Tiroid bezinin az çalışması TEHLİKELİ Mİ? – Tiroid İle İlgili Herşey

Saçlarda kuruluk hissi yada hızlı kilo alma. Evet bunlar gibi birçok belirti tiroid bezlerinde oluşan hastalıkların habercisi olabilir. Bunlara benzer farklı belirtiler tek bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Tiroit bezinde üretilerek salınan tiroit hormonlarının uygun miktarda olmaması yaşam kalitesini bozan bu sinyallerle kendini gösteriyor. Yetişkinlerde tiroid bezinin az çalışması ya da çalışmaması durumunda vücudun tamamı etkilediği bir gerçek. En belirgin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sayılabilir. O zaman tiroid bezinin az çalışması ile ilgili yazımıza başlayalım..

Tiroid bezinin az çalışması

Tiroid bezinin az çalışması
Tiroid bezinin az çalışması

Aslında nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte tiroid hücresine karşı vücudun antikor geliştirmesi sonucunda ‘tiroidit’ gelişir. Genetik özelliği olan bir hastalıktır. Tiroidit gelişimi sonrasında her yıl artan oranda tiroid yetmezliği yani hipotiroidi gelişebilir. İyotlu tuzların kullanımı ile Hashimato tiroidit hastalığında artış görülmüştür

Yetişkinlerde tedavi ile belirtiler ortadan kaldırılabiliyorken, bebeklerde ve küçük çocuklarda erken teşhis oldukça önemlidir.

Hipotiroidi gelişme riski her yaşta var olmasına karşın risk yaş ilerledikçe artar ve 60 yaşından sonra yüzde 2-4 oranında hipotiroidi görülür.

Sık görülmesi, kolay tanı konması, tarama yönteminin ucuz ve oldukça hassas olması ve durumun kolay tedavi edilebilir olması nedeniyle günümüzde hiçbir şikayet olmasa dahi 35 yaşından itibaren 5 yılda bir, 60 yaşından sonra iki yılda bir hassas TSH (“ultrasensitif TSH”) kan ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir. Yine hemen her türlü endokrinolojik bozukluk şüphesinde yapılan incelemelere TSH ölçümünün de eklenmesi sık görülen bu durumun tanısı açısından önemlidir.

DURDUK YERE BURUN KANAMASI YAŞIYORSANIZ TIKLAYIN..

TİROİD HASTALIĞI KİLO ALDIRIR MI?

Tiroid bezinin az çalışması
Tiroid bezinin az çalışması

Tiroid hormonları metabolizmaya etki eden hormonların başında olup bazal metabolizmayı, ısı dengesini, yağ ve şeker metabolizmasını, yağların yakılmasını ve gıda tüketilmesini etkiler. Tiroid fonksiyonlarında bozukluk olduğu zaman kilo değişiklikleri ve vücudun enerji tüketiminde değişiklikler meydana gelir. İstirahat sırasındaki enerji tüketimi (enerji harcaması), total enerji tüketiminin yüzde 60’ıdır. Tiroid hormonlarının az salgılanmasında, yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır. Hipotiroidide enerji tüketiminde oluşan yüzde 7-8’lik değişiklik, yağ depolarında da değişikliğe neden olur ve kilo alımı meydana gelir.*

MİDE BULANTISI YAŞIYORSANIZ TIKLAYIN..

Gizli Hipotiroidi Nedir?

Hipotiroidi henüz tam gelişmeden önce tanı konabilir. Bu amaçla TSH tarama testi yüksek bulunduğunda kan sT4 seviyesi normal sınırlar içerisinde bulunur. Hipofiz bezi TSH salgısını artırarak tiroid bezini daha çok çalışmaya zorlamakta ve bu nedenle sT4 henüz normal sınırlar içerisinde bulunmaktadır. Belli bir süre sonunda tiroid bezi daha fazla çalışamayacak ve TSH hormonu tiroid bezini ne kadar zorlarsa zorlasın kan seviyelerini normal sınırlar içerisinde tutacak üretimi yapamayacak ve sT4 seviyesi düşük bulunacaktır.

Tiroit bezindeki nodüllere dikkat (Tiroid bezinin az çalışması)

Nodüllerin kötü huylu olma olasılığı, aşırı hormon üretimi varlığı ve iri nodüllerin nefes borusuna basısının birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle tanı konduktan sonra operasyon düşünülmeyen kişiler belirli aralıklarla izleniyor. Tiroit bezi hastalıklarının belirtileri görülen kişilerde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra tedavi, tiroit hormonlarının düzeyine ve tiroit bezinin özelliklerine göre belirleniyor. Tedavide takip, ilaç, radyoaktif iyot veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar veriliyor. İlaç tedavisi kararı verilen kişilerde tedavinin süresi ve ilacın dozu hastalığın derecesine göre düzenleniyor.

HER TİROİD NODÜLÜNE CERRAHİ UYGULANIR MI?

Tiroid bezinin az çalışması
Tiroid bezinin az çalışması

Tüm tiroid nodüllerinin yalnızca yüzde 5‘i kanserdir. Bu nedenle her tiroid nodülüne cerrahi uygulanmaz. Cerrahi gerektiren durumlar ise şunlardır:

  • İğne biyopsisinde kanser veya kanser kuşkusu olması
  • Büyük nodüllerden oluşan guatr ve bu guatrın bası yapması
  • Çoklu nodüllerden fazla hormon salgılanarak hipertiroidi (zehirli guatr) durumunun oluşması

 TİROİD NODÜLLERİ AĞRI YAPAR MI?

Birçok tiroid nodülü herhangi bir belirti vermez. Büyük olan nodüller, hekimler tarafından genellikle rutin fizik muayene sırasında keşfedilirler ya da aynaya baktığınızda bunu boynunuzda bir yumru şeklinde fark edebilirsiniz. Nodüllerin büyük bir bölümü ise elle muayenede ele gelmez, ultrason taraması sırasında tesadüfen belirlenir. Nodül boyutu yeterince büyük ise, bası belirtilerine neden olabilir. Bunlar; yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi ve nefes darlığıdır. Çok nadiren kistik nodüllerde kist içinde kanama olursa, bu durum ani şişliğe, boyun ön kısmında ağrı hissine neden olabilir. Bunun dışında tiroid nodülleri ağrıya sebep olmaz.

TUZ İYOTLU MU, İYOTSUZ MU TÜKETİLMELİ?

Tiroid hormonunun hammaddesi olan iyot vücutta üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. İyot yetersizliği, tiroid bezinin büyümesine (guatr) ya da nodül oluşumuna neden olur. Sağlıklı bir erişkinin günlük iyot ihtiyacı 150 mcg (yarım çay kaşığı, yani 2,5-3 gram) iken hamilelerde bu rakam 250 mcg’a kadar artabilir. Bu tüketim miktarı hem sağlık hem de kalp ve tansiyon hastalıkları açısından oldukça uygun ancak son zamanlarda medyanın yanlış yönlendirmeleri ile doğal olduğu için tercih edilen fakat iyottan fakir olan kaya, deniz veya Himalaya tuzlarının tüketiminin artmasıyla gerekli iyot miktarı sağlanamamakta. İyotun özellikle çocuklarda zihinsel ve nöromotor gelişiminde önemli rolü olduğu bilinirken, iyotlu tuz kullanımı her yaş grubu için önem taşıyor. Bazı özel durumlarda; hipertiroidi (yani tiroit bezinin fazla çalışması) gibi geçici olarak iyot alımı azaltılabiliyor ancak bu hekim kontrolünde uygulanmalıdır.

FARANJİT HAKKINDA Kİ YAZIMIZI OKUDUNUZ MU?

 RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ SONRASI KİŞİNİN İZOLASYONU GEREKİR Mİ?

Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot (RAI) tedavisinde, ağız yolundan kapsül ya da sıvı olarak verilen radyoiyot, sindirim sisteminden emilerek tiroid bezi (guatr) hücrelerinde toplanır ve yaydığı radyasyon tiroid hücrelerinin büyümesini ve faaliyetini durdurur. Aşırı çalışan tiroid bezinin fonksiyonu normale döner veya istenmeyen tiroit dokuları yok olur. RAI tedavisi, tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda ve tiroid bezinin bazı kanserlerinde uygulanır. Radyoaktif iyot dozu, tiroid hastalığının özelliğine göre değişir; hipertiroidi tedavisi için düşük doz verilen hastanın hastanede yatması gerekmez, tedaviden sonra evine gidebilir. Tiroid kanseri nedeniyle yüksek doz verilirse, hastanın çevresine radyasyon yaymaması için hastanede radyoiyot tedavisi için hazırlanmış özel odada yatması gerekir. Bu süre verilen doza göre değişebilir.

PEKİ, TİROİD HASTALARI İYOTLU TUZ KULLANMALI MI?

İlaç kullanımına gerek olmayan, yani tiroid hormonları normal olan Hashimoto hastalarında, bazı endokrinoloji uzmanı hekimler hormonların dalgalanmasını engellemek için iyotsuz tuz kullanılmasını önerir, bazı hekimler ise hastalarına iyotlu tuz kullanılabileceğini söyler. Tiroid hastalığında iyotlu tuz kullanımı hakkında kesinleşmiş bir bilgi yoktur. Ancak zehirli guatr yani hızlı çalışma eğilimi varsa “iyotsuz tuz” kullanılmalıdır. Gebelerde ve çocuklarda, sağlıklı gelişim için iyotlu tuz kullanımı çok önemlidir.

Hipotiroidi belirtileri

Tiroidin az çalışması durumunda şu belirtiler görülüyor:

  • Yorgunluk
  • Deride kuruma
  • Kilo alma
  • Saçlarda kuruma
  • Soğuğa tahammülsüzlük
  • Reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama
  • Kas ve kemiklerde ağrı
  • Uyuşma
  • Tansiyon yüksekliği
  • Kolesterolde yükselme
  • Adet düzensizliği
  • Kabızlık, şişkinlik
  • Hafıza problemleri
  • Depresyon belirtileri (İsteksizlik, mutsuzluk)

Hipertiroidi belirtileri (Tiroid bezinin az çalışması)

Tiroidin aşırı çalışması durumunda şu belirtiler görülüyor: (Tiroid bezinin az çalışması)

  • Çarpıntı
  • Terleme
  • Sinirlilik
  • Huzursuzluk
  • Sıcak ve nemli deri
  • Sıcağa tahammülsüzlük
  • Kilo kaybı (İştahın iyi olmasına rağmen zayıflama)
  • Ellerde titreme
  • Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme
  • İshal
  • Göz bulguları (gözlerde büyüme)
  • Adet düzensizliği
  • İyot eksikliği guatra sebep oluyor

BADEMCİK ŞİŞMESİ İLE İLGİLİ HERŞEY İÇİN TIKLAYIN..

(Tiroid bezinin az çalışması)

Tiroit bezinin nodüllü veya nodülsüz olarak büyümesiyle ortaya çıkan guatra ise en çok iyot eksikliği neden oluyor. Guatrda, tiroit bezinin tümü yaygın şekilde büyüyebiliyor veya bezde tek veya çok sayıda nodüller olabiliyor. Son yıllarda boyun muayenesi ile birlikte USG de yapıldığı için küçük tiroit nodülleri de kolaylıkla tespit edilebiliyor. Özellikle boyun bölgesinden radyasyona maruz kalan, ailesinde nodül hikayesi olan kişilerde daha çok görülüyor.

UYARI ! (Tiroid bezinin az çalışması)

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilirStabil Hayat

https://www.medicalnewstoday.com/articles/163729.php https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-symptoms https://www.webmd.com/women/hypothyroidism-underactive-thyroid-symptoms-causes-treatments#1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir