Sunum Nasıl Yapılır – Sunum için en iyi slayt nasıl yapılır ?
İş hayatına atılmış ve beyaz yakalı iseniz mutlaka karşılaşacağınız bir durum tabi ki sunum yapmak. Bilgi vererek karşı tarafı etkilemek her zaman kolay olmuyor. Aynı durum tabi ki öğrenciler içinde geçerli. Peki akılda kalıcı ve ikna edici bir sunum yapmak için ne gerekli? Sunumu uzatmalı mıyız yoksa yeteri kadar bilgi verip karşı tarafın tepkisini mi beklemeliyiz? Sunumlarda kullanılan slaytlar nasıl olmalı ? Hangi slayt programlarını kullanmalısınız? O zaman sunum nasıl yapılır ve slayt nasıl yapılır yazımıza başlayalım.
(Sunum nasıl yapılır ve Slayt nasıl yapılır)
Neyi Anlatmak İstediğinize Karar Verin
Detaylı anlatmak her zaman için etkili bir tercih olmayabilir. İnsanların dikkati 20 dakika içinde malesef başka bir konuya kayıyor. Bu dersler için bile geçerli durumdadır. O yüzden sunum süresini çok uzatmamalısınız gerekiyor. Uzun olsun diye aynı cümleleri sunum içinde tekrarlarsanız karşı tarafın ilgisini çekemezsiniz. İlgi çekmeyi bırakın, sizden sıkılabilirler bile.Çünkü insanlar sunumu dinlerken karşılarında bir faklılık görmek ister. Onun için konunuza iyi çalışın ve sadece gerekli bilgileri verin. Demagoji yapmak yapmak size fayda sağlamayacaktır.
Her Şeyi Slayta Yazmayın
Sunum sırasında unutmamanız gereken orada esas sizin olduğunuz. Slayt sadece yardımcınız konumundadır. Bu yüzden slaytın sizin önünüze geçmesine kesinlikle izin vermemelisinz. Nasıl mı? Örneğin sunum yaparken kesinlikle her şeyi slayta yazmayın. Sizin de anlatacağınız bir şeyler olsun. Grafiği tabii ki slaytınıza ekleyin. Ama o grafiğin detaylarına sadece siz hakimsiniz o yüzden odak noktası siz olmalısınız. Önemli bilgiler sizde kalmalı ki karşı tarafta merakı üzerinizde olsun. İlk önce slayt hazırlarken kullanacağımız programlara bakalım sonra konumuza devam edelim..
(sunum nasıl yapılır ve slayt nasıl yapılır)
Slayt hazırlamak, öğrencilik yıllarımızdan başlayarak iş yaşantımızda da devam ettirdiğimiz bir gereklilik haline geldi. Sunumlarımızı yaparken etkili şekilde bunu karşı tarafa geçirebilmek için iyi bir slayt hazırlama programına ihtiyaç duyuyoruz. Hemen Powerpoint’e veya mac kullanıcıları için Keynote’a başvuruyoruz. AMA BU YAZIMIZDA SİZLER İÇİN EN YARARLI SLAYT HAZIRLAMA PROGRAMLARINI LİSTELEDİK.
Piyasada birçok slayt hazırlama programı mevcut olsa bile bazen kendimizi “Daha iyi bir program kullanabilir miyim acaba?” veya “En iyi slayt hazırlama programı hangisi?” sorularını sorarken bulabiliyoruz. Powerpoint ve Keynote’u bir kenara bırakalım. İşte bu yüzden kullanabileceğiniz en etkili ve en kullanışlı slayt hazırlama programlarını sizler için derledik.
PowToon
Powtoon konuşma balonları, şekiller, resimler, karakterler ve daha aklınıza gelebilecek bir çok materyal kullanarak bir animasyon oluşturmanıza imkan sağlayan bir araçtır. Powtoon hem ücretli hem de ücretsiz seçeneklere sahiptir.
Ücretsiz olarak oluşturabileceğiniz ürünler de dersleriniz için yeter ve artar bile. Bu animasyonları oluşturmak tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. İyi planlayarak ve yaratıcılığınızı kullanarak Powtoon ile çok güzel, ilgi çekici animasyonlar oluşturabilirsiniz. Böylece hem dersleriniz daha eğlenceli geçer hem de derslerinize çeşitlilik kazandırmış olursunuz.
Bolid Slideshow Creator
Doğrudan bilgisayarınızda bulunan görselleri kullanarak video slaytları oluşturabileceğiniz Bolide Slideshow Creator, oluşturduğunuz slaytlara farklı ses formatlarında müzik dosyaları eklemenizi sağlıyor. Ücretli olarak sunulan pek çok programa nazaran çok daha gelişmiş bir arayüze sahip olan program sahip olduğu Türkçe dil desteği ile dikkat çekiyor.
Bolide Slideshow Creator kullanarak hazırlayacağınız video slaytları dilerseniz program arayüzünde sunulan formatlardan birini kullanarak hazırlayabilir dilerseniz AVI, WMV ve MKV gibi farklı video formatlarını tercih edebilirsiniz. Üstelik geniş bir kullanım alanına ve ağa sahip olan program hakkında yaşadığınız tüm sorunları anında çözümleyebilirsiniz. Sizde özel günlerde kullanabileceğiniz video slaytları hazırlama programı arıyorsanız mutlaka Bolide Slideshow Creator programını denemelisiniz.
Ezvid
video düzenleme ve slayt gösterisi oluşturma özellikleri ile ilgili kolay kullanımlı bir program arıyorsanız Ezvid programını deneyebilirsiniz. Windows Live Movie Maker alternatifi bir program olarak da düşünebilirsiniz.
PC için en kolay video maker programı ile çok kısa süre de slayt gösterisi yapmanızı sağlar. Ezvid özellikle çektiğiniz videolar için çok kullanışlı bir program. Ezvid ücretsiz yazılımı Windows 7, Vista ve Windows XP SP3 işletim sistemi ile uyumlu çalışır.
Prezi
Prezi kullanmak bir sosyal medya sitesine üye olmaktan daha kolay diyebiliriz. Arayüzü oldukça sade ve basit, yabancı dil sorununu da google chrome internet tarayıcısını kullanıyorsanız google translate ile rahatlıkla aşabilirsiniz. Daha önce PowerPoint kullanıcısı iseniz prezinin hazır şablonları dahi sizi etkilemeyi başaracaktır. hazır şablonlarda elde edeceğiniz kullanıcı deneyimi sayesinde ileride sıfırdan kendi şablonlarınızı da oluşturmanız mümkün.
Prezinin kullanıcı arayüzünde oluşturduğunuz sunumlar için klasörler oluşturabiliyorsunuz. Böylelikle benzer konurladaki sunumlarınızı oluşturacağınız klasörlerde toplayabilirsiniz
Google Slides
GOOGLE SLIDES NEDİR ? •Google Slides, PowerPoint’e iyi bir alternatiftir ve Visio kullanmaktan daha kolaydır. Google Slides kullanarak göz kamaştırıcı sunumlar hazırlayabilir ya da sadece basit tablo ve grafikler yapabilirsiniz. Hem PowerPoint’ten hem de diğer grafik dizayn programlarından daha az karmaşıktı
Haiku Deck
Haiku Deck bir çok hazır şablon ve kendi oluşturabileceğiniz formatlarla harika sunumlara imza atabileceğiniz bir site. Özellikle hazırlayacağınız sunum konusu eğitim ve iş dünyası ile ilgiliyse hazır şablonlar işinize çok yarayacaktır. Haiku Deck programında sizlere ücretsiz olarak fotoğraf indirme ve Youtube videolarını sunumunuza taşıma imkanı verilmektedir. Iphone ve Ipad ile uyumlu olan program ile mobilde de sunumlarınızı yüksek kalitede görüntüleyebilirsiniz.
SlideRocket
SlideRocket sunum konusunda size bir çok alternatif sunan bir sistem! SlideRocket ile bir çok sunumu sıfırdan kendiniz oluşturabilir, Powerpoint’te hazırladığınız sunumları sisteme aktararak üzerinde SlideRocket özellikleriyle oynama yapabilirsiniz.
Web Site: http://www.sliderocket.com/
Sunumunuzu Hikayeleştirin
Sunum yaparken hikaye tekniği kullanın. Giriş, gelişme ve sonuç. Sizi takip edenler böylelikle ne anlatmak istediğinizi daha rahat anlayacaklar. Belki ekonomiyle ilgili bir sunum yapıyorsunuz ya da bu yıl şirketin harcayacağı bütçe planını. Yine de hikaye yönteminden yararlanmanız gerekiyor. Sadece rakamlara dayalı düz bir sunum yaparsanız bu etkili olmayacak.
Kendinize Güvenin
Öğrencilik yıllarından beri sunum bir türlü peşimizi bırakmıyor. Konunu belirle, powepointi aç ve sunum için hazırlanmaya başla. Oldukça zor olan bu süreçte ilk başta kendinize güvenmeniz gerekiyor. Çünkü bu sunumu yapan ve karşı tarafı etkileyecek olan sizsiniz. Bunun için sunuma başlamadan önce bu işi en iyi şekilde yapacağınıza önce kendinizin inanması gerekiyor. Eğer özgüven konusunda sıkıntı yaşıyorsanız TIKLAYIN
Hem Söyleyin Hem Hareket Edin
Sizin arkanızda dev bir ekran var. O ekrana ise hazırladığınız sunum yansıyor. Peki bu sunumu düz anlatsanız ne kadar etkili olur? Evet, düşününce çok sıradan geldi değil mi? O yüzden sunumunuzu düz anlatmaktan kesinlikle kaçının. Etkili olması için sunumunuza hareketlerinizi de katın. Ekranda yer alan bilgiyi gösterin. Eğer grafik kullandıysanız grafik üzerinden konuyu anlatın. Ama kesinlikle slaytın sizin önünüze geçmesine izin vermeyin.
Sunumunuzu Kesinlikle Özelleştirin
Kendinize güveninizi ayarladıktan sonra sunumunuzu özelleştirmeniz gerekiyor. Karşı taraf belki de günde 3 sunum dinliyor. Aynı konu olmasa da benzer konular üzerinden anlatacağınız sunumun da özgün olmanız gerekiyor. Etkilemek istediğiniz kalabalığın ne istediğini önceden bilirseniz sunumunuz bir hayli kolay geçer. Yapacağınız slayt gösterisinde kendinizden bir şey katmanız karşı tarafı oldukça etkiler.