Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak

Sosyal medya hayatımızın merkezine oturmuş durumda. Sosyal medya ile bir içeriğe ulaşmak yada paylaşmak çok kolay. Bunun yanında insanlar arasında ki hızlı etkileşim ve uzakta olsak bile sevdiklerimizle bağımızın kopması gibi çok güzel özellikleri var. Arkadaşlarınızın ve dostlarınızın neler yaptığını her an takip edebiliyorsunuz. Kısaca sosyal medya mekânları, biraz da zamanları yakınlaştırıyor denebilir. Peki gerçek böyle mi, birde diğer pencereden bakalım. İşte sosyal medya bağımlılığından kurtulmak konulu yazımız sizlerle..

sosyal medya bağımlılığından kurtulmak

Sosyal Medyanın Diğer Yüzü : Sosyal Medya Bağımlılığı

Ancak, burada madalyonun diğer yüzünden bahsedeceğiz. Instagram’da fotoğraflarımızı, Twitter’da kelimelerimizi, YouTube’da videolarımızı, LinkedIn’de profesyonel çalışmalarımızı herkese açık bir şekilde paylaşıyoruz. Facebook, Pinterest, Tumblr, Snapchat… Saymakla bitmeyen ve giderek çoğalan sosyal medya  platformlarımız.

Her bir ortamda kendimize yenir bir kimlik yaratıyoruz.. Hayatta birçok kimliğimiz varken; evlat, anne, sevgili, dost, iş arkadaşı vb., bunlara bir de “sosyal medya” kimliğimizin eklendindi. Peki bu sosyal medyada ki biz ne kadar gerçekci.

Yaratılan “sosyal medya” kimlikleri yine diğerlerinden farklı olarak doğal bir yolla oluşmuyor. Hayatınıza giren biriyle en doğal haliyle oluşan bir kimlikten farklı olarak, siz yarattığınız algıyla bir kimlik oluşturuyorsunuz. Dolayısıyla “sahicilik” göreceli hale geliyor. Evet, herkes diğer kimliklerinde de karşısındakiyle en samimi halini paylaşmıyor olabilir, ancak kurulan bağlar gereği bir noktada karakterimiz bizi ele veriyor.

Karşılaştırmayı Bırakın

İnsan, tabiatı gereği sürekli kendisini diğer canlılarla karşılaştırır. Ve tabi ki bu karşılaştırma davranışımızı  sosyal medyada da sıkça yapıyoruz. Peki, gerçek olmayan bir şeyle karşılaştırma yaptığımızda ne oluyor?

Sosyal medyaya baktığımız zaman sürekli gezen, güzel kıyafetler giyen, güzel şeyler yiyip içen, sürekli mutlu olan kişiler.. Bu örnekler saymakla bitmez. İnsanlar kendini sürekli mutlu ve hayatı dolu dolu yaşıyor gösteriyor. Doğal olarak sosyal medyayı kullananlar kendini onlarla kıyaslayıp mutsuzluk hissine kapılıyor. Aslında sadece içinizde ki algıyı besliyorsunuz. O, kendi için uygun gördüğü bir imajın peşinde ama sen de başkası tarafından yaratılan bir imajın peşindesin. Ne kadar gereksiz değil mi?

sosyal medya bağımlılığı
sosyal medya bağımlılığından kurtulmak

Takdir Edilme İhtiyacı

Her insan takdir edilmek , görülmek, beğenilmek ister. Ancak bu beğenileri bir fotoğrafın aldığı “like”lara bağlamak yada yazılan bir cümlenin önemsenip önemsenmediğine, kaç kere “retweet” yada ‘beğeni’ aldığına göre karar vermek sizce doğru mu ? Çünkü aldığınız “like”lar kadar güzel, yapılan “retweet”ler kadar akıllı DEĞİLSİNİZ. Kendinizle ilgili farkındalığınızı ancak kendi içinize dönerek geliştirebilirsiniz, dışarıdan alınan bir sinyalle değil. Ve kendiniz için çizdiğiniz bir karakter ve imaj varsa ona ancak kendinizi geliştirerek, değiştirerek, dönüştürerek ulaşabileceğiniz birşey.Bunu bir aynaya benzetebiliriz. Asıl olan kişinin kendisidir. Sen kendini değiştirmeden aynadaki yansımanı değiştiremezsin.

blank

Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak

Kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülük tabi ki kendi değerinin bir başkası tarafından onaylanmasına ihtiyaç duymasıdır. İnsan sosyal medyada aldığı onay kadar değildir. Her insan olduğu kadar akıllı, olduğu kadar nazik, olduğu kadar duyarldır ; yarattığınız sanal imaj kadar değil. O nedenle üzerinde çalışılması gereken her zaman kişinin hayattaki gerçek imajıdır; sosyal medyadaki oluşturulan sahte imaj değil. Siz zaten olduğunuz hali nasıl ki hayatınızın diğer platformlarında yaşatıyorsanız, sosyal medyada da yaşatabilirsiniz. Hem de “farklı” gözükme zahmeti olmadan. Çünkü zaten olduğunuz halinizle farklısınız, değerlisiniz ve özelsiniz. Sadece kendiniz olmanız yeterli.

Sosyal medya ile ilişkinizi koparın demiyoruz tabi ki ama sosyal medya kullanırken sadece eğlence ve vakit geçirmek için olsun. Kısaca kafanıza dağıtmak için bir platform olarak düşünün size daha çok strese ve sıkıntıya sokacak bir alan değil. Sizler için sosyal medya kullanırken bazı önerilerimiz var. Özet geçecek olursak:

Sosyal medya kullanımı ile ilgili öneriler ( sosyal medya bağımlılığından kurtulmak )


Her paylaşıma inanmayın: İnsanlar sosyal medya hesaplarından çoğunlukla en iyi anlarını paylaşıyor. Herkesi hiç yaşam mücadelesi yokmuş yada sürekli mutluymuş gibi algılamayın. Sosyal medyada paylaşılanlar sadece bir an. 

Daha fazla merak etmeyin: Başkalarının hayatlarına sürekli dahil olmak bireyselliğe zarar veriyor. Mahremiyet duygunuzun zedelenmesine izin vermeyin. Herkesin hayatı kendine diyoruz. Kısaca kendi hayatımızla ilgilenmek en öenmlisi.

Sosyal medyaya takılı kalmayın: Sosyal medyaya aşırı takılmak, aslında hayatımızın pek de yolunda gitmediğine işaret ediyor. Bu normal hayatta asosyeşmenin belirtisi. İşiniz mi kötü gidiyor, yoksa ilişkiniz mi? Kaçtığınız şeyleri belki de çözme vakti gelmiştir. Sorunları erteleyerek değil çözerek rahata kavuşursunuz. Sosyal medya ile kendinizi uyuşturmayın.

Sanal değil, gerçek ilişkiler kurun: Bugün arkadaşlıklar bile neredeyse sosyal medya üzerinden yaşanıyor. Halbuki yüz yüze etkileşimin yerini sanal araçlar asla alamaz. İnsanlardan alacağınız elektrik ve göz teması çok öenmlidir. Zaman zaman sevdiğiniz insanlara vakit ayırıp yüz yüze görüşün. Zaten sosyal medya gereğinden fazla güvensiz bir ortam var.

blank
sosyal medya bağımlılığı

Sosyal medyanın imkânlarından faydalanmaya devam edelim ancak bunu yaparken odak noktamızı kaybetmeyelim. Bununla ilgili Güzel Bir Video Sizinle paylaşalım. İyi seyirler https://www.youtube.com/watch?v=0EFHbruKEmw

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir