Yenilenebilir Enerji Sürekli Gelişiyor: Yağmur Damlaları ile Elektrik Üretmek

Güneş enerjisi son zamanların en popüler ve gözde yenilenebilir enerji kaynaklarından. Fakat bazı olumsuzlukları yok değil mesela kapalı ve yağmurlu havalarda verim alınamaması. Evet bununda bir çözümü artık mevcut. Evet hava kapalı ve yağmurluyken de üzerine düşen yağmur damlalarının yarattığı kinetik enerjiden elektrik üretecek paneller geliştirmek. O zaman yağmur damlaları ile nasıl elektrik üretiliyor yakından inceleyelim.

Fosil yakıtlarla dünyanın durumunun gittikçe daha kötü hale gelmesi. Yenilenebilir enerji kullanımı, iklim değişimine karşı atılması gereken hamlelerin önemini dahada arttırmış durumda. Bilim insanlarının bu zamana kadar yağmurdan elektrik üretmek için sayısız girişimi oldu fakat şu ana kadar aslında çokta verimli bir sonuç elde edilemedi. Yeni bir keşif ise şimdiye kadarki en etkili çözümlerden biri olabilir. Araştırmacılar, yağmur damlalarından elektrik üreten bir jeneratör geliştirmiş durumda.

Hong Kong Şehir Üniversitesi görevlileri tarafından yapılan ar-ge sonuçlarında, yağmur damlalarından yüksek voltajlı elektrik elde edebilmek için alan etkili transistör tarzı bir yapı kullanan bir jeneratör geliştirdi. Geliştirilen jeneratör, tek bir yağmur damlasından 140 V veya 100 küçük LED ampulü aydınlatmaya yetecek kadar enerji üretebiliyor. Bilim insanları, geliştirilen yeni jeneratörün önceki jeneratörlerden binlerce kat daha fazla anlık güç yoğunluğu ürettiğini açıkladılar.

yağmur damlaları ile elektrik üretmek
yağmur damlaları ile elektrik üretmek

Yeni tasarım olan bu alüminyum elektrodu, “yarı kalıcı” elektrik yüküne sahip bir malzeme olan PTFE (teflon) katmanlı bir indiyum kalay oksit elektrotla birleştiriyor. Yağmur damlası, PTFE/kalay yüzeye çarptığında, iki elektrodun birleşmesini sağlayarak kapalı devre sistemi oluşturuyor. Bu sistem, depolanan yükleri açığa çıkarmayı sağlıyor. Teknoloji, sürekli yağışları da kaldırabiliyor. Sürekli yağmur yağması durumunda yük birikiyor ve sonunda bir doygunluk noktasına ulaşıyor.

Benzer çalışmalarda var..

Bunun yanında benzer bir çalışma Çin’deki Soochow Üniversitesinde geliştirilen yeni prototip, yağmur damlaların cama çarpması ile oluşan etkiden elektrik üretebiliyor. Bu da güneş panellerinin sadece kapalı gün için saatlerinde değil, eğer yağmur varsa akşam saatlerinde de elektrik üretebilmesi anlamına geliyor. (yağmur damlaları ile elektrik üretmek)

Keşfedilen sistemi kullanılabilir bir ürüne çevirmek için yapılması gereken daha çok iş var diyebiliriz. Kısa süreli olarak enerji üretmek aslında çok zor değil ama sürekli güç vermek için yeterli miktarda depolama yapılabilmesi gerekiyor. Fakat gelecekte bina çatılarına, elektrik üretimini karşılamak için bu jeneratörlerden yerleştirilebilir. Hatta daha da ileriye gidersek, şemsiyeler ile yolda yürürken telefonlarımızı şarj edebilir hale gelebiliriz..

GELECEĞİN MESLEKLERİ İLE İLGİLİ YAZIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? TIKLAYIN

. https://www.zdnet.com/article/little-turbine-filters-rainwater-and-makes-electricity/ https://www.scienceabc.com/eyeopeners/can-generate-electricity-from-rainfall.html https://newatlas.com/pluvia-rainwater-microturbine/31379/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir