Sinüzite ne iyi gelir ?- Bitkisel Tedavi Önerileri
StabilHayat ekibi sinüzitten rahatsız olan okuyucuları için ufak bir tavsiye listesi hazırladı. Sinüzitin oluşmasının aslında birçok nedeni olabilir. Mesela; alerjiden dolayı kronik sinüzit ortaya çıkabilir. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme ise kronik sinüzitin belli başlı nedenlerinin başında geliyor. Bununla beraber sürekli su altında kalan yüzücülerde bile sinüzit gelişebilir. Burunda bulunan polip ve tümörler, yabancı cisim, burunda anatomik anormallikler, diş enfeksiyonları ise sinüzite neden olan diğer faktörler içinde yer alıyor. Sinüzite ne iyi gelir detaylı olarak bakalım o zaman..
Sinüzite ne iyi gelir
Kış aylarında soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların bazı belirtileri benzerlik göstermektedir ki sinüzit de bunların içinde yer almaktadır. Sinüzitin kendini belli eden özelliklerine gelecek olursak..
- Baş ağrısı
- Göz ağrısı
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Ağız kokusu
- Geniz akıntısı
- Göz akıntısı olarak sıralayabiliriz..
Akut sinüzit tam olarak nedir?
Genellikle nezle, grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonunu geçiren hastalarda oluşurlar. Ateş, iltihabi sarı-yeşil burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, gece tahriş öksürüğü ve sinüsler üzerinde ağrı sık rastlanılan belirtilerdir. Sinüzittten dolayı göz çevresinde bile enfeksiyon gelişebilir.
SABAHLARI MİDE BULANTISI YAŞIYORSANIZ TIKLAYINIZ…
Akut sinüzit tedavisi
Akut sinüzit tanısı fizik muayene ile tedavi edilir. Gerek görülürse radyolojiye yönlendirilip kesin tanı konunabilir. Çok ağır ve tedaviye cevap vermeyen vakalarda sinüs aspirasyonu yapılabilir.
Sinüzit tanısı konan bir hasta uygun antibiyotikler, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve dekonjestan ilaçlar ile tedavi yöntemleri doktorlar tarafından yapılır. Alerjisi olduğu düşünülen hastalarda antialerjik ilaçlar tedaviye eklenir.
SÜREKLİ BADEMCİK ŞİŞMESİ YAŞIYORSANIZ TIKLAYIN..
Geçelim Sinüzite İyi Gelen Doğal Yöntemlere
Sinüzit sıkıntısı çekenler için evde uygulanabilecek doğal yöntemler nelerdir inceleyelim..
Sinüzite ne iyi gelir
LİMON SUYU
Bir limonun suyunu sıktıktan sonra içerisine limon suyu miktarınca su ilave edin. Hazırladığınız limonlu su karışımını üç günde bir burnunuzdan olabildiğince derine çekmeye çalışın. Bir ay boyunca üç günde bir olmak üzere, ara vermeden bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
PAPATYALI BUHAR BANYOSU
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya ekleyip kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirin. Kafa ve göğüs bölgesini büyükçe bir havlu yardımıyla örterek papatya suyu ile buğu yapın. Papatya buharını 10- 15 dakika soluduktan sonra havluyu çıkartın ve dinlenin. Uygulamadan hemen sonra açık havaya çıkmamaya dikkat edin.
ELMA SİRKESİ
2 yemek kaşığı elma sirkesini ile birlikte 1 yemek kaşığı balı karıştırıp bir hafta boyunca hergün bir defa tüketin. Elma sirkesi enfeksiyonlara karşı doğal bir antiseptik ve antibiyotiktir. Burun içerisindeki aşırı mukozanın çözülüp yumuşamasına ciddi yardımı olacaktır.
OKALİPTUS YAĞI
Okaliptüs yağını başka bir bitkisel yağ yardımıyla seyrelttikten sonra alın ve baş bölgenize yumuşak hareketlerle masaj yaparak uygulamanız yeterli. Okaliptüsün içerisindeki sineol adı verilen etken madde antiseptik etkiye sahip olduğu için sizi rahatlatacaktır.
DOĞAL YOLLARLA FARANJİTTEN KURTULMAK ASLINDA MÜMKÜN. TIKLAYIN
KEKİK YAĞI
Yarım su bardağı suya 1 çay kaşığı kekik yağı ekleyin. Günde 2-3 defa birkaç damla halinde burun deliklerine damlatın.
Tarçın
Sinüzitten kaynaklanan baş ağrısını hafifletmek için faydalanabileceğiniz baharatların en başında tarçın geliyor. Bir yemek kaşığı tarçın tozunu su ile karıştırarak bir macun hazırlayın. Macuna bir de yarım çay kaşığı sandal ağacı tozu ilave edin. Hazırladığınız bu macunu alnınıza, özellikle gözlerin üst kısmına uygulayabilirsiniz.
Mürver özü
Avrupa mürveri, solunum hastalıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir bitki türüdür. İltihap sökücü ve anti-virüs özelliklere sahip olması bir başka dikkat çeken özelliği. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye ciddi katkıları vardır. Çoğu eczane ve aktarda mürver özünü şurup, pastil veya ek kapsül olarak satışını yapmaktadır bu konuda eczacınıza danışabilirsiniz.
- Alternatif olarak, bir bardak kaynar suda 3-5 gram kurutulmuş mürver çiçeğini 10-15 dakika demlendirebilirsin. Demlendikten sonra çiçekleri süz. Bu çayı günde 3 kez tüketebilirsin.
- Zehirli olabileceğinden, ham ya da çiğ mürver kullanma.
- Hamileysen veya emziriyorsan, mürver ya da mürver özü kullanma.
- Eklem iltihabı veya lupus gibi bir otoimmün hastalığın varsa, mürver veya mürver özü almadan önce doktoruna danış.
- Mürver diyabetik, müshil ve kemoterapi ilaçları ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Eğer bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsan, mürver almadan önce doktoruna danış.
Tuzlu su
Sinüzit ile birlikte yaşanan burun tıkanıklığı, başınızda büyük bir ağırlık yaptığı inkar edilemez. Burun tıkanıklığını açmak için tuzlu su formülünü deneyebilirsiniz. Sıcak su ile tuzu karıştırın ve bu karışımı iki burun boşluğunuza sıkın. Bu hem burnunuzu hem de başınızı rahatlattığını göreceksiniz. (sinüzite ne iyi gelir)
Zencefil
Yararları saymakla bitmeyen zencefil sinüs ağrıları için de birebirdir. Zencefilin suyunu çıkarıp içebileceğiniz gibi bunun yanında toz zencefil ve süt ile macun yapıp alnınıza masaj şeklinde uygulayabilirsiniz.
Baharat
Baharatlı yemekler burunlarınızın açılmasına yardımcı olur. Burun tıkanıklığının açılması baş ağrınızın da geçmesini sağlar.
Soğuk Kompres
Sinüzit ağrıları ile göz altlarında şişmeler de olabilir. Buzlu bir torba ile soğuk kompres yaparak şişlikleri dindirebilir ve sinüs ağrınızı hafifletebilirsiniz
Naneli Buhar
Burnunuzu açmak ve rahatlatmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem naneli buhar solumaktadır. Bunun için bir tencerede su kaynatın. Kaynar suya nane yağı ve okaliptüs yağından birkaç damla damlatın. Başınızın üstüne bir havlu alarak bu yağların buharını burundan çekin. Buhar mukozanın yatışmasına ve sinüs ağrılarının azalmasını sağladığını göreceksiniz.
Fesleğen ile Mesaj
Birkaç taze fesleğen yaprağını ezin. Toz zencefil ve bir çay kaşığı karanfil ile karıştırıp alnınıza masaj yapın.
Uçucu Yağlar ile Masaj
Sinüs ağrılarını gidermek için deneyebileceğiniz farklı yöntemlerden biri de çeşitli yağlarla ağrıyan bölgelere masaj yapmaktır. Okaliptus, lavanta, kekik ve nane yağı gibi uçucu yağları karıştırıp kulak, alın ve boyun bölgelerine sürerek masaj yapın.
UYARI ! (sinüzite ne iyi gelir)
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir.
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tb1888 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sinus-headaches/symptoms-causes/syc-20377580