Verimli Ders Çalışma Teknikleri-Ders Nasıl Çalışılır Dev Rehber
Sınava hazırlanırken nereden başlayacağını bilmeyen herkes için detaylı ders çalışma rehberini sizler için hazırladık. Bu yazıdan sonra nasıl ders çalışacağınızı öğrenmeniz dileği ile. O zaman en geniş kapsamlı verimli ders çalışma teknikleri sizlerle..
DERS ÇALIŞ SÜRELERİNİ İYİ DİZAYN EDİN
Uzun ders çalışmak önemli değil önemli olan ne kadar istikrarlı olduğunuzdur. Ders çalışırken ara vermek ön önemli faktörler arasında. Eğer tek seferde birkaç saat çalışılırsa yarım saat ya da maksimum 40 dakika sonra dikkatiniz dağılacaktır. Bu yüzden yarım saat aralıklarla 5’er dakikalık molalar vermek çok önemli. Böylelikle ders çalışma sırasında aralıklı olarak eklemlerinin hareket etmesini sağlamış olursunuz ve zihninin rahatlamasına da yardımcı olur ki bu da konuyu daha etkili bir şekilde anlamana yardımcı olur.
Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirinden farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir. Bu durum tamamen kişiden kişiye değişebilir.
Ders çalışmak için gerekli gücün toplanabilmesi bakımından eğlenmeye ve spora da zaman ayrılmalıdır. Ancak bu süre gereğinden fazla olmamalıdır.
Ayakta ders çalışmak gibi farklı tarzda denemelerde yapabilirsiniz. Yani bilgileri ezberinden okurken masanın etrafında yürüyebilir veya notlarını okurken duvara karşı dikilebilirsin.
BOŞ ZAMANLARINIZDA YAPABİLECEĞİNİZ FARKLI AKTİVİTELERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN..
DERSE HAZIRLIKLI OLMAK
Başarılı olmanın yollarından biri de derslerin işlenmesine aktif olarak katılmaktır. Derslerde aktif olmayan durumda kalan öğrencilerin işlenen konuları anlamaları zordur. Öğrenciler okula gelmeden önce, o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmelidirler. Bu sayede hem derslerin işlenişine katılmak için gerekli güveni kazanırlar, hem de öğretmenin anlattıklarını daha kolay anlarlar.
Gerek işlenecek konulara hazırlanırken, gerekse işlenen konular gözden geçirilirken, anlamakta zorluk çekilen yerler tespit edilmesi çok önemli ve bu konularla ilgili sorular hazırlanıp, derste öğretmene danışılmalı. Öğretmenlerin derse hazırlıklı gelen, soru soran, derse kalkan öğrencileri daha çok sevdikleri de unutulmamalıdır.
MOTİVASYON KAYBI YAŞIYORSANIZ BU MOTİVASYON KARTLARIMIZI OKUMALISINIZ..
DERSİ DERSTE ÖĞREN
Dersi derste öğrenmek ve ders sırasında iyi notlar almak konuyu anlamak için en önemli kısım. Dersteyken, notlarını olabildiğince dikkatli aldığınızdan emin olmalısınız. Düzgün bir yazıyla ya da her şeyi cümle cümle yazmaya değil, önemli olan tüm bilgileri yakalamaya çalışmak oldukça önemli. Bazen öğretmenin söylediği bir terimi not alıp eve gidince ders kitabından onun tanımını yazmanız bile gerekebilir. Kısaca olabildiğince not almaya çalış.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
Eğer ders sırasında not almaya odaklanırsanız dikkatinizi dağıtacak diğer dış faktörlerden korunmuş olacaksınız. Bununla birlikte bazı terimlerde kısaltmalar kullanılabilir. Böylece her şeyi uzun uzun yazmadan hızlı bir şekilde not alabilirsin. Kendi kısaltmalarını oluşturabilir veya bilinen kısaltma yöntemlerini kullanabilirsin.
Ders sırasında aklında oluşan soruları hemen sormayı unutmayın veya sınıfta yapılan bir tartışmaya uzak kalmamak çok önemli. Sorgulama yapmanın veya bağlantı kurmanın bir yolu da kitap boşlukların notlar almaktır. Eve gittiğinde sorulara bakabilir veya o gün çalışma yaparken parçalar arasında bağlantılar kurabileceğinizi farkedeceksiniz.
YKS’YE NASIL HAZIRLANILIR MERAK EDİYORSANIZ TIKLAYIN..
DERSE ODAKLANMAK İÇİN STRATEJİNİ BELİRLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Kendini odaklamak için bir anahtar kelime kullan. Çalıştığın şeyle ilgili bir anahtar kelime bul ve konsantrasyonunu kaybettiğinde, dikkatin dağıldığında veya zihnin başka yerlere gittiğinde konuna geri dönene kadar bu kelimeyi zihninde tekrarla. Bu teknikteki anahtar kelime tek, sabit bir kelime değildir ve çalışman veya işine değişir. Anahtar kelimeyi seçmek için herhangi bir kural yok, konsantrasyonunu geri getireceğini hissettiğin bir kelimeyi anahtar kelime olarak kullanabilirsin.
Örneğin; gitar hakkında bir makale okurken, anahtar kelime olarak gitar kullanılabilir. Okurken dikkatin dağıldığında, anlayamadığın veya konsantre olmadığında, zihnin yazıya dönene kadar gitar, gitar, gitar, gitar, gitar diyerek anahtar kelimesini söylemeye başla ve sonrasında okumaya devam et.
ZOR KONULARI ELEYİP KENDİNİ RAHATLAT
Önce zor konuları çalışmak bir başka püf nokta. Ders çalışmana öncelikle en zor konulardan veya kavramlardan başla. Böylece bu konulara yeterince çalışma vaktin olur ve daha enerjik ve uyanık olursun. Kolay kısımları sonraya sakla
Önce en önemli detayları öğrenmek çok önemli. Sadece baştan sona okumakla yetinme. Karşına gelen her yeni şeyi ezberlemeyi bırak. Yeni bilgiler, daha önceden bildiğin şeylerle ilişkilendirildiğinde daha kolay öğreniliyor. Sınavda çıkmayacak konulara fazla zaman ayırma. Tüm enerjini ve dikkatini önemli bilgilere yoğunlaştır.
ÇALIŞMA EKİBİ BELİRLEYİN (Verimli ders çalışma teknikleri)
Bir çalışma grubu oluştur. 3-4 sınıf arkadaşınla bir araya gelip ve herkesin kendi notlarını getirmesi çok önemli.Notları kendi aranızda değişerek birbirinizi ufak sorular sormak bilgiyi kalıcı hale getirecektir. Eğer bir konuda eksiği olan varsa, sırayla konuyu birbirinize açıklayın. Daha da iyisi, çalışmanızı bir genel kültür oyununa dönüştürün.
Kavramları üyeler arasında bölüşün ve her üye kendi konusunu diğerlerine anlatsın.
Dersleri gruplar halinde bölüşün ve her grup kendi konusunu özetlesin. Bunu, gruba sunarak, bir taslak veya 1 sayfalık özet hazırlayarak yapabilirler.
Haftalık ders çalışma grupları oluşturun. Her hafta bir konuyu ele alın. Böylece sadece sonunda ders çalışmak yerine dönem boyunca çalışmış olursunuz.
Seçeceğin kişilerin gerçekten ders çalışmak isteyen insanlar olduğundan emin ol.
TEKRAR ETME METODU
Evde notlarını tekrar etmek çok önemli. Not alırken, bilgiyi anlayarak temize çekmeye odaklanmalısınız. Notlarını dersten sonra olabildiğince erken temize çek ki hazır konu zihninde tazeyken hafızandaki boşlukları tamamen doldurabilesin. Notlarını temize çekmek, zihnini bilgi ile aktif bir şekilde meşgul ettiği için ders çalışmaya daha aktif bir yaklaşımdır. Bir şeyi okuyorken aklın başka şeylere kolayca dalabilir fakat bunları yazmak konu hakkında düşünmeni sağlar.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
Bu, anlamaya çalışmaman veya notlarını düzenlememen anlamına gelmez; sadece evde halledebileceğin bir şeyi sınıfta yaparak zamanını boşa harcama. Derste aldığın notları “kaba bir taslak” olarak düşün.
İki defter kullanmak daha kolayına gelebilir; birisi kaba taslakların, diğeri de yazılı notların için.
Bazıları notlarını bilgisayarda tutar, fakat bazıları da el ile yazmanın notları hatırlamakta yardımcı olduğunu düşünür.
Konuyu kendi cümlelerinle ne kadar anlatırsan, o kadar iyi. Aynısı çizim için de geçerli. Mesela anatomi çalışıyorsan, örneğin; sistemi hafızandan tekrar çiz.
DERS ÇALIŞMAYI KEYİFLİ HALE GETİRMEK
Ders çalışmayı ilginçleştirmek çok önemli. Mantıksal tartışmalar çalışırken sana motivasyon sağlamaz. “Eğer çok çalışırsam, iyi bir üniversiteye ve iyi bir işe girerim.” diye düşünmek sana bir yarar sağlamayacağını öncelikle tam olarak kendinizi ikna etmelisiniz. Çalıştığın konuda ilginç bir şeyler bul. Her konuda bir güzellik bulmaya çalış ve en önemlisi, bunu hayatındaki olaylarla ve seni ilgilendiren şeylerle ilişkilendir.
Bu ilişkilendirme, kimyasal tepkime, fiziksel deney veya bir formülü ispat için yapılan matematiksel hesaplama gibi bilinçli olabilir veya parka gitmek, yapraklara bakmak ve “Geçen hafta biyoloji dersinde öğrendiğimiz yaprak kısımlarını inceleyeyim.” diye düşünmek gibi bilinçsizce olabilir.
Bir şeyler uydurmak için yaratıcılığını kullan. Çalıştığın konu ile alakalı hikayeler uydur. Örneğin; tüm N ile başlayan nesneler, O ile başlayan objeler ve F içermeyen fiillerle bir hikaye yazmaya çalış. Kelimelerle, tarihi kişilikler veya diğer anahtar kelimelerle bağlantılı bir hikaye yazmaya çalış.
KISA KISA NOTLAR VERECEK OLURSAK
- Öğrendiklerini ezberlemek yerine, konuyu hiçbir şey bilmeyen bir kişiye anlatabilecek kadar anladığından emin olmalısın.
- Konu hakkında senin kadar ciddi olan bir ortakla ders çalışmak, daha sıkı ders çalışma konusunda seni motive edebilir. Çalışmayı bölümlere ayırın, notları inceleyin, bölümün ana hatlarını çizin ve kavramları tartışın. (Her ikiniz de anladığınızdan emin olmak için birbirinize öğretmeye çalışın.)
- Erteleme, stresten kaçınmak için ders çalışmaya erken başla. Ertelemeye alışma, bu kötü bir alışkanlık. İşin sonunda ertelemek yerine hemen çalıştığın için mutlu olacaksın.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
- Çoğu ders kitabındaki her bölümün sonunda bölüm incelemesi vardır. Onlardan faydalan, çünkü bu sorular kendini test etmek için iyi yöntem ve bazı öğretmenler bu soruları sınavda kullanıyorlar.
- Üzerinde çalıştığın kavramı anladığından emin ol. Aksi takdirde, çalıştığın şeyi anlamak daha zor olabilir.
- Okulda notlarını düzgünce al ve renkli hale getir, böylece evdeki çalışmanı daha eğlenceli hale getirebilirsin.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
- Çalışmaya başlamadan önce zihinsel, duygusal ve bedensel olarak yorgun olmadığınızı kontrol edin.
- Çalışma ortamını kendinize göre düzenleyin. Etrafı, dikkatinizi dağıtacak şeylerden (ör: televizyon, telefon, gürültü) arındırın.
- Zamanınızı iyi değerlendirmek için plan yapın. Böylece hem derse, hem eğlenceye, hem de dinlenceye zaman ayırabilirsiniz. Planınıza uymadığınız zamanlarda kendinize yüklenmeyin ya da nasıl olsa plan bozuldu diye düşünerek kendinizi salıvermeyin. Kaldığınız yerden başlayarak yeniden plan yapın.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
- Neye, niçin çalıştığınızı bilerek masaya oturun. Çalışacağınız konuyu alt başlıklara ayırın. Çalışmaya her oturuşunuzda en azından bir basamağı tamamlayın.
- Uzun süre ara vermeden çalışmak iyi bir fikir değildir. Dikkatin belli bir zaman sonra azalmaya başlayacağını unutmayın. 40-50 dakikalık dönemler halinde çalışın ve aralarında 10-15 dakikalık molalar verin.
- Zorlandığınız kısımları parçalara bölerek çalışmayı deneyin. Her parçayı çalıştıktan sonra tekrar ederek pekiştirin.
- Size zor gelen ve/veya sevmediğiniz konuları çalışmak için en verimli saatlerinizi ayırın.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
- Çalışırken hayallere daldığınızı ve konudan uzaklaştığınızı fark ederseniz, önce hayalinizi ertelemeyi deneyin. Örneğin vereceğiniz ilk molada hayal etmeye devam edebilirsiniz. Bu bir anlamda çalışma sonrası ödül gibi de gelebilir ve motivasyonunuzu artırabilir. Hayal etmeyi ertelemekte zorlanıyorsanız, kurduğunuz hayale devam edin ve bitirin. Aksi halde derse aklınızı veremeyecek ve yeniden düşüncelere dalıp gideceksinizdir. Hayal kurmanız tamamladığında yeniden dersinize odaklanabilirsiniz.
- Çalışırken çok sık ya da çok uzun süreli dalıp gitmeler yaşıyor ve konudan koptuğunuzu fark ediyorsanız, kısa bir mola verin. Kalkın, bir bardak çay alın, biraz hareket edin ve çok uzatmadan masanın başına geri dönün.
- Not tutarak çalışmayı deneyin. Not tutmak, çalışılan konuya karşı ilginin dağılmaması ve bilginin akılda kalması açısından oldukça etkili bir yöntemdir.
- Okuma yaparken önemli yerlerin altını çizin ve gerektiğinde yanlarına eklemeler yapın.
(Verimli ders çalışma teknikleri)
- Çalışırken, her konu için anahtar sözcükler ve sorular belirleyin. Böylece çalıştıklarınızı anlamlandırma ve örgütlemede daha başarılı olursunuz.
- Ders çalışmanızı engelleyen ve kolaylaştıran alışkanlıkların birer listesini yapın. Listenizde yer alan olumsuz alışkanlıkları bırakmaya çalışın. Olumlu alışkanlıkları pekiştirmek için çaba gösterin.
- Çalışma sonrasında kendinizi ödüllendirin. Bu motivasyonunuzu artıracak ve kendinizi takdir etmenizi sağlayacaktır.