyesi artırılabilir. Ne yapmalıyız? İşte yanıtı:
Mutluluk hormonu dediğimiz ‘serotonin’, beynin çalışmasında ciddi rol oynuyor. Sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevli olan bu hormonumuz, beyinde salgılanır; vücudun farklı yerlerinde de üretilir, merkezi sinir sisteminde ve mide-bağırsak kanalında da bulunur. Merkez sinir sistemindeki ‘serotonin’ uyku, iştah, hafıza, cinsel ve sosyal davranışlar, ruh hali üzerinde etkili olurken mide-bağırsak kanalındaki ‘serotonin’ ise sindirimi düzenler. Dolayısıyla eksikliği de birçok ciddi soruna yol açmaktadır.
Geçelim Mutluluk Hormonlarını Nasıl Yükseltebiliriz?
Vücudumuzda fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak gerçekleşen her bir etkinlikte hormonlarımızın dolaylı yoldan etkilenmektedir. Tüm hormonlarımızın az ya da çok salgılanması, dengesinin az da olsa bozulması tam anlamıyla bütün sistemimizin bozulmasına neden olur. Doğumdan itibaren büyümek, gelişmek, gülmek, ağlamak, üremek ve saymadığımız milyonlarca oluşum bütünüyle hormonlarımızın etkisi altında gelişiyor. İşte bu bağlamda size günlük hayatımızda daha çok çikolata ile bağdaştırmaya alıştığımız mutluluk hormonundan bahsedeceğiz.

Serotonin, beynin kendi fonksiyonları doğrultusunda kendi kendine salgılandığınından bahsetmiştik. Bu hormonun üretimini arttırmak için sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek, beslenme programımıza özellikle kırmızı renk içeren doğal besinler tüketilerek serotonin hormonu salgı düzeyini artırmak mümkün. Bunun için başta vücudumuzu, metabolizmamızı hastalıklardan korumak, bunun için de bağışıklık sistemimizi sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşamla güçlendirmek gerekiyor. Bununla birlikte özellikle çok stresli, mutsuz günlerde ekstra olarak çinko ve betaglukan takviyesi almak sizin için çok yararlı olacaktır.
Depresyon Kapıda mı?

Mutluluk hormonu üretmek için vücut tarafından sentezlenemeyen bir amino asit olan triptofanı kullanan beyin, bu amino asit açısından yetersiz bir beslenme düzeni olduğunda sinyal vermeye başlar: Depresyon artık kapıdadır! Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu, panik ve hatta aşırı asabiyet de bile neden olabilir. Bu mental bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu beyindeki serotonin düzeyini yükseltmeyi amaçlamaktadır zaten.
(mutluluk-hormonu-serotonin-nedir)
Serotonin seviyesini artırmanın doğal yolları da var. Beslenme alışkanlıklarından gündelik rutine, mutluluk hormonunu artırmanın doğal ve pratik yollarını sizler için listeledik..
Beslenme Düzeninizi Değiştirerek başlayın

Hindi eti, yumurta, süt, sığır eti, kuzu eti, tavuk veya balık… Hayvansal protein, güvenilir bir triptofan kaynağı olduğu aşikar. Günlük yemek listenizden bu besinleri eksik etmememiz gerekiyor. Ayrıca beslenme rutini söz konusu olduğunda deniz mahsullerinin önemi de yadsınamaz. Sofranızdan eksik etmeyin çünkü hepsi birer triptofan kaynağı. Karbonhidratları da tamamen kesmeyin, düşük karbonhidratlı öğünleri tercih edin. Zengin bir kahvaltı, çoğu doktorun önerisi… B vitamini içeren besinleri öğle öğününde tercih edebilirsiniz. Örneğin; pirinç, muz, makarna ve avokado B6 açısından zengin; kırmızı et ve karaciğer ise B12…
(mutluluk-hormonu-serotonin-nedir)
Zerdeçalın ise doğal bir antidepresan olduğunu hatırlatmakta fayda var. İçerisindeki ‘curcumin’ adlı maddenin iyileştirici etkisi olduğu biliniyor. B6 Vitamini, diyet lif, bakır ve potasyum açısından zengin ve serotonin salgılanmasını sağladığı da bir gerçek. Kırmızı et ve yumurtaya çok yakışır, deneyin!
Kahve konusunda ise farklı görüşler var. Hatta serotonini tükettiğini söyleyen alternatif tıp uzmanları yok değil. Yapılan yeni bir araştırmaya göre kafein, kobay farelerin beyninde, serotonin düzeyini artırdı. Aynı zamanda beyni, serotoninin etkilerine karşı daha duyarlı hale getirdiği görüşü de bu araştırma sonucunu destekler nitelikte.
Gün Işığından Faydalanın

Güneş ışığı serotonin sentezinin doğrudan tetikleyicisi. Ne kadar parlaksa, serotonin üretimi de o kadar yüksek… Yalnız 40 derece sıcaklıkta yürümek anlamına da gelmiyor bu… Şöyle ki bulutlu, geç sonbaharın ilk gününde dışarı çıkmak da ‘doğal ışık’tan yararlanmanızı sağlar. Kış aylarının serotonin seviyesi açısından daha kötü olmasının başlıca nedeni, insanların kötü hava koşullarından dolayı dışarı çıkmak istememesinden kaynaklanıyor. Siz mümkün olduğunca temiz havada yürüyüş yapın. İdeal ışık ise gün doğumundan hemen sonra… Güneş gözlüğüne ihtiyacınız yok, 10-15 dakikalık tempolu bir yürüyüş ideal.
D Vitamini Alın

Besin takviyelerinden söz etmiyoruz, doğal gün ışığından söz ediyoruz (Eksikliği hissedildiğinde, doktor tavsiyesi ile almak mümkün). Gün ışığından yararlanın demiştik ya… Birkaç yüzyıl öncesine kadar zamanının çoğunu dışarıda geçiren insanoğlu, şimdi ise ofislere hapsolmuş durumda. Vaktiniz elverdiği ölçüde dışarı çıkın, kısa yürüyüşler yapın. Güneş, en iyi D Vitamini kaynağı, yaz-kış bunu kulağınıza küpe yapın!
Harekette Bereket Var

Birçok araştırma sonucuna göre düzenli egzersiz, serotonin miktarını artırıyor. Canınız hareket etmek istemediğinde bile egzersiz yapmaya üşenmeyin çünkü egzersiz yapmak istememenizin bir nedeni de vücudunuzdaki serotonin seviyesinin düşüklüğü olabilir. Haydi, son bir gayret! Elinizdeki mısır cipsini bırakın, televizyonu kapatın ve egzersiz yapın. Diyelim ki koşmak size göre değil ya da ağır egzersizler… Basit egzersizler ve yoga hareketleri de mutluluk hormonunu artırabilir. Sabahın ilk ışıklarında basit vücut egzersizlerini alışkanlık haline getirin, akşam iş çıkışı da yoga yapabilirsiniz.
Masaj Yaptırın
Kimine göre masajın en önemli özelliği ‘iyi hissettirmesi’… Başka da bilinen bir yararı olmadığı söyleniyor ama… Mesele de bu değil mi? Çünkü masaj yaptırmak, serotonin seviyesini yüzde 28 oranında artırıyor.
Serotonin hormonunun az ya da çok salgılanması neye sebep olur?

Serotonin hormonu az miktarda salgılanan kişilerin ortak özellikler; agresif, depresif, sinirli, beslenme ve uyku bozukluğu şeklindedir. Yeterince veya fazla salgılanan serotonin hormonu da; dengeli bir iştah, daha huzurlu bir ruh hali ve mutlu bireyler demektir. Serotonin hormonu salgılanma düzeyi ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişki de, aslında daha çok sağlıklı beslenip beslenmeme boyutundadır. Sağlıksız beslenen kişiler, kolay hasta olurlar, vücutlarının, metabolizmalarının dirençsizliği de onları mutsuz eder. Yeterli beslenmeyen kişilerin beyni de serotonin hormonu salgısını düşürür.
Bir başka mutluluk hormonu : Endorfin (mutluluk hormonu serotonin nedir)
Yine bir mutluluk hormonu olan endorfin, elbette ki hormon bezlerinden salgılanır, ancak bunun salgılanma düzeyi ve durumu beyin tarafından kontrol edilir. Endorfin hormonu da tıpkı serotonin hormonu gibi vücut tarafından üretilmektedir, dışarıdan almak maalesef mümkün değildir. Endorfin, kadın ve erkeklerde belli oranda salgılanır ve bu hormonun gereğinden az olması da çok olması da ciddi problemlere yol açabilir.

Endorfin hormonu genellikle kişi bir ağrı ya da acı hissettiğinde ortaya çıkar ve bu acıyı hafifletme görevi görür. Acıların bastırılması yoluyla kişiyi mutlu edebilme özelliği olan endorfin hormonu, sadece yaralanma ağrılarında değil, tüm ağrılarda dindirici özellik gösterir. Bir yerimizde acı ya da ağrı olduğunda mutsuzluk hissederiz, sinirlerimiz gerilir. İşte tam da o anda en çok ihtiyaç duyduğumuz hormon endorfin hormonudur. Endorfin hormonunun etkisini, ilaç olarak verilen morfinin vücutta yarattığı etkiye de benzetebiliriz. Bildiğiniz gibi morfin o bölgedeki acıları hissetmemizin önüne geçiyorsa, endorfin de bu etkiyi neredeyse aynı düzeyde gösteriyor. Aynı zamanda uzmanlar, endorfin hormonunun morfinden çok daha fazla etkili olduğunun altını çiziyorlar.
(mutluluk-hormonu-serotonin-nedir)
Uzmanlara göre kimi zaman etrafta karşılaştığımız, o gülme krizine giren insanlarda işte o anda endorfin hormonu çok fazla miktarda salgılanıyordur. Aşırı gergin, sinirli, stresli, mutsuz, depresif özellikler gösteren kişilerin beyni de endorfin salgılanmasına izin vermiyordur.
Endorfin hormonu kimlerde az, kimlerde çok salgılanır?
Endorfin hormonunun kişilerde genellikle ilişki sırasında salgılandığı bilinen bir gerçektir. Zira mutluluğun anahtarının düzenli bir cinsel hayattır. Bununla birlikte aşık olan, aşk hayatı yolunda giden kişilerin de endorfin düzeyleri yüksektir. Aynı bağlamda kişi sevdiği besinleri yiyorken, sevdiği kişilerle aynı ortamdayken de endorfin hormonu yüksektir.

Bunların tam tersi olarak aşk ve seks hayatında aradığını bulamayan, sağlıksız ve fakir beslenen, arkadaş ve iş ortamı kötü olan kişilerin endorfin hormonu düzeyleri düşüktür.
Endorfin hormonunu nasıl yükseltebiliriz?
Endorfin hormonunun salgılanma düzeyini yükseltmek; öncelikle sağlıklı bir aşk, iş ve aile yaşantısına sahip olmaktan geçiyor. Ardından sağlıklı beslenmek, kişinin vücudundan, zihinsel ve duygusal yapısından memnun olmasına yardım edeceği için endorfin hormonu da yükselecektir.

Bir Diğer Mutluluk Hormonu : Dopamin

Sinir hücrelerimiz arasındaki iletişimi sağlamak gibi bir görevi bulunan dopamin hormonu, bir diğer mutluluk hormonlarındandır. Bir kişinin vücudunda her hangi bir değişikliğin olabilmesi, kişinin duygusal, ruhsal ya da fiziksel olarak her hangi bir şeyi yapabilmesi için sinir hücrelerinin desteğini alarak beyinden sinyal gitmesi gerekiyor. Bu sinyalleri ileten milyonlarca nörotransmitter bulunması ile birlikte, bunlar içinden keşfedilen tek araç dopamin hormonudur.
Dopamin hormonunun vücutta az olması da çok olması da ciddi sorunlara yol açabiliyor. Zira dopaminin tek görevi tabi ki mutluluk değildir.
(mutluluk-hormonu-serotonin-nedir)
Dopamin hormonu genel olarak; dikkat, hafıza, hareket, haz veren ödül, davranış, kavrama, uyku, öğrenme, prolaktin (süt) hormonunun salgılanması, duygu durumu gibi daha bir çok alanda etkin görev alıyor.
Kısaca en genel anlamda dopamin hormonu gereğinden az salgılanıyorsa Parkinson hastalığına bile yakalanabilirsiniz, çok salgılanıyorsa alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlısı olabilirsiniz.
Bir kişi her hangi bir şeyden haz aldığında vücudunda dopamin salgılanır. Bu bağlamda ilişkiye girmek, sevdiği besinleri yemek içmek ve özellikle de tatlı yemek, sigara, alkol içenler için bu maddeleri tüketmek haz kaynağıdır. Dolayısıyla da dopamin salgılanır.
Dopamin eksik olursa; kişide zihinsel fonksiyonel bozukluklar yaşanabilir, fazla olduğunda da anomaliler gözlenebilir. https://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin https://www.medicalnewstoday.com/kc/serotonin-facts-232248 https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/serotonin
mutluluk-hormonu-serotonin-nedir
Diğer yazımıza göz attığınız mı ? https://www.stabilhayat.com/mutlu-olmanin-yollari/