Unutkanlık neden olur ? Unutkanlığa ne iyi gelir ? EN KAPSAMLI REHBER
Unutkanlık çağımızın hastalığı desek sanırım abartmış olmayız. Stabilhayat editörleri unutkanlık sıkıntısı çekenler için harika bir rehber hazırladı. Tabi ara sıra unutkanlık problemi yaşıyorsanız fazla endişelenmeye gerek yok. Fakat unutkanlığımızın uzaması, günlük yaşantımızda bu unutkanlığın sorunlara yol açması durumunda ise mutlaka bir hekime müracaat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Şimdi unutkanlığa ne iyi gelir , unutkanlık neden olur detaylı şekilde işlemeye başlayalım..
Peki Unutkan mısınız ?
Unutkanlık farklı şekillerde kendini gösterebilir. Unutkanlık belirtileri herkeste farklı biçimde reaksiyon gösterir. Kimi insanlar ne yediğini unuturken kimileri yapması gereken en önemli şeyleri unutur. Ya da bir şeyi nereye koyduğunuzu unutabilirsiniz. O zaman aşağıda ki belirtiler varsa sizde de maalesef unutkanlık sorunu var..
• Her gün yaptığınız işleri unutuyorsanız,
• Günlük yapılacaklar listenizin unutulması,
• Filmlerin, kitapların, düşüncelerin, ve gündelik konuşmaların hatırlamama
• Bazen kaybolma ve adres bulmakta zorlanma,
• Karar vermede zorlanma ve karışıklık yaşama,
• İlgisizlik ve hissizlik,
• Depresyon,
• Ankisiyete atakları,
• Sürekli sinirlilik halidir.
MİGREN NASIL GEÇER ? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Unutkanlık Psikolojik Olabilir mi?
Psikiyatri açısından bakacak olursak unutkanlığı kaynağına göre araştırılmaktadır. Unutkanlık ile ilgili yapılan nöropsikiyatrik testler, hastalığın teşhisi konusunda önemli ipuçları verecektir. Beyin-davranış ilişkisi temeline yapılan bu testlerle unutkanlığın ana nedeni belirler. Çoğu zaman beyinden kaynaklanan unutkanlık, çoğu zamanda hormon yetersizlikleri ve vitamin eksikliğinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Gelelim Unutkanlık İçin Doğal Yöntemlere
Kepek İçeren Tahıllı Gıdalar
kepek içeren her türlü gıda, bol tahıl içeren ekmek, yulaf kepeği, esmer pirinç, buğday ve kepek ekmeğini tercih etmenin faydaları vardır. Damarların tıkanmasını önleyerek beyne gerekli kanı ve oksijeni sağlamaları önemlidir.
Deniz Ürünleri
Özellikle derin sularda yaşayan somon, ton balığı gibi omega3 açısından zengin ve yağlı bu balıklar sayesinde alınan yağ asitleri ile unutkanlığa neden olan eksikler tamamlanarak fayda sağlamaktadır. Unutkanlık için sık tüketilmesi gereken bir besin çeşididir.
Yeşil Çay:
İsviçre’deki Basel Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, yeşil çay özünün beyin faaliyetlerini güçlendirdiğini gösterdi. Bilim adamları ayrıca, yeşil çayın psikiyatrik bozukluk nedeniyle hafıza kaybına uğrayanların tedavisinde de kullanılabileceğini belirtti.
Araştırmaya katılanlardan bazılarına yeşil çay özünün bulunduğu bir içecek verildi ve daha sonra bu kişiler hafıza testine tabii tutuldu, beyin görüntüleri incelendi. Yeşil çay içenlerin beynindeki parietal ve ön prefrontal korteks bölümleri arasındaki bağlantının arttığı ve bu kişilerin testlerde daha başarılı olduğu belirlendi.
Yaban Mersini
Hafızanın güçlenmesine katkı sağlayarak zihnin gelişmesine olan etkisiyle unutkanlığa etki yapmaktadır. Ayrıca beyni oksidatif strese karşı koruması sayesinde yaş nedeniyle yaşanan unutkanlığa da faydalı olmaktadır.
Kuru yemişler
E vitamini ve omega 3 bakımından oldukça zengin olan kuru yemişler unutkanlığa iyi gelen besinler arasında önemli yer tutar. Fındık, ceviz, kaju, badem, yer fıstığı, keten tohumu ve susam ilk akla gelen yemişlerdendir. Düzenli gün içerisinde 3-5 tane tüketmek faydalıdır.
Nar Suyu
Beyin hücrelerini koruyarak unutkanlığın oluşmasında azalma sağlar. Nar suyu, portakal, greyfurt ve çilek gibi meyveler günlük düzenli tüketilmesi sağlanmalıdır. Bir başka çalışmada, hafıza şikayetleri olan yaşlı bireyler, dört hafta boyunca nar suyu veya tat benzerliği olan bir plasebo içeceğinden 1 bardak içtiler. Nar suyu içen deneklerde, plasebo içen deneylere oranla sözel ve görsel bellek alanlarında önemli ölçüde olumlu farklar tespit edilmiştir.
Bitter Çikolata
Bitter çikolata, dikkati güçlendiren ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren en faydalı gıdalar arasında yer alır. Akut ve kronik flavanol açısından zengin olan kakao, beyindeki gri alanın kan akışını iyileştirir, demans ve inme de dahil olmak üzere beyin açısından riskli olan rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller.
Yapılan çalışmalarda, kakao açısından zengin bitter çikolatanın özellikle yaşlılardaki bilişsel yeteneği geliştirme hızını güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. İçerdiği kafein konsantrasyonu sağlayarak hafızanın güçlenmesini artırır ve enerji takviyesi yapar. Ancak çok fazla tüketilmemelidir.
STRESTEN NASIL KURTULURUM DİYE MERAK EDİYORSANIZ TIKLAYIN
Bunlara Ek Hafızayı Canlı Tutmak İçin:
– Hesap makinesi kullanmayın, basit hesapları kendiniz halletmeye çalışın
– Şiir veya şarkı sözü arada ezberlemek sizi formda tutar
-Yakınlarınızın telefon numaralarını ezberlemeye çalışmak
– Kağıt oyunları oynayın.
– Benzer olmayan nesneler arasında bağlantılar sağlamak
– Çapraz bulmaca çözün.
– Cep telefonu konuşmalarınızı azaltmak
– Yağlı ve ağır yemeklerden uzak durun.
– Alkol tüketimini en aza indirmek
– Sigara içmeyin ve düzenli spor yapın
Vitamin eksikliği ve tiroit hormonu yetersizliği Unutkanlığı Tetikleyen Faktörler
Tiroit hormonu yetersizliği ile vitamin eksikliğinde (D ve B12 vitamini) unutkanlığın nedeni olduğu belirlenmiştir. Vücuttaki B12 vitamin eksikliği son senelerde ciddi bir sağlık problemi haline gelmiştir. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir.
Vücut tarafından üretilmeyen B12; kırmızı et, tavuk, balık, deniz ürünleri, karaciğer, süt ve süt ürünleriyle yumurtada yüksek miktarda bulunmaktadır. Bazı meyve ve sebzelerde de yer alan B12, vücutta eksikse dışardan takviye olarak verilmektedir. Bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlık görülebilmektedir. İnsan vücudundaki D vitamininin bir kısmı balık, mantar, bazı sebzeler, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalardan sağlanırken, büyük bir bölümü ise güneş ışınlarının senteziyle elde edildiğini hatırlatalım..
ÇÖREK OTU YAĞININ HİÇ DUYMADIĞINIZ FAYDALARI..
Ağır Depresyon Hali Hafızayı Etkiler (unutkanlığa ne iyi gelir)
Her 5 kişiden biri, hayatının belli bir döneminde depresyonla yüz yüze gelmektedir. Baş edilemeyen depresyon ise duygusal ve zihinsel yıkıma yol açmaktadır. Dağınıklık ve dikkat eksikliği de depresyonun belirtileri arasındadır. Kişinin kontrol edemediği heyecan ve huzursuzluk hissi, duygusal bir sarmala neden olur. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle bu tablo daha da ağırlaşır. Ağır depresyon, kişinin günlük yaşamını ve işlevselliğini olumsuz etkiler. Ansiyete seviyesinin yoğunlaşmasıyla, zamanla intihar düşüncesi bile ortaya çıkar. Ağır depresyonun etkisiyle de bazen unutkanlık görülebilmektedir. İleri yaşlara kadar devam eden depresyon ise çoğu zaman demansla (bunama) karıştırılabilmektedir.
Unutkanlık Neden Olur Hangi Doktora Gidilir?
Unutkanlığın fiziksel ve psikolojik nedenleri olabilir. Bazen aşırı stres altında olmak, çok çalışmak gibi nedenlerden de unutkanlık yaşanabilir. Ya da ciddi hastalıklar yüzünden unutkanlık yaşanıyor olabilir. Unutkanlık neden olur hangi doktora gidilir diye bakacak olursak unutkanlığın nöroloji ve psikolojinin alanına girdiğini söyleyebiliriz. Unutkanlık sorunu için nöroloji doktoruna gitmek gerekir. Unutkanlık hayat kalitesini ciddi derecede etkiliyorsa bir hastalık olarak değerlendirilebilir.
UYARI ! (unutkanlığa ne iyi gelir)
”İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş ve bazı üniversitelerin araştırmalarına dayanan, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size sadece doktorunuz yardımcı olabilir”
https://www.mindbodygreen.com/0-7937/feeling-forgetful-top-10-foods-to-improve-your-memory.html https://www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/memory-loss/art-20046518 https://www.mdlinx.com/internal-medicine/article/4795 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326 https://www.stabilhayat.com/wp-admin/post.php?post=4633&action=edit