Reflü için tavsiyeler: Reflüden kurtulmak için 10 İpucu
Reflüye ne iyi gelir , reflüden kurtulma yolları neler, reflüye iyi gelen besinler, reflü hakkında 10 ipucu hepsi bu yazımızda..
Reflü tedavi edilmediği zaman yemek borusuna zarar vermektedir. Hatta zarar verdiği bölge üzerinde kansere bile neden olabilir. Peki doktorların , mide ve gırtlak reflüsü nedeniyle oluşan şikayetleri azaltmak için önerileri neler bir bakalım.
Gırtlak üzerinde oluşan reflü şikayetleri
Midemizin asit oranı çok yüksek olduğu için bu asit gırtlağa gelirse, gırtlak ve alt yutak tarafında fiziksel aşınmalara ve tahrişe bağlı mikropsuz iltihaplanmalara neden olur. Bu olay reflü olarak isimlendirilmektedir. Genellikle orta yaş ve üzerinde görülse de nerdeyse her yaş insanda meydana gelmektedir. Aslında reflüde mide şikayetlerinden çok gırtlakta gelişen şikayetler ön plana çıkmaktadır. Hastalarda genellikle sıvı gıdaların alındığı sıralarda gırtlak kapanarak nefes almanın kesilmesi ve bunun reflex haline gelerek nefes almayı zorlaştırması gibi durumlar ortaya çıkar.
Dikkat: Tedavi edilmeyen reflü kansere dönüşebilir
Reflüde tam teşhis çok önemlidir. Mide ve gırtlata oluşan reflü kesin tanıya ulaşmak için elektrofizyolojik teknikler kullanılarak gırtlak üzerindeki asidik değişimlerin ayrıntılı olarak ölçülmesiyle yapılmaktadır. Fakat reflü tanısı genellikle hastanın şikayetleri, endoskopik kamerayla gırtlağın incelenmesi ile konulmaktadır ve reflü tedavisinde alınan cevaplar da tanıyı destekleyici niteliktedir. Reflü hastalığı tedavi edilmezse kronik olarak gırtlak irritasyonuna bağlı ses tellerinde nodül ve granulom oluşmasına neden olur, kronik larinks iltihaplanmaları, hatta gırtlak ve alt yutak bölgesinde kanser gelişimine kadar varan ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu sebeple reflü için görülen şikayetleri umursayın ve zaman kaybetmeden KBB uzmanına başvurulmalısınız.
Reflü Belirtilerini Göz önünde Bulundurun
● Sesin kısılması veya seste çatallanmaya benzer his
● Geniz ve gırtlağı temizleme ihtiyacı
● Boğaz içinde balgam hissi veya geniz akıntısı şikayeti
● Yutkunurken ve su içerken zorlanma
● Yemek sonrası ya da yattıktan sonra öksürük şikayeti
● Nefes almada güçlük yada boğulma, tıkanma gibi his
● Can sıkan öksürük krizleri
● Boğaza bir cisim yapışmış hissi
● Kalp ağrısı, göğüs ağrısı, hazımsızlık gibi belirtiler
Yemek yedikten sonra uzanmayın
Reflü tedavi edilirken ilk dikkat edilmesi gereken hastanın özellikle beslenmeyle ilgili yaşam tarzının düzenlenmesidir. Bununla birlikte en az üç-dört ay boyunca mide asit dengesinin düzenlenmesi için ilaç tedavileri başlanır. Ve bu ilaçlarla etkili sonuçlar almak mümkündür. Hastane ortamında tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Büyük porsiyonlar halinde ve ağır yemekler sonrasında reflü şikayetleri görülür. Mideden yemek borusuna doğru kaçağı önleyecek fiziksel önlemlerden biri olan yemek sonrası uzanma alışkanlığı da özellikle bırakılmalıdır.
Reflü şikayetlerini kurtulmak için…
1. Öğünlerde küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmeli, midemizi çok doldurmamalıyız.
2. Kızartma gibi sindirim sistemini yoran besinler yerine, sulu ve haşlama şeklinde pişmiş besinler tüketilmeli.
3. Yemekten sonra yaklaşık üç saat boyunca dik durmaya özen gösterilmeli, ve dolu mideyle uzanılmamalı.
4. Uyurken yastığınız vücudunuzdan 30 cm daha yüksek olacak şekilde ayarlayın. İki ya da üç yastık kullanarak uyumak aynı etkiyi oluşturmaz. Karın ve bel bölgesinden boyna kadar olan bölüm eğimli durumda olmalıdır. Ama bunlar yerine özel olarak hazırlanmış reflü yastıkları kullanmak sizin için daha faydalı olacaktır.
5. Ekşi, acı, ve baharat kullanımını bırakın.
6. İçerisinde bir sürü katkı maddesi bulunan ketçap ve mayonez gibi soslardan uzak durun.
7. Asitli meyvelerden fazla tüketmemeye çalışın.
8. Bel bölgesini sıkan ve rahatsızlık veren kıyafetler giymeyin.
9. Dolu mideyle özellikle bel bölgesine yönelik spor yapmaktan kaçının.
10. Sigara kullanmakta reflüyü arttıran bir etkendir, bu yüzden sigarayı bırakın ya da azaltmaya çalışın
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir.